Hoppa till huvudinnehållet

Bois jobbar hårt med säkerheten – nu ska besökare i arenan visiteras

Publicerad:
Av allt att döma lär Mariehus arena bli fullsatt när Mariestad Bois och Skövde IK drabbar samman för säsongens andra derby den 9 december. (ARKIVBILD)
Av allt att döma lär Mariehus arena bli fullsatt när Mariestad Bois och Skövde IK drabbar samman för säsongens andra derby den 9 december. (ARKIVBILD) Foto: Charlotte Ferneman

Fredagen den 9 december ställs Mariestad Bois mot Skövde IK på hemmaplan.

Redan nu håller Mariestadsklubben på att förbereda sig för vad som kallas för en ”klass tre-match”.

– Samtliga som går in i arenan kommer att visiteras, säger Bois säkerhetsansvarige, Kent Olsson.

I september var Mariestad Bois säkerhetsansvarige på konferens på Lidingö utanför Stockholm. Med på den tre dagar långa träffen fanns samtliga klubbar från SHL och hockeyallsvenskan samt fyra klubbar från hockeyettan.

Bakom konferensen stod Svenska ishockeyförbundets säkerhetsavdelning.

– Det hölls många föredrag och klubbarna fick berätta om hur de arbetar kring sina matcher. SHL, hockeyallsvenska, och hockeyettan går under samma regelverk, så skillnaderna är egentligen ganska små, säger Kent Olsson.

Kent Olsson är tillbaka som säkerhetsansvarig i Mariestad Bois. Senast han var det var säsongen 2008/2009 när Bois spelade i hockeyallsvenskan.
Kent Olsson är tillbaka som säkerhetsansvarig i Mariestad Bois. Senast han var det var säsongen 2008/2009 när Bois spelade i hockeyallsvenskan. Foto: Peter Gustafsson

Hur kommer det sig att Mariestad Bois var en av de fyra inbjudna hockeyettan-klubbarna?

– Det var en division ett klubb från varje serie med. Boden från norr, Väsby från öst, Nybro från söder och vi från den västra serien. Det var hockeyettan som valde ut oss fyra. De gjorde en bedömning av de respektive klubbarnas verksamheter och dessutom har vi alla en ambition att gå upp i hockeyallsvenskan.

Fler läktarvärdar

Fokuset för dagarna på Lidingö var klubbarnas säkerhetsarbete och den som har varit i Mariehus arena under den här säsongen kan ha lagt märke till en förändring.

– Vi har utökat antalet läktarvärdar. Det var något som det trycktes hårt på och vi har ett 20-tal som är utbildade nu. Det har bland annat varit webbutbildningar, men vi har även gått igenom hjärt-lungräddning med samtliga, säger Olsson, som var säkerhetsansvarig i Bois den hockeyallsvenska säsongen 2008/2009.

Vi har även gått igenom hjärt-lungräddning.
Kent Olsson

En annan ändring kommer att märkas den 9 december. För när Mariestad Bois och Skövde IK drabbar samman för säsongens andra Skaraborgsderby, det första i Mariestad, ska alla åskådare visiteras.

– Det är ingen säkerhetsvisitering på det sättet, utan den är anpassad sett till ändamålet. Bland annat ska väskor och liknande kollas igenom så att ingen alkohol tas med in i hallen.

Anledningen till visiteringen är att derbyt är en klass tre-match på en fyragradig skala (fyra är högst).

– Den klassas som en ”trea” dels för att det är på en fredag och dels för att det är derby. Sedan har det ju varit några incidenter tidigare säsonger. Mitt jobb är att förebygga så inget händer. Det ska vara säkert att vistas i hallen, avslutar Kent Olsson.

Artikeltaggar

HockeyettanIshockeyMariehus ArenaMariestad Bois HC

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.