Hoppa till huvudinnehållet

Så planerar barnfamiljen veckans mat när priserna ökar: ”Man tänker till”

Publicerad:
Henrik Pettersson, Maria Olausson och barnen Freja och Leah tittat tillsammans genom reklambladen från matbutikerna. Sedan matpriserna stigit planerar de sin veckohandling allt mer efter extrapriserna.
Henrik Pettersson, Maria Olausson och barnen Freja och Leah tittat tillsammans genom reklambladen från matbutikerna. Sedan matpriserna stigit planerar de sin veckohandling allt mer efter extrapriserna. Foto: Lisa Bring

Varje vecka går familjen Olausson/Pettersson noggrant genom utskicken från matbutikerna. Sedan matpriserna ökat planerar de storhandlingen utifrån kampanjerna i butiken.

– Varje måndag sitter vi här i köket med reklambladen. Vi försöker köpa på oss mer av något när det väl är billigt, säger Maria Olausson.

Denna vecka var morötter billiga i en butik, därför blev det en given grönsak både i och som tillbehör till maten. På meny stod bland annat korv med mos, kålpudding och nudelwok med kyckling.

– Barnen gillar köttfärs, så när det finns på extrapris blir det köttfärssås och köttfärsbiffar, säger Maria Olausson som bor ihop med Henrik Pettersson, döttrarna Leah och Freja samt en son som snart ska flytta hemifrån.

Samtidigt kan familjen inte bara gå på vad som är rabatterat. Det ska det vara mat som alla vill äta. En av döttrarna rynkar på näsan när bönor kommer på tal.

– Alla äter inte de billiga råvarorna. När jag var student gick det bra med nudlar. Skillnaden nu är att det är några till att anpassa maten efter, säger Maria och lägger till att det ibland också kan bli smörgås och stekt ägg till middag.

– Man ska inte underskatta det.

Ökat pris på basvaror

De planerar sina måltider mer noga sedan matpriserna blivit högre.

– Basvaror som mjölk, yoghurt och ost har blivit dyrare. Nu tänker man sig för lite mer och köper bara det vi behöver. Annars blir det lätt att man handlar det jag är sugen på, säger Maria.

En av Frejas favoritmaträtter är pasta, så hon är billig i drift skämtar mamma Maria.
En av Frejas favoritmaträtter är pasta, så hon är billig i drift skämtar mamma Maria. Foto: Lisa Bring

I familjen är det Henrik som oftast lagar maten.

– Det blir mycket samma mat på dagarna, det är svårt att komma på något nytt, säger han.

– Det blir kanske lite dyrare mat på helgerna, flikar Maria in.

Till egen lägenhet

Marias äldste son kommer in som hastigast och hämtar något snabbt att äta innan han ska iväg och träna. Det märks på matåtgången när han är hemma, berättar Maria.

– Då går det åt mer lagad mat. Det märks på matkontot, även om han betalar för sig, säger Maria.

Snart flyttar äldste sonen hemifrån och hans mamma tror inte att det blir några problem ekonomiskt för honom. Han har ett fast jobb. Men kanske blir det en liten chock kring vad saker kostar.

– När han planerade att köpa lägenheten försökte vi få honom att räkna lite på det, säger mamman.

Mer eko förr

Maria Olausson och Henrik Pettersson har båda jobb och understryker att det finns de som drabbas värre av prisökningarna än dem.

De kan inte direkt komma på någon mat som de slutat köpa med anledning av prisökningarna. Kanske blir det inte lika mycket kött nu, men det är snarare på grund av att grillsäsongen är över.

– Vi åt mer ekologisk mat tidigare, säger Maria.

– Men banan och kaffe blir alltid eko, säger Henrik som även prioriterar svenska råvaror där det är möjligt.

Maria Olausson, Freja, Leah och Henrik Pettersson tänker mer på matpriser idag jämfört med innan priserna ökade på grund av inflationen och andra omständigheter.
Maria Olausson, Freja, Leah och Henrik Pettersson tänker mer på matpriser idag jämfört med innan priserna ökade på grund av inflationen och andra omständigheter. Foto: Lisa Bring

Vid sidan av maten har även elpriset blivit dyrare.

– Vi hade otur i att vårt fasta elavtal gick ut i somras. Det var inte tal om att binda det då, nu har vi rörligt avtal, säger Maria.

Kan bli kostsam vinter

Visst finns en oro för vinterns elkostnader hos familjen. Om de gör av med lika mycket el i december som förra året kan det enligt prognosen kosta 18 000 kronor.

– Det är otroligt mycket. Man får hoppas att det blir en varm och blåsig månad, säger Maria och lägger till att familjen sparat lite extra.

– Vi har sänkt temperaturen inomhus, tvättar inga halvtomma tvättmaskiner och tagit undan spabadet. Jag kommer också att elda i kaminen varje kväll för att sänka kostnaden för att värma huset, säger Henrik.

Bonnie, en blandning mellan Jack Russell terrier och dansk-svensk gårdshund.
Bonnie, en blandning mellan Jack Russell terrier och dansk-svensk gårdshund. Foto: Lisa Bring

Under intervjun ger Leah familjens hund Bonnie mat. Om hundens mat blivit dyrare har de inte tänkt på. Bonnie är en liten hund och behöver inte så mycket mat, det går inte åt mer än en tvåkilospåse i månaden.

Tack vare Bonnie har de inget problem med matsvinn heller. Blir något litet över som hon kan äta brukar hon få det.

Medvetna val

Maria och Henrik hoppas, även om prisökningarna är besvärliga för många, att det leder till en ökad medvetenhet om vad saker är värda.

– Att man tänker till och inte slösar på maten, säger Maria.

Hon och Henrik vill även lära sina barn att handla medvetet och gynna lokala företag.

– En av döttrarna frågade om vi kunde åka till Skövde för att kolla på en tröja, men att åka in kostar lika mycket som tröjan. Istället föreslog jag att vi kan cykla in till Mariestad och kolla vad som finns där. Det är bra att tänka till innan man gör saker, säger Maria.

Pappa Henrik är den som lagar maten hemma för det mesta, men de hjälps alla åt med att planera måltiderna och skriva handlingslista.
Pappa Henrik är den som lagar maten hemma för det mesta, men de hjälps alla åt med att planera måltiderna och skriva handlingslista. Foto: Lisa Bring
Marianne, 72, var kokerska – så påverkar inflationen hennes liv som pensionär

Artikeltaggar

BarnButikerFamiljGrönsakerMariestadMat och dryckSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.