Hoppa till huvudinnehållet

Skarpa förslag till nya regeringen som främjar företagandet

Publicerad:
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Slopa kravet på papperskvitton i bokföringslagen. Det är ett av tre förslag från Ulf Bokelund Svensson, skatteexpert och vd för kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén.

Höstbudgeten är här och eftersom det är en sparsam budget som signalerar att en lågkonjunktur är på väg så tänkte jag komma med några skarpa förslag som kan spara ytterligare pengar, och samtidigt främja företagandet.

Bränn den utdaterade papperslagen.

De gamla egyptierna med sina eroderande papyrusrullar hade förmodligen älskat möjligheten att digitalisera sina skrifter och bevara dem för framtiden.

Varför ska inte företagare i Västra Götaland år 2022, som ofta faktiskt redan har digitala kvitton, slippa spara dem i pappersform?

Med en snabb proposition kan vi ha nya regler vid årsskiftet. Då kan vi även göra en insats med tanke på de höga elpriserna – hela vintern kan vi värma våra bostäder genom att elda gamla kvitton!

Sluta misstänkliggöra småföretagare.

När företag används som brottsverktyg görs det av en liten klick skurkar. Det ska inte drabba alla viktiga småföretagare som genererar en stor del av skatteintäkterna i Västra Götaland och fyra av fem nya jobb. Att tvinga dem att ha en revisor är ett plakatpolitiskt förslag utan någon effekt på brottsligheten. Tvärtemot utsätts dessa småföretagare tyvärr allt oftare för brott själva. De är inte de som utsätter andra.

Skrota evighetsutredningarna om de så kallade 3:12-reglerna

Låt mig då med tio ord en gång för alla lösa frågan som beslutsfattare lagt hundratusentals skattefinansierade utredningstimmar på:

30 procent i skatt rakt av på utdelningar och kapitalvinster.

Rakt och enkelt så är vi klara med det och kan spara skattemedel från ett evigt utredande till annat som är viktigare, som att rusta oss inför en förmodad lågkonjunktur.

Ulf Bokelund Svensson, skatteexpert och vd för Björn Lundén

Artikeltaggar

Debatt