Hoppa till huvudinnehållet

Första derbyt på tio år – Hermansson har bytt sida: ”Ska inte behöva bli jämnt”

Publicerad:
Den 11 januari 2013 vann Lockerud med 8–6 mot Halna i en fullsmockad idrottshall i Töreboda. Mariestadslagets Jerker Frick, som numera har gjort comeback, blev stor matchvinnare då med sina fyra mål. Under onsdagen drabbar lagen samman igen. (ARKIVBILD)
Den 11 januari 2013 vann Lockerud med 8–6 mot Halna i en fullsmockad idrottshall i Töreboda. Mariestadslagets Jerker Frick, som numera har gjort comeback, blev stor matchvinnare då med sina fyra mål. Under onsdagen drabbar lagen samman igen. (ARKIVBILD) Foto: Freddy Berg

391 personer såg IBK Lockerud besegra BK Halna med 8–6 i idrottshallen i Töreboda den 11 januari 2013.

Under onsdagskvällen väntar en ny publikfest när Törebodalaget för första gången sedan dess har chans till revansch.

– Jag minns att det var en fantastiskt rolig match inför fullsatta läktare. Det kommer bli speciellt att vara på andra sidan den här gången, säger Lockeruds Fredrik Hermansson, som spelade i Halna i derbyt för knappt tio år sedan.

Säsongen 2012/2013 vann IBK Lockerud division två och kvalade sig i slutändan tillbaka till division ett. I samma serie slutade BK Halna femma.

Sedan dess har Mariestadslaget hållit till i någon av Sveriges tre högsta divisioner medans Halna spelat i division två eller division tre, men under onsdagen möts lagen igen.

Precis som Fredrik Hermansson har Dan Karlsson (i blått) numera bytt Halna mot Lockerud. Här i kamp med Fritz Svensson i derbyt 2013. (ARKIVBILD)
Precis som Fredrik Hermansson har Dan Karlsson (i blått) numera bytt Halna mot Lockerud. Här i kamp med Fritz Svensson i derbyt 2013. (ARKIVBILD) Foto: Freddy Berg

Det i ett toppmöte i division två. Lockerud som serieledare, BK Halna som tabelltrea.

– Det ska bli riktigt kul. Det kommer garanterat bli en häftig inramning och jag tror inte det finns någon i laget som inte vill spela en sådan här match, säger Lockeruds Fredrik Hermansson.

Du spelade i derbyt 2013, fast då i Halnas färger. Vad minns du av matchen?

– Jag minns att vi i Halna var vråltaggade. Vi klev ut stenhårt och bjöd upp bra i början av matchen, men att Lockerud rann ifrån i slutet.

Fredrik Hermansson har flera sejourer bakom sig i BK Halna. Senast säsongen 2020/2021. (ARKIVBILD)
Fredrik Hermansson har flera sejourer bakom sig i BK Halna. Senast säsongen 2020/2021. (ARKIVBILD) Foto: Peter Gustafsson

”Väntat länge”

En som däremot inte spelade i derbyt 2013 var en då 12-årig Johan Svensson Ödmar. Ska BK Halna ha en chans på revansch under onsdagen kommer dock den numera 22-åriga poängkungen vara livsviktig för de blåvita.

– Det här är en match vi har väntat på länge. Jag har aldrig mött Lockerud i A-lagssammanhang, så det ska bli jättespännande, säger Svensson Ödmar, som är tillbaka i Halna efter två säsongen i just Lockerud.

Johan Svensson Ödmar gjorde 16 poäng på 24 seriematcher för Lockerud mellan 2020 och 2022. (ARKIVBILD)
Johan Svensson Ödmar gjorde 16 poäng på 24 seriematcher för Lockerud mellan 2020 och 2022. (ARKIVBILD) Foto: Simon Svensson-Parenti

– Det har varit väldigt upp och ner för oss såhär långt i år. Vi har tappat några onödiga poäng, men vi vill fortsätta vara med i toppen även om man nästan kan räkna med att Lockerud och Skövde går rent.

Helt uträknade tror dock inte Svensson Ödmar att hans lag är.

– Jag tror absolut att vi har en chans, men det kommer att krävas ett jäkla slit. Lockerud är vassa offensivt, så vi måste täppa till bakåt. Offensiven är jag säker på att vi löser, säger han.

Johan Svensson Ödmar är en nyckelspelare om Halna ska lyckas rubba serieledande Lockerud. (ARKIVBILD)
Johan Svensson Ödmar är en nyckelspelare om Halna ska lyckas rubba serieledande Lockerud. (ARKIVBILD) Foto: Erik Wallskog

Storpublik väntar

Fredrik Hermansson tror däremot att hans gamla lags chanser är små.

– Det ska inte behöva bli så jämnt, utan vi ska vara några nivåer bättre. Samtidigt är ett derby alltid ett derby, så det är inte bara att ställa ut skorna, säger Lockerudsforwarden.

Vad förväntar du dig för matchbild?

– Jag skulle tro att vi för spelet och äger mycket boll. Sedan lär det garanterat att smälla. Många i lagen känner varandra och vill visa vad man går för, så det kommer att bli fysiskt. Med mycket folk på läktaren blir det en lite annan adrenalinkick.

Fredrik Hermansson tror att hans Lockerud ska kunna slå Halna komfortabelt. (ARKIVBILD)
Fredrik Hermansson tror att hans Lockerud ska kunna slå Halna komfortabelt. (ARKIVBILD) Foto: Peter Gustafsson

Artikeltaggar

BK HalnaDivision 2 VästergötlandFredrik HermanssonIBK Lockerud MariestadInnebandy

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.