Hoppa till huvudinnehållet

Mia är med SVT:s succéprogram: ”Jättenervös”

Publicerad:
Mia Sahlberg är med i Vem bor här?
Mia Sahlberg är med i Vem bor här? Foto: Alice Edenhed

Vänner har taggat henne i SVT-programmets efterlysningar i flera år. Under måndagen syns äntligen Skövdebon i tv-rutan, då hon är en av deltagarna i SVT:s ”Vem bor här?”.

Men var bor egentligen Mia Sahlberg? Välkommen till Klingsporska villan.

– Jag tror många i stan är nyfikna på hur det ser ut på insidan. Vi är ganska hemlighetsfulla.

”Mest skruvade entré någonsin”, ”storslaget”. Ja, så beskriver de andra deltagarna Skövdebon Mia Sahlbergs hem i SVT:s ”Vem bor här” – programmet där fem främlingar besöker varandras hem för att i slutet gissa vem som bor var. Inför måndagens avsnitt är Mia nervös.

– Vi vet ingenting, det är därför jag har sådan ågren inför på måndag. Vi har inte fått se någonting på förhand. Vi har ju en Instagramgrupp alla vi fem som var med i vårt avsnitt och där är vi jättenervösa. Hur kommer vi att framställas?

Matsalen är ett rum hon aldrig riktigt landar i: ”Det är svårinrett, det finns så mycket att ta hänsyn till här”.
Matsalen är ett rum hon aldrig riktigt landar i: ”Det är svårinrett, det finns så mycket att ta hänsyn till här”. Foto: Alice Edenhed

– Många saker jag säger har vi tagit tio omtagningar på. Det blir så himla svårt att vara sig själv. Sedan var jag sjuk de två första inspelningsdagarna. Det är så typiskt. Jag är helt febrig, skrattar hon.

Hon beskriver sig själv som jordnära och enkel men det är inte intrycket av villan på Torgilsgatan. Här finns en kunglig matsal, burspråk, en amerikansk fotbollsspelare i mänsklig storlek, ett flipperspel, tre mannekängdockor och ett roulettbord från en rysk lyxbåt.

– Vem har inte ett roulettbord hemma? Skrattar Mia.

Mia har en förkärlek till att fynda unika inredningsdetaljer.

– Är man lite om sig kring sig så finner man saker. Mannekängdockorna hittade jag på Blocket. Det är tre, en blå en röd och en grön. De är gästerna som aldrig går hem, säger hon och ler.

Vänner har tjatat

Historia. Huset, Klingsporska villan, är ett gammalt militärhem som byggdes år 1894 av en överste. Muren (och namnet) tillkom 1915 då familjen Klingspor tog över huset.
Historia. Huset, Klingsporska villan, är ett gammalt militärhem som byggdes år 1894 av en överste. Muren (och namnet) tillkom 1915 då familjen Klingspor tog över huset. Foto: Alice Edenhed

Vänner och bekanta har taggat Mia Sahlberg i programmets efterlysningar på Facebook i flera år.

– Så det är klart att SVT blev intresserade på hur vi bor, säger hon glatt när SLA är på besök i den murriga villan.

– Jag har så svårt att se själv att detta är ett fint hus. Jag tycker det är för plottrigt, har för mycket saker.

Hemlighetsmakeri

Det är inte alla som har en amerikansk fotbollsspelare i verklig storlek hemma. Denna är ännu ett Blocketfynd: ”Den kommer från USA från början sedan har den varit nere och vänt i Jugoslavien”, säger hon.
Det är inte alla som har en amerikansk fotbollsspelare i verklig storlek hemma. Denna är ännu ett Blocketfynd: ”Den kommer från USA från början sedan har den varit nere och vänt i Jugoslavien”, säger hon. Foto: Alice Edenhed
Cigarrummet. Mannekängdockorna kom Mia över på Blocket och har kommit att bli ”gästerna som aldrig går hem”.
Cigarrummet. Mannekängdockorna kom Mia över på Blocket och har kommit att bli ”gästerna som aldrig går hem”. Foto: Alice Edenhed

Programmet spelades in under en vecka i september förra året och sedan dess har det varit strikta regler kring att hålla det hemligt.

– De närmsta vet ju, jag var tvungen att fixa hundvakt, barnvakt och ta ledigt från jobbet. Det är ju fyra långa dagar som man filmar.

För att inspelningen skulle framstå som bara en dag i tv fick Mia ha på sig exakt samma kläder fyra dagar i rad – för att inte bli avslöjad under inspelning har grannar fått lappar med information att inte får hälsa på Mia när SVT är där.

Huset byggdes 1894 av en överste inom militären och har därför fått namnet ”Forna militärvillan” i programmet.

Taktik

Här bor Mia med sina två barn, Rut och Sol.
Här bor Mia med sina två barn, Rut och Sol. Foto: Alice Edenhed

Att inte avslöja sig är svårt, berättar Mia. Hon körde stenhårt på taktiken att uppträda exakt likadant hemma hos alla: förvånad.

– Jag var liksom ”wow” i alla hem. Jag tänker att när man kommer in i sitt eget hem så är det lätt att man blir lite dämpad, här bor ju jag liksom. Så man får hela tiden påminna sig själv om att vara förvånad och imponerad. Men det var jättesvårt.

Tror du någon märkte att det var ditt hem?

– Jag tror jag var ganska svårplacerad. Jag är ju inte lastgammal heller, jag är 44. Jag tror man placerar mig i den här typen av hus, det fanns andra i gruppen som passade bättre. säger hon och menar att de flesta med hennes inredningsstil är lite äldre.

För att lista ut de andras hem hade Mia en speciell taktik.

– Jag försökte analysera hur de doftade, säger hon och menar att det säger mycket om en människa. En taktik som verkar gått hem då Mia fick fem av fem rätt.

”Vem har inte ett roulettbord hemma?” Säger Mia Sahlberg och skrattar.
”Vem har inte ett roulettbord hemma?” Säger Mia Sahlberg och skrattar. Foto: Alice Edenhed
Gröna rummet, Mias favoritrum.
Gröna rummet, Mias favoritrum. Foto: Alice Edenhed

Vilket är ditt favoritrum?

– Det gröna rummet. Det har blivit familjens finaste rum, för det var här vi alla fyra i familjen var tillsammans sista gången, säger hon och berättar att det var här sambon Mikael hastigt dog för ett par månader sedan.

– Det är synd att han aldrig fick se programmet, säger hon.

Mikael är med i en kort sekvens i slutet av programmet när Mia och familjen vinkar från sitt eget hem.

Hur kommer du se programmet på måndag?

– Hemma med ett glas vin ... och en kudde nära till hand, säger hon och skrattar.

Vinkällare. När programmet sänds mellan klockan 20 och 21 under måndagen ska Mia titta, med ett glas vin i ena handen och en skämskudde i andra.
Vinkällare. När programmet sänds mellan klockan 20 och 21 under måndagen ska Mia titta, med ett glas vin i ena handen och en skämskudde i andra. Foto: Alice Edenhed

Artikeltaggar

FacebookFilmerKläderSVTTVVin

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.