Startskottet för att ta fram en utvecklingsplan för Moholm samlade en fullsatt Salemkyrka. Kommunen ställde upp med flera tjänstemän och politiker, men Moholmsborna fyllde också upp bra i bänkarna.
cRoligt att se att så många Moholmsbor är intresserade av att komma och prata om hur vi vill ha det här, sa kommunalrådet och Moholmsbon Bengt Sjöberg (M) när han öppnade mötet.
Kommunen har som bekant tagit fram en utvecklingsplan för Älgarås och under onsdagskvällen inleddes samma process i Moholm med ett första stort medborgardialogmöte.
Energi- och klimatrådgivare Peter van der Toel tipsade om energibesparande åtgärder i hemmet, som att flytta möbler från elementen, sätta upp tätningslister runt fönster och dörrar, byta ut duschmunstycken och byta gamla termostater exempelvis.
– Det är en bra idé att stänga av hemelektronik helt och inte låta saker stå på standby. Lägger man handen på och det känns varmt är det et tecken på att man bör stänga av, tipsade han också om.
– Det är ju väldigt populärt med solceller nuförtiden. Kan du rekommendera någon speciell sort? ville Bengt Sjöberg veta.
Svaret blev att tunnfilmssolceller har en hel del fördelar.
Plan- och exploateringschefen Dan Harryzon kom in på den kommande batterifabriken, som kommer att ligga 19 kilometer och 17 minuters bilfärd från Moholm. Det kommer att behövas bostäder och mer industrimark, informerade han, och presenterade områden i den kommande översiktsplanen där nya bostäder skulle kunna byggas. I Moholm finns möjligheter för 60 nya bostäder, enligt planen.
– Nu fick vi inte Northvolts batterifabrik till Moholm men vi tror det finns goda förutsättningar här ändå, sa Dan Harryzon.
– Vad är tidsperspektivet? frågade en kvinna i publiken.
Bengt Sjöberg svarade att erfarenheterna från delegationen från Mariestad som besökte Skellefteå häromdagen var att det framförallt gäller att satsa på bostäder.
– Men ska vi satsa på att bygga bostäder eller fabrik först? Det är bekymret, vi vill ju inte stå där med 100 tomma bostäder. Så det är svårt att säga något om tidsperspektivet, fortsatte han.
Efter frågestunden tog minglet vid, vilket annonserades av utvecklingsstrategen Joakim Stier med de korta och kärnfulla orden: ”Fika. Tunnbröd. Njut!”.
Sorlet steg i salongen medan kommunfolk och Moholmsbor tog sig en kaffe- och diskussionspaus.
I en av kyrkbänkarna satt Helena Almqvist och fyllde i enkäten om Moholms utveckling.
– Jag har hela mitt liv här, jag bor och arbetar i Moholm så jag tycker det är viktigt att jag engagerar mig, sa hon.
Det är viktigt att Moholm har en bra skola, anser hon, men kommunen kunde gärna "lägga lite mer krut” på samhället.
– Det vore trevligt om det kunde se lite fräschare ut, det skulle kunna få fler att vilja flytta hit. Men vi Moholmsbor måste visa vårt intresse också, man kan inte bara hålla på och klaga, sa hon.
Joakim Stier påminde om att enkäten ligger på kommunens hemsida fram till den nionde december under rubriken Medborgardialog Moholm, och Bengt Sjöberg efterlyste lite fler åsikter och kommentarer innan kvällen tog slut.
– Jag tycker kommunen borde ta en runda här i Moholm och se hur det ser ut runt omkring. Det är så man skäms! sa en av invånarna..
– Vi jobbar på det och tar med oss era åsikter i det fortsatta arbetet, svarade kommunalrådet.