Hoppa till huvudinnehållet

Nimo fördubblar produktionen – halverar samtidigt energiförbrukningen

Publicerad:
Fabriken i Hova. Arkivbild.
Fabriken i Hova. Arkivbild. Foto: Per Claesson

På Nimos fabriker har måleriavdelningen gjorts om, vilket har bidragit till flera positiva effekter, uppger företaget.

Bland annat har de lyckats fördubbla sin produktion – samtidigt som de sänkt energiförbrukningen.

Flera förändringar har skett på Nimo i Hova det senaste. Fabrikens måleriavdelning har sedan 2021 varit under ett utvecklingsprojekt, vilket nu har avslutats. Måleriet har byggts om samtidigt som produktionsprocesserna skulle justeras avseende hårdvara, mjukvara och arbetssätt.

Det har gett fina resultat, enligt företaget.

– Det är hängtekniken, högre hastighet på conveyer samt rutin för förberedelse av material som är de stora delarna som vi optimerat.

– Det i kombination med medarbetarnas stora engagemang och kompetens ger nu dessa fantastiska resultat, säger Mikael Fröjdendahl, produktionsledare för plåt och måleri på Nimo.

Tidigare drevs måleriavdelningen av färre medarbetare uppdelade på två skift. Den glesa personalstyrkan innebar att conveyern behövde stoppas vid rast, vilket begränsade fabriken. Nu kan allt arbete genomföras på ett skift.

Energiförbrukningen har också halverats, sett till samma produktionsvolym. Fabriken har också sänkt sin färgmaterialförbrukning med 20 procent.

– Vi övertygades av konsultföretagets data inför beslutet att utöka investeringen. Nu ser vi svart på vitt att investeringen lönat sig. Projektet har även bidragit i hög grad till vårt hållbarhetsarbete både när det gäller arbetsmiljö, materialåtgång och energibesparing, säger Karin Kruse, vd på Nimo.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsmiljöEkonomiHovaInvesteringarLönerPressmeddelandeRaymond Meyer

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.