Hoppa till huvudinnehållet

Kennelklubben lyssnade på gräsrötterna i Mariestad: ”Det var en värdefull träff”

Publicerad:
Fredrik Bruno och Eva Lejdbrandt från Svenska kennelklubben ledde mötet med handfolk från Mariestad.
Fredrik Bruno och Eva Lejdbrandt från Svenska kennelklubben ledde mötet med handfolk från Mariestad. Foto: Alf Ehn

Mariestad var Svenska kennelklubbens, SKK, sista anhalt på sin turné i landet för att ta reda på vad medlemmarna vill med klubben.

– Vi har fått flera bra synpunkter, säger Fredrik Bruno, projektsamordnare hos SKK.

Svenska kennelklubben jobbar med sin vision för år 2030 och har varit ute på turné för att höra vad hundägare, klubbar och andra organisationer tycker och tänker. Under hösten har 20 orter besökts och i torsdags sattes det punkt för turnén i Mariestad.

Klubben har cirka en kvarts miljon medlemmar. Basen är de länsklubbar, specialklubbar och rasklubbar som finns runt om i landet.

– En av utmaningarna med projektet har varit att nå alla medlemmar, säger projektsamordnare Fredrik Bruno.

– De som är svårast att nå är de vanliga hundägarna, de som köper en hund, är medlemmar, kanske går någon kurs i en av klubbarna och är nöjda med det.

Utställningar poppis

Fredrik Bruno och Eva Lejdmark från Svenska kennelklubben träffade ett 25-tal personer i Mariestad för att prata framtid. Hunden och hundägandet var i fokus. Avel, uppfödning och utställningsverksamhet var några ämnen som behandlades.

– Utställningarna var från början en avelsutvärdering och en exteriörbedömning av den enskilda hunden, men många menar att det i stället blivit mer en show, tävling och ett event.

Fredrik Bruno säger att frågan om utställningar har kommit upp vid varje tillfälle och även i Mariestad. I synnerhet om det ursprungliga syftet med utställningar och om dagens modell är den bästa.

Vissa gillar att ställa ut sin hund, vissa för det inte och vill i stället ha en exteriörbedömning i avelsutvärdering.
Vissa gillar att ställa ut sin hund, vissa för det inte och vill i stället ha en exteriörbedömning i avelsutvärdering. Foto: TT/ARKIV

– Vid en exteriörbedömning tittar man bara på den enskilda hunden och bedömer den, utan att det blir ett tävlingsmoment, säger Fredrik Bruno och tillägger:

– Samtidigt har det blivit en kultur med utställningar, medlemmarna tycker att det är kul. Det gäller att bibehålla både, dels ha kvar syftet, dels ha något som många medlemmar tycker är kul. Det här är något vi måste diskutera, men vi vill aktivera fler till avelsarbete.

Viktiga frågor

Ekonomi, medlemskap, vargar och löshundsjakten var några andra frågor som diskuterades under träffen. SKK kommer att ta med sig dem i det fortsätta arbetet.

Nu ska alla synpunkter som kommit fram under turnén samt i den enkät som skickades ut i våras att sammanfattas. Det ska bli ett förslag på en vision och och strategier, som skickas ut på en remissrunda. Kennelfullmäktige tar beslut om visionen kan antas under sitt möte i september 2023.

”Värdefullt”

Eva Granath från Moholm deltog på träffen både som uppfödare och ägare. Hon håller med om att utställningsbiten bör ses över.

Flera vill även att Avelsdata, där det finns information om samtliga svenskregistrerade hundar födda 1990 eller senare, ska visa ännu mer uppgifter för att underlätta avelsarbetet.

– Det var en värdefull träff. Ofta är det ”vi och dem” som gäller. Nu fick vi kennelklubbens syn. Samtidigt fick de höra vad vi har för tankar i olika frågor, summerar Eva Granath.

Artikeltaggar

Djur och naturFritid och livsstil

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.