Hoppa till huvudinnehållet

Vi måste lära oss att protestera

Publicerad:
Foto: Henrik Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Lyssnade på den nya LO-ordföranden Susanna Gideonsson när hon talade om nästa års avtalsrörelse. Som vanligt talade LO om en storsatsning på de lågavlönade och de sämst betalda i samhället. Men som brukligt inom LO ville hon ha en ökning på 4,4 procent.

Men då blir ju löneklyftan att den som har mycket får mer och den fattige får mindre. ”Sådan är kapitalismen sådan är den armes lön, det är de rikes parad men ingen hör en fattigs bön”.

Sedan började hon tala om vanligt folk, vilka är de? Under skolåldern fick vi läsa i historieböckerna om de olika stånden i Sverige: adel, präster, borgare och bönder. Nu är ju den en svunnen tid, men istället kommer ”vanligt folk”. I vilken kategori placerar man dem? Vad är vanligt folk?

Däremot vet jag vilka som inte är ”vanligt folk”. Det är den avgående regeringen där 23 ministrar utlöser sin fallskärm på 145 000 kronor i månaden under ett år. Det är riktiga sossar det... De ska kallas Sveriges folkvalda män och kvinnor i ”förtroende”. Jo, jag tackar jag. Miljöpartisten Per Bolund hann knappt får frågan förrän han snubblande snabbt svarade ”Jag följer regelverket”. Men det är ju han som varit med och skapat regelverket!

När vi små knegare och fyrtiotalister i slutet på femtiotalet fick gå in till grannen Gunnar och Lisa för att titta på 10 000-kronorsfrågan var det en väldigt stor summa pengar. Man kunde köpa en ny röd Ford Mustang för den summan. När vi sedan på sextiotalet började jobba var en miljon enormt mycket. I dag talar inte storfinansen om att bli miljonär, utan nu handlar det om att bli miljardär. I slutet av 1998 fanns det 28 stycken miljardärer, i dag är det det antalet 542 stycken.

Vad är det egentligen som har hänt i Sverige? Allt står att läsa i Andreas Cervenkas bok ”Girig-Sverige”. Man blir inte miljardär på hederligt arbete, man måste väl få kritisera det system som föder de här krösusarna. Vi måste här i Sverige lära oss att protestera mera. Sverige idag har inte någon förmögenhetsskatt, arvsskatt eller fastighetsskatt. Man kan leva nästan skattefritt på aktieutdelning. Man kan äga en lyxyacht för hundra miljoner och bo halva året vid Medelhavet utan att betala någon skatt i Sverige. Idag är Sverige ett skatteparadis för de rikaste.

Jag tänker på den där företagsledaren som sa ”Vad faen får jag för pengarna”.

Olle Höijer

Gullspång

Artikeltaggar

Insändare