Hoppa till huvudinnehållet

Micke och Alva har tv-hemmen

Publicerad:
Alva och David Thornell Orrenvade brukar alltid tävla mot varandra när Vem bor här visas på tv. Nu har Alva i stället fått mäta sig med de andra deltagarna. "Det är himla roligt, jag älskar att kolla på det", säger hon om programmet.
Alva och David Thornell Orrenvade brukar alltid tävla mot varandra när Vem bor här visas på tv. Nu har Alva i stället fått mäta sig med de andra deltagarna. "Det är himla roligt, jag älskar att kolla på det", säger hon om programmet. Foto: Emma Björnell

Ett säteri med tidstypisk inredning, matsal med långbord och flertalet kakelugnar, samt en villa med rum för finurliga detaljer, handmålade utsmyckningar och hundra jordglober. I TV-programmet Vem bor här får tittarna en inblick i hur Hjohemmen ser ut.

Nu visas åttonde säsongen av SVT:s program "Vem bor här?", där fem deltagare först gästar varandras hem utan att avslöja vem som bor i var. Sedan får de medverkande gissa var de andra deltagarna hör hemma, och de som har flest rätt kammar hem vinsten. När säsongens avsnitt har sänts är det lokalbor som dykt upp i rutan. Två av dem är Hjoborna Alva Thornell Orrenvade samt Mikael Lövqvist.

Christine Carrick och Micke Lövqvist trivs i sitt hem. "Det är en speciell värme i huset", säger Micke
Christine Carrick och Micke Lövqvist trivs i sitt hem. "Det är en speciell värme i huset", säger Micke Foto: Emma Björnell

"Inget snack om saken"

Micke Lövqvist och Christine Carrick bor i en villa i Hjo. Under sina tolv år i huset har de tillsammans skapat ett varmt hem med konstnärliga utsmyckningar. I hallen möts gästerna av ett träd, i ett av rummen samsas närmare hundra jordglober och på såväl väggarna som på golven och i taken tar målningar plats. Micke och Christine hade sökt in till Vem bor här tidigare, men inte valts ut. När de fick höra att produktionen skulle komma hit ansökte de igen.

– Då var det inget snack om saken. Vi kom med direkt denna gång, förklarar Christine.

Besökare hos Micke Lövqvist och Christine Carrick möts av ett träd i hallen.
Besökare hos Micke Lövqvist och Christine Carrick möts av ett träd i hallen. Foto: Emma Björnell
Ett av rummen har Christine inrett med jordglober i olika storlekar. ”Jag tror det är närmare hundra stycken”, berättar hon.
Ett av rummen har Christine inrett med jordglober i olika storlekar. ”Jag tror det är närmare hundra stycken”, berättar hon. Foto: Emma Björnell

"Många unika hem"

Även på säteriet Hamrum utanför Korsberga ställdes frågan vem bor här? Svaret är Alva och David Thornell Orrenvade. Via vänner fick de reda på att castingteamet sökte hem i Skaraborg, men de tvivlade på att kunna komma med.

– Det finns så många unika hem och många söker till programmet, säger Alva.

Trots detta valdes deras hem ut.

– För mig var det en otrolig upplevelse som man bara får vara med om en gång i livet, menar Alva.

På Hamrums säteri är inredningsstilen typisk för den stora 1800-talsbyggnaden.
På Hamrums säteri är inredningsstilen typisk för den stora 1800-talsbyggnaden. Foto: Emma Björnell

Inte råka avslöja sig

I villan i Hjo var Micke linslusen och Christine inte fick vara hemma under inspelningen. På Hamrum fick Alva ta plats i tv-rutan. Trots att både Micke och Alva medverkat i tv tidigare, kändes upplevelsen speciell.

– Det blev knepigt. Jag är nyfiken på andra människor och det är lätt hänt att säga något om sig själv, medger Micke Lövqvist.

Alva Thornell Orrenvade vittnar om samma sak .

– Skaraborgare är lättsamma. Vi hade väldigt roligt som grupp, tycker Alva.

Hon belyser att klädstilen inte heller fick märka ut personerna.

– Innan inspelningen skickade jag bild på tre outfits till SVT, men de bara skrattade och sa att om jag bär något av det kommer alla veta direkt var jag bor, uppger Alva.

Mycket förberedelser

Gården där Alva och David bor har anor från 1600-talet och boningshuset byggdes på 1800-talet. 2019 köpte Alvas mamma huset, och David beskriver att det var ett extremt renoveringsobjekt.

– Värmesystemet, VVS och taket behövde bytas direkt, säger han.

Alva och David Thornell Orrenvade har totalrenoverat hela huset, och bland annat inrett med biljardbord.
Alva och David Thornell Orrenvade har totalrenoverat hela huset, och bland annat inrett med biljardbord. Foto: Emma Björnell

Alva och David flyttade in i april 2020. Vem bor här-filmningen genomfördes i september 2021, då de fem deltagarna och produktionsteamet på tolv personer hälsade på. Inspelningarna i de fem hemmen pågick i drygt tre dagar.

– Inför var det mycket förberedelser. Får jag ett helt filmteam hem vill jag att allt ska vara tipptopp, menar Alva.

Efter inspelningen förra året har det fortsatt hända saker i boningshuset.

– Vi bland annat tapetserat taket i ett av rummen, nämner David.

Skapar gedigen känsla

Dekorerade tak är en gemensam nämnare mellan säteriet och Micke och Christines hem. I ett av deras rum är taket helt klätt av tavlor. Likaså är loppisfynd och auktionsvaror återkommande i båda hemmen.

– Det känns gediget och de passar huset, säger Micke om de återbrukade inredningsdetaljerna.

Taket i Hjovillan är utsmyckat med tavlor i gyllene ramar...
Taket i Hjovillan är utsmyckat med tavlor i gyllene ramar... Foto: Emma Björnell
... och taket på gården är dekorerat med fototapet.
... och taket på gården är dekorerat med fototapet. Foto: Emma Björnell

Klurigt att gissa rätt

Alva Thornell Orrenvade berättar att besöken i de andra hemmen gav inspiration, men samtidigt har programmet sitt tävlingsmoment.

– Jag ger mig aldrig in i något för att förlora, skrattar hon.

Detsamma håller Micke med om.

– Till att börja med var det svårt att gissa, men sedan föll det mer på plats, tycker han.

Gillar sina boenden

Det är tydligt att både Micke Lövqvist och Christine Carrick samt David och Alva Thornell Orrenvade trivs i sina hem.

– Så fort vi kom in här första gången kände vi värme. Vi har skapat vårt hem tillsammans, bollat idéer ihop och aldrig stressat fram något, summerar Christine och Micke.

– Varje hus har sin själ. Vi skulle kunna vara instängda här ett år utan att sakna någonting, berättar David och Alva, men tillägger sedan att deras hus är till salu.

– Vi vill vidare i livet, till italienska eller franska rivieran, avslutar de.

”Det finns ingen stans i Sverige där vi hellre skulle vilja bo. Men vi trivs verkligen där nere på rivieran, så vi vill vidare i livet” berättar Alva och David Thornell Orrenvade.
”Det finns ingen stans i Sverige där vi hellre skulle vilja bo. Men vi trivs verkligen där nere på rivieran, så vi vill vidare i livet” berättar Alva och David Thornell Orrenvade. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

HjoHus och hemTVTV-serier

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.