Hoppa till huvudinnehållet

Läsartävling: Skicka in ditt bästa recept – detta har Karin bakat i över 50 år

Publicerad:
Hos Karin Vallin i Mariestad är det tradition med hembakat till julen. Foto: Lisa Bring

Kakor, bröd och godis det hör julen till. Men visst har var och en sitt egna favoritrecept? Vi på MT vill tillsammans med våra läsare skapa en egen julbakbok.

Ett bjuder vi på redan nu, det är tradition hos Karin Vallin och har varit det i generationer.

Egentligen är det för tidigt för Karin Vallin i Mariestad att baka julkakor.

– Jag börjar alltid efter första advent och då är det först matbröd som bakas, berättar Karin.

För MT gör hon ett undantag. Istället för brödkaka, sirapslimpa och tekakor blir det ett annat recept, och det redan före adventstiden börjat.

Ökensand är en riktigt klassiker, i alla fall i hennes familj.

– Jag har bakat det över 50 år, och mamma hade också alltid det till julen. Varifrån hon har receptet vet jag inte men det är nog gammalt, säger Karin.

Ökensand, chokladkakor och nötkakor är enligt Karin ett måste till julen.
Ökensand, chokladkakor och nötkakor är enligt Karin ett måste till julen. Foto: Lisa Bring

Tre av sju kakor

När hon var barn blev det alltid de traditionella sju sorters kakor.

– Men jag har valt att endast har tre, de tre bästa, berättar Karin.

Dit räknar hon, förutom ökensand, choklad- och nötkakor. Recepten till de har hon nedskriven i ett litet men välanvänt häfte.

– Jag tror att jag skrev i de någon gång på 1970-talet.

Dessa tre sorters kakor är populära hos henne dels för att de är smidiga att göra och dels för att de är så tydligt kopplade till årstiden.

– De bakar jag endast i juletid. Men det är okej att äta de en bit in på våren, ifall det är några kvar.

Karin började skriva i sin receptbok för många år sedan. Än i dag är den mycket använd.
Karin började skriva i sin receptbok för många år sedan. Än i dag är den mycket använd. Foto: Lisa Bring

Mindre bak nu

Efter all bakning brukar det vara fyllt i makarna Vallins frys. Efter att ha bakat bröden blir det dags för godsaker. Då blir det även lussebullar, pepparkakor och klenäter, ett friterat julbakverk.

– Förr bakade jag på 14 eller 15 paket jäst varje jul, då delade ut till bland annat mina söner. Men nu har jag dragit ner på det, säger Karin medan hon formar till de avlånga kakorna.

För att skapa mönster på kakan är det bra att ha en äldre gaffel som är bredare till hands.
För att skapa mönster på kakan är det bra att ha en äldre gaffel som är bredare till hands. Foto: Lisa Bring

Med hjälp av en gaffel skapar hon ett fint mönster. Då är bra att ha ett gammalt bestick som är lite större och bredare än de moderna.

– Det står att det blir 30 stycken ökensand av en sats, och det brukar stämma.

Recept

Ökensand

150 g smör

185 g socker

190 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Bryn smöret och låt det kallna. Blanda sedan ihop det med alla ingredienser. Degen ska stå i kylskåp en natt. Ta ut den en tid före du ska baka. Formar större köttbullar som sedan rullas till avlånga pinnar. Skapar sedan ett mönster med hjälp av en gaffel. Grädda i ugnen på 125 grader i en timme.

En plåt med nybakade kakor.
En plåt med nybakade kakor. Foto: Lisa Bring

Smälter som sand

Förklaringen till namnet på kakan får den som smakar på bakverket. Så fort kakan är i mun faller den sönder likt sand. Tack var det brynta smöret och sockret sprider sig en god, och inte alls smulig, upplevelse.

– Jag tror att det är tiden i ugnen som gör de så speciella, annars skulle de nog har varit mer likt drömmar, spekulerar Karin.

Hon hoppas att i år kunna fira jul på ett mer vanligt sätt, där människor träffas mer än under pandemiåren. Och vid sådana tillfällen då hör ju julbakverk till.

– Jag tycker att det ska vara lättgjorda bakverk till jul, inte en massa fyllningar och grejer. Det kan man göra resten av året.

Karin och hennes make Bo Vallin tittar i den gamla receptboken.
Karin och hennes make Bo Vallin tittar i den gamla receptboken. Foto: Lisa Bring
Läsartävling

Läsartävling - var med och skapa MTs julbakbok

Vill du vara med och skapa MTs julbakbok? Skicka då in ditt bästa julrecept inklusive bild och motivering till varför just det är din favorit till redaktion@mariestadstidningen.se.

Vi kommer kontinuerligt publicera recepten på mariestadstidningen.se och på så sätt skapa MTs julbakbok tillsammans. Av de inskickade recepten kommer MT att kora tre vinnare som får glädja sig över en god överraskning.

Sista dagen att skicka in ditt bidrag är den 22 december.

Vi söker efter ditt recept – så gör du för att tävla

Artikeltaggar

AdventBakningJulMariestadMat och dryck

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.