Hoppa till huvudinnehållet

Fritidshusbygge på Torsö växer – planerar för nya tomter

Publicerad:
Kommunen ger ett positivt förhandsbesked för tre nya stugtomter på Noret på södra Torsö. Området finns till vänster om vägen på bilden, medan stugbyn med tolv hus är inplanerad till höger om vägen.
Kommunen ger ett positivt förhandsbesked för tre nya stugtomter på Noret på södra Torsö. Området finns till vänster om vägen på bilden, medan stugbyn med tolv hus är inplanerad till höger om vägen. Foto: Ingemar Carlström

Entreprenören Hans Johansson vill skapa ett nytt stugområde på södra Torsö. Arbete med en detaljplan för tolv hus pågår. Nu ger kommunen grönt ljus för ytterligare fritidshus i samma område.

Fastigheten Noret 1:3 ligger naturskönt nära bron till Dillö. På höjden, väster om vägen, planeras för bygge av tolv stugor. En detaljplan håller på att tas fram.

Nu har miljö- och byggnadsnämnden i Mariestads kommun gett ett positivt förhandsbesked för ytterligare fritidshus på samma fastighet. Det handlar om tre tomter som ska styckas av på andra sidan vägen mot Dillö.

Men helt okontroversiellt är inte beslutet. Flera grannar har protesterat även mot dessa byggplaner och förslaget till nämnden från kommunens miljö- och bygglovsverksamhet var att avslå ansökan med hänvisning till att de tre planerade husen tillsammans med de tolv på andra sidan vägen kan räknas som en ny sammanhållen bebyggelse, vilket enligt lagen skulle kräva detaljplan.

Inga hus

Nämnden håller inte med. Ordförande Anders Bredelius (M) förklarar att det hade varit annorlunda om det redan funnits bebyggelse intill.

– Någon sådan finns inte i dag. Det är möjligen på gång en detaljplan där, men när den blir klar vet vi inte. Det får inte hämma tillväxten, säger han och förklarar att det kan ta lång tid innan detaljplanen blir klar.

Anders Bredelius (M) är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Anders Bredelius (M) är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. Foto: Charlotte Ferneman

Något som bromsat upp arbetet med detaljplanen är att flera myndigheter har haft synpunkter på den. Länsstyrelsen vill till exempel att det tydligt ska framgå hur bygget kommer att påverka landskapsbilden i området.

Men Anders Bredelius säger att nämnden inte behöver fundera på det när det gäller tomterna på andra sidan vägen:

– Det är ett eget ärende.

Förhandsbeskedet underlättar processen att få stycka av tomterna och att söka bygglov. Dock kan nämndens beslut överklagas till och med den 5 december.

Protester mot byggplaner på Torsö: ”Allvarligt ingrepp i kulturlandskapet”

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovDetaljplanerFritidshusHans JohanssonMariestads kommunModeraternaNämnderNoretTorsö

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.