Kulturkanon - en risk att vissa blir icke önskvärda

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Sverigedemokraternas (SD) så kallade ”vitbok” ger uttryck för att nuvarande partiorganisation har samma organisationsnummer som när nynazisterna startade organisationen. Sverigedemokraterna är i mina ögon dagens högerextrema i vita skjortor och mörkblå kostym, som tagit sig in i politikens finrum.

SD förespråkar ett angivarsverige - anmälningsplikt om icke önskvärda. Ett Sverige som förblir svenskt. Sverige i första hand, säger Jimmy Åkesson i sina tal.

SD som parti förhåller sig aktivistiskt i fråga efter fråga inom ekonomi, lag och ordning och kultur. Brister i analysförmåga över tid och förhåller sig därefter. Beklagar att verkligheten hunnit ikapp dem. Det slutliga målet är att avskärma vissa grupper och arbeta för prioriterade grupper i Sverige. Väl där kan snabbt lagar, ekonomi och kultur förändras genom legitim lagstiftning. Man använder demokratin och rättsstaten för att göra samhället mer ojämlikt. Ställa grupper mot varandra.

Kultur betyder kultivera, odla. Kultivera eller om man så vill, problematisera frågeställningar av olika slag för att fördjupa och vidga kunskapen. På så vis utvecklas individen och samhället i tiden. Denna dynamik sker inom såväl musik som litteratur, konst, teater, film med flera uttryck.

Kultur är ett av de viktigaste värdeområdena för Sverigedemokraterna. Om inte det viktigaste. På ett bakåtsträvande vis, där gator och torg ska prydas med ”av makten betydelsefulla personligheter.” Som Lenin i Ryssland, Khomeini i Iran, Likformigheten är det centrala. De ”stora” ska offentligt hyllas.

Jag förvånas över hur blek journalistiken är i sin granskning av Sverigedemokraternas grundidéer.

Kulturkanon är SDs första steg i Sverigedemokraternas verklighet och en värderingsfråga om vad du ska tycka. Och de som inte kommer med på ”kanonlistan” blir per automatik över tid marginaliserade.

Fri människa

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.