Hoppa till huvudinnehållet

Peter med i populära SVT-programmet: ”Som ett museum hela huset”

Publicerad:
Peter Friman har lagt ner mycket jobb på inredningen av sitt hem, vilket syns i tv-programmet. Han har även byggt mycket i Musikföreningen Rockfickans lokaler, där denna bild är tagen.
Peter Friman har lagt ner mycket jobb på inredningen av sitt hem, vilket syns i tv-programmet. Han har även byggt mycket i Musikföreningen Rockfickans lokaler, där denna bild är tagen. Foto: Per Claesson

Peter Friman i Hova är med i tv-programmet Vem bor här? som sändes på måndagen denna vecka och även finns på SVT Play.

Peter Friman har med egna händer byggt inredningen i sitt mycket speciella hem som går i en stil som kallas steampunk, ångpunk på svenska. Stilen bygger på ångmaskiner och annan teknik från industriella revolutionen. I sitt byggande har Peter Friman återanvänt mycket gammalt material, som därmed fått ett nytt liv.

Peter Friman i sitt egenhändigt inredda hem.
Peter Friman i sitt egenhändigt inredda hem. Foto: Owe E Hermansson

Dessutom har han byggt en spektakulär kattgård till sina katter med det vitsiga namnet Katt-edralen, samt flera andra utrymmen för katterna.

  • Peter Friman vid sin speciella katt-edral han byggt till sina katter.
    Peter Friman vid sin speciella katt-edral han byggt till sina katter. Foto: Per Claesson
  • Under inspelningen ljög Peter Friman om sin inställning till katter för att lura de andra deltagarna att det inte var hans hus. - Jag låtsades att jag inte är förtjust i katter, det är verkligen en stor lögn, säger han.
    Under inspelningen ljög Peter Friman om sin inställning till katter för att lura de andra deltagarna att det inte var hans hus. - Jag låtsades att jag inte är förtjust i kat… Foto: Per Claesson
  • Foto: Per Claesson

Det originella hemmet passade perfekt i tv-programmet Vem bor här och Peter Friman har fått mycket uppskattning för sitt finurligt byggda hem.

– Det som skiljer sig är att det är så unikt. Allt är gjort av skrot och återvunnet material. Det är ingen massproduktion. Det är som ett museum hela huset, säger Peter Friman.

I serien har många häftiga hem besökts, men Peter Friman menar att de flesta andra hem ändå till stor del är inredda med inköpta prylar. Så är det inte i hans hus. Där är det Peter själv som tillverkat och satt ihop olika inredningsdetaljer.

– Jag har inte tänkt överhuvudtaget på vad någon annan ska tycka. Jag har gjort det jag tycker är coolt och fint. Jag har gått min väg fullt ut, säger han.

Peter Frimans firmabil är en Ford Pickup från 1929 (!).
Peter Frimans firmabil är en Ford Pickup från 1929 (!).

Programmet spelades in i september förra året och Peter har under lång tid behövt hålla tyst om sin medverkan för sin omgivning. Först var det tänkt att det skulle ha visats i våras, men det sköts fram till nu i höst.

Inspelningen skedde under en vecka och de fem medverkande i programmet fick order om att ha samma kläder på sig hela veckan.

Deltagarna möttes upp i Skövde på morgonen och dagen då de filmade Peter Frimans hus fick Peter först åka till Skövde, sedan tillbaka till Hova med de andra deltagarna och då låtsas som att han aldrig varit i Hova förut. När de filmat klart åkte de tillbaka till Skövde och senare åkte han tillbaka hem till sig i Hova.

Inspelningen var en speciell upplevelse, men Peter Friman berättar att det trots tävlingsmomentet var väldigt trevlig stämning mellan de fem medverkande.

– Vi satt alla i samma båt, det band oss samman på något vis, säger han.

De har också fortsatt kontakt via sociala medier.

– Det gick ju inget vidare för mig i själva tävlingen, konstaterar Peter Friman.

Han berättar att själva momentet när de skulle skriva ner sina gissningar om vem som bodde var gjordes på mycket kort tid. I stressen ändrade han på ett par svar som han hade tänkt ge, vilket kom att bli till hans nackdel.

Men han är inte alltför nedslagen över utfallet i tävlingen. Istället har han förhoppningar att fler kan få upp ett öga för den speciella stilen - och hantverksskickligheten - som visas i programmet. Han har egen firma som snickare och åtar sig även att göra olika inredningsdetaljer i den säregna stilen.

Tidningen pratar med Peter Friman på måndagen innan programmet sänds.

– Jag har inte bestämt om jag ska kolla på det ikväll eller om jag ska avvakta, säger Peter Friman, som menar att det är lite nervöst och att han inte vet hur de klippt ihop programmet och vilken bild som ges av honom.

Men av inspelningen har han en ljus bild.

– Jag skulle kunna göra om det igen. Det var kul, säger Peter Friman.

Peter Friman i sitt hem med inredning som syns i tv-programmet.
Peter Friman i sitt hem med inredning som syns i tv-programmet. Foto: Owe E Hermansson
Mia är med SVT:s succéprogram: ”Jättenervös”Micke och Alva har tv-hemmenDe körde tjuv- och rackarspel i SVT:s succéprogram: ”Man fick spela lite dum”Steampunk hemma hos Peter Friman

Artikeltaggar

Bostad och byggenHovaInredningMusikföreningen RockfickanPeter FrimanSVTSVT PlayTV

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.