Hoppa till huvudinnehållet

De körde tjuv- och rackarspel i SVT:s succéprogram: ”Man fick spela lite dum”

Publicerad:
Karolina Andersson, Annette Andersson och Madeleine Holm ser fram emot de färdiga avsnitten med skräckblandad förtjusning.
Karolina Andersson, Annette Andersson och Madeleine Holm ser fram emot de färdiga avsnitten med skräckblandad förtjusning. Foto: Sören Turesson

I de två kommande avsnitten av SVT:s populära program ”Vem bor här?” medverkar inte mindre än tre kvinnor från trakten.

Att inte avslöja sig i sitt eget hem var en utmaning.

– Man fick spela lite dum, säger Annette Andersson, en av deltagarna.

Det har gått mer än ett år sedan inspelningen i september 2021. Madeleine Holm från Lidköping och Karolina Andersson, Lundsbrunn, hade båda sökts upp av SVT och uppmanats att ansöka till programmet. Annette Andersson i Filsbäck blev anmäld av en kompis.

Fem personer deltar i varje avsnitt. De besöker varandras hem och försöker gissa vem som bor i de olika bostäderna. Det är svårare än man kan tro.

Hur gjorde ni för att det inte skulle märkas när ni var i era egna hem?

– Man fick spela lite dum, säger Annette Andersson snabbt.

– Man fick säga ”vilka vackra garderober” i sitt eget hus, menar Karolina Andersson, och lägger sedan till:

– Alla körde tjuv- och rackarspel. Jag tänkte att jag skulle kunna läsa av de andra, men det går inte.

– Jag beskrevs som strateg, men jag hade ingen strategi alls, inflikar Madeleine Holm.

Till och med deras yrken, som är den enda ledtråd övriga får, mörkades så gott det gick.

En allt igenom rolig upplevelse var tv-inspelningen för Karolina Andersson, Annette Andersson och Madeleine Holm.
En allt igenom rolig upplevelse var tv-inspelningen för Karolina Andersson, Annette Andersson och Madeleine Holm. Foto: Sören Turesson

Mycket hemlighetsmakeri

Innan inspelningen förbereddes hemmen. Allt personligt som kunde ge ledtrådar till vem som bodde där togs bort. Tavlor, fotografier på barnen, namnlappar, allt. Karolina pillade bort namnlapparna på toaletten, och Madeleine blev ombedd att göra om de små barnens rum till tonårsrum.

Hon lånade tonårsinredning av bekanta, allt för att inte ge övriga tävlanden några ledtrådar. Kläderna fick de inte själva välja, Annette Anderssons typiska flätor fick hon ta ur, och västernstilen byttes mot diskret mörka kläder. De fick dessutom lappar att dela ut till grannarna, för att ingen granne skulle hälsa på dem under inspelningen, och på så sätt avslöja för övriga deltagare vem som var hemma i området.

Produktionen gjorde allt för att deltagarna inte skulle lära känna varandra under inspelningsveckan, och därigenom räkna ut vem bostäderna som de besökte tillhörde.

– Man umgås i en hel vecka, men vet ingenting om varandra, påpekar Madeleine Holm.

De skjutsades i minibuss till de olika bostäderna, men de hade inte lov att prata om något personligt i bussen, istället hade de frågesport. De lämnade bussen med fem minuters mellanrum, för att övriga inte skulle se deras bil, eller vilket håll de körde hemåt.

Tre helt olika personer, men med stort intresse för sina personliga hem, är Karolina Andersson, Annette Andersson och Madeleine Holm.
Tre helt olika personer, men med stort intresse för sina personliga hem, är Karolina Andersson, Annette Andersson och Madeleine Holm. Foto: Sören Turesson

Malin Olsson supertrevlig

Alla tre är positiva till produktionsgänget på SVT, och känner sig väl omhändertagna, inte minst av programledaren Malin Olsson.

– Malin var supertrevlig. Hon var så jävla mån om oss. Hon är som i tv-programmet, man blir glad av henne, säger Annette Andersson med eftertryck.

De hade omkring 25 personer runt sig, och inspelningsdagarna var långa med mycket väntan. Men stämningen var vänlig och skojfrisk, och alla bidrog till en rolig upplevelse.

Vad var roligast?

– Framför allt var det att träffa alla människor, och gå in i andras hem, tycker Karolina.

– Man visste att det skulle bli fyra olika stilar, säger Annette.

– Hemmen var så olika, och vi var olika också, lägger Madeleine till.

Trots tre mycket olika heminredningsstilar är alla tre mycket intresserade av hur deras hem ser ut, och andras. Att få komma in hos någon med en helt annan stil var spännande, och gav många idéer.

Malin Olsson är programledare i Vem bor här? ”Hon är som i tv-programmet, man blir glad av henne”, säger Annette Andersson.
Malin Olsson är programledare i Vem bor här? ”Hon är som i tv-programmet, man blir glad av henne”, säger Annette Andersson. Foto: Thomas Kühnel

”Hur blir man framställd?”

Den 14 november sänds programmet med Annette Andersson och Madeleine Holm, den 21 november medverkar Karolina Andersson.

Hur ska det bli att se programmet?

– Det är så nervöst! De släpper programmet på nätet klockan två på natten, man måste kanske se det då för att kunna försvara sig, säger Annette.

– Det blir med skräckblandad förtjusning! Hur mycket skämmer man ut sig? Jag fick direktiv som att lägga mig i ett badkar och lägga mig på golvet och titta upp på tavlor, men hur blir man framställd, undrar Madeleine Holm med ett skratt.

Karolina Andersson sätter först händerna för ansiktet vid frågan, men säger efter en stund:

– Det är en snäll produktion, när de klipper blir man inte uthängd. Det ska bli jätteroligt att se, det är inte varje dag man ser sig själv i tv.

Att vara med i Vem bor här var en häftig upplevelse, det är Karolina Andersson, Annette Andersson och Madeleine Holm överens om.
Att vara med i Vem bor här var en häftig upplevelse, det är Karolina Andersson, Annette Andersson och Madeleine Holm överens om. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

LidköpingLundsbrunnNöje/KulturTV-serier

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.