Hoppa till huvudinnehållet

Halna bjöd upp till dans – men Lockerud vann fullsatt derby: ”Aldrig orolig”

Publicerad:
Felix Karlsson (i blått) och hans BK Halna bjöd upp till kamp mot Andreas Blomqvist och Lockerud, men de förstnämnda nådde inte hela vägen.
Felix Karlsson (i blått) och hans BK Halna bjöd upp till kamp mot Andreas Blomqvist och Lockerud, men de förstnämnda nådde inte hela vägen. Foto: Erik Wallskog

I drygt 57 minuter hade BK Halna häng på IBK Lockerud.

I slutändan räckte dock inte Törebodalaget ända fram, utan serieledaren från Mariestad vann onsdagens derby med 3–1.

– Jag var aldrig orolig, flinar matchvinnaren, Adam Åberg.

På förhand trodde inte IBK Lockeruds Fredrik Hermansson på en särskilt jämn match. Han garderade sig dock med att "ett derby alltid är ett derby" och det kanske var det som gjorde att BK Halna bjöd upp till en rejält match.

Första derbyt på tio år – Hermansson har bytt sida: ”Ska inte behöva bli jämnt”

I det första derbyt mellan BK Halna och IBK Lockerud sedan 2013 stod dock de sistnämnda till slut som segrare, precis som för knappt tio år sedan.

Inför 387 tätt hoppackade åskådare i Törebodas idrottshall vann gästerna från Mariestad med 3–1.

Med två mål och en assist blev Adam Åberg stor matchvinnare.
Med två mål och en assist blev Adam Åberg stor matchvinnare. Foto: Erik Wallskog

– Till en början var det en fartfylld match. Vi ägde mycket boll hela tiden egentligen, men hade svårt att driva upp det där riktiga tempot, säger Adam Åberg.

Halna tog ledningen

Ja, för trots att gästerna hade det mesta av bollen var Halna hela tiden hack i häl målmässigt. Faktum var att hemmalaget efter drygt tre minuter även var i ledning efter Jonathan Jacobsson gjort 1–0 assisterad av Gustav Johansson.

Ett rejält jubel utbröt när Jonathan Jacobsson (i mitten) satte 1–0 till Halna drygt tre minuter in i matchen.
Ett rejält jubel utbröt när Jonathan Jacobsson (i mitten) satte 1–0 till Halna drygt tre minuter in i matchen. Foto: Erik Wallskog

Det målet blev dock startskottet på en massiv Lockerudspress och drygt tio minuter senare kom 1–1 via Adam Åbergs klubba.

– I första perioden blev vi utspelade. I andra- och tredje perioden tycket jag att vi hade bättre kontroll, säger Halnas målvakt William Steilinger.

Drygt halvvägs in i den andra perioden skulle däremot de blåvita tappa lite av den kontrollen. I matchens första powerplay gjorde nämligen den före detta Halnaspelaren, Fredrik Hermansson, 2–1.

William Steilinger storspelade i Halnas mål och blev utsedd till matchens lirare i hemmalaget.
William Steilinger storspelade i Halnas mål och blev utsedd till matchens lirare i hemmalaget. Foto: Erik Wallskog

– Det är surt. Vi förlorade med 1–3, men de gjorde bara ett mål på oss i fem-mot-fem, säger Steilinger.

”Trodde på det hela vägen”

Ja, för det var i ”special teams” som säsongens första derby skulle avgöras. Med knappt fem minuter kvar av den sista perioden fick Lockerud en ny chans i powerplay och precis som vid första försöket resulterade även det andra numerära överläget i mål.

– Det var skönt att se bollen gå in. Det kändes som spiken i kistan. Det dog lite i slutet, men jag tycker att vi gjorde en godkänd match, säger tvåmålsskytten Adam Åberg.

Fredrik Hermansson blev målskytt mot sitt gamla lag.
Fredrik Hermansson blev målskytt mot sitt gamla lag. Foto: Erik Wallskog

Segern innebär att Lockerud fortsatt är obesegrade efter nio omgångar. Samtidigt trillade BK Halna ner från en tredjeplats till en femteplacering.

– Jag tycker att vi gjorde en bra match. Vi trodde på det hela vägen. Vi gick in med inställningen att vi inte hade något att förlora, utan det var Lockerud som kunde tappa serieledningen. Det tog vi oss långt på, men inte hela vägen tyvärr, säger Steilinger och hyllar inramningen:

387 personer fanns i publiken.
387 personer fanns i publiken. Foto: Erik Wallskog

– Det var kul att det kom så många. Det var tio år sedan det senaste derbyt och då satt jag på läktaren själv som tolvåring Det var häftigt att få spel själv den här gången.

Mål, Halna: Jonathan Jacobsson, Lockerud: Adam Åberg 2, Fredrik Hermansson.

Johan Svensson Ödmar (i blått) får stöd av Jerker Frick efter att den förstnämnde gjort ett besök i ribbstolarna.
Johan Svensson Ödmar (i blått) får stöd av Jerker Frick efter att den förstnämnde gjort ett besök i ribbstolarna. Foto: Erik Wallskog
Hilding Martinsson och BK Halna hade häng på serieledaren hela vägen in.
Hilding Martinsson och BK Halna hade häng på serieledaren hela vägen in. Foto: Erik Wallskog
Dan Carlsson (9) och hans Lockerud fick i slutändan, helt välförtjänt, segerjubla.
Dan Carlsson (9) och hans Lockerud fick i slutändan, helt välförtjänt, segerjubla. Foto: Erik Wallskog

Artikeltaggar

BK HalnaDivision 2 VästergötlandIBK Lockerud MariestadInnebandy

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.