Målkalas i första bäddade för Boisseger: ”Det var sjukt kul”

Publicerad:
Bois bärgade hem tre nya poäng hemma mot Borlänge, detta efter en första period med 7 mål från hemmalaget. Foto: Anna Fröjd

Spännande? Nja. Målrikt? Ja.

Onsdagens möte mot Borlänge slutade i solklar vinst, 8–3, efter en överkörning i första perioden.

Mariestad tog därmed tre viktiga poäng i jakten på en allettan-plats.

Senast lagen drabbade samman var det Borlänge som gick segrande ur striden med 4–1 hemma i Borlänge ishall. När laget gästade Mariestad hade dalmasarna det betydligt tuffare.

Hemmalaget fick en drömstart och innan de första 20 minuterna var färdigspelade hade Mariestad Bois införskaffat sig en 7–1 ledning.

– Det var otroligt bra framåt. Vi var hundraprocentiga i powerplay och vi spelade jätterolig hockey. Vi gjorde en mindre bra insats uppe i Forshaga och sa att vi hade revansch att utkräva. Det tycker jag att vi visade här i första perioden, sa assisterande tränaren Ronny Helander.

– Vi kom ut som vi ville: starkt och åkte mycket skridskor. Sedan gjorde vi sju mål, så vi var effektiva. Det var sjukt kul, sa Oscar Tellström.

Hattrick av Cowans

Det dröjde inte mer en dryga minuten innan Erik Olsson såg till att spräcka kvällens målnolla. Kort därefter fick Borlänge chansen att utjämna när Mariestad drog på sig en utvisning, men hemmalaget såg till att städa undan det numerära underläget utan större problem.

I stället kom Bois med ny kraft och utökade ledningen till 2–0.

Ace Cowans visade upp sig för publiken i Mariehus Arena genom ett hattrick i första perioden.
Ace Cowans visade upp sig för publiken i Mariehus Arena genom ett hattrick i första perioden. Foto: Anna Fröjd

Mariestads första powerplay kom när klockan stod på 8.04 och då såg Jesper Lindén till att skriva in sig målprotokollet. Borlänge skulle få till en reducering, men mer farligt än så blev det aldrig.

I stället såg Ace Cowans till att presentera sig ordentligt för hemmapubliken, detta genom ett äkta hattrick.

– Det är alltid svårt när det står 7–1 på tavlan, men det är bara fortsätta att jobba på, sa Ronny Helander inför andra perioden.

”Spelade ganska dålig hockey”

Att fortsätta jobba på verkade vara lättare sagt än gjort för Mariestad Bois. I stället fick Borlänge en chans att komma in i matchen.

Mittenakten fick en grinig inledning. Efter tre minuter drog såväl Mariestad Bois Simon Svensson och Borlänges Leon Cadei på sig varsitt matchstraff. Utvisningarna satte sin prägel på perioden. Borlänge fick ha mer puck och kunde därmed reducera två gånger om.

– Det är inte så man vill att det ska se ut efter en sådan första period. Vi spelade ganska dålig hockey. De vann med 2–0 och vi slarvade otroligt mycket. Bara för att det stod 7–1 trodde vi att det skulle gå lätt, men man måste jobba hårt i hockey oavsett vad det står på tavlan, sa Ronny Helander efter andra perioden.

Borlänge hade en bättre andra period och fick in två reduceringspuckar, men det räckte inte till.
Borlänge hade en bättre andra period och fick in två reduceringspuckar, men det räckte inte till. Foto: Anna Fröjd

– Inför tredje var det bara att komma tillbaka till det vi gjorde i första. Vi ledde med så pass många mål att vi skulle kunna spela av matchen och vara ödmjuka, sa Oscar Tellström.

Sista perioden blev relativt händelselös. Ace Cowans var nära på att göra sitt fjärde mål för kvällen, men pucken ville inte in denna gång. Spiken i kistan kom via Oscar Tellström på straff.

– Det var skönt att få göra ett mål, sa Tellström.

Mål Bois: Ace Cowans 3, Erik Olsson, Johan Frick, Jesper Lindén, Lucas Larsson och Oscar Tellström.

Stjärnligan

Tre stjärnor:

Ace Cowans. Tre mål på en period blir givetvis tre stjärnor.

Två stjärnor:

Tobias Aronsson. Oerhört stabil och gjorde det mesta rätt på isen.

En stjärna:

Johan Frick. Slet och var med i anfallen.

Matchfakta

Mariestad–Borlänge 8–3

(7–1, 0–2, 1–0)

Period 1: 1–0 (01.15) Erik Olsson (Simon Svensson, Herman Lundin), 2–0 (04.29) Johan Frick (Anton Blomberg, Simon Niska), 3–0 (08.41) Jesper Lindén (Jesper Broeng, Oscar Tellström) spel fem-mot-fyra, 3–1 (09.10) Adam Bäckehag (Isak Garfve), 4–1 (10.47) Ace Cowans (Simon Svensson, Gustaf Malmkvist), 5–1 (11.01) Lucas Larsson (Jesper Lindén), 6–1 (13.10) Ace Cowans (Jesper Lindén, Erik Olsson) spel fem-mot-fyra, 7–1 (16.51) Ace Cowans (Jesper Lindén, Oscar Tellström).

Skott: 14–13

Utv. Bois: 2x2 min, BHF: 3x2.

Period 2: 7–2 (27.54) Ludvig Westerlund (Anton Sohlin, Emil Lind) spel fem-mot-fyra, 7–3 (32.32) Casper Östberg (Emil Danerhag, Emil Rangedal).

Skott: 11–10

Utv. Bois: 1x5 min, 1x20, 3x2, BHF: 1x5, 1x20.

Period 3: 8–3 (59.08) Oscar Tellström på straff.

Skott: 5–9

Utv. Bois:- BHF:-

Domare: Jesper Jatko.

Publik: 917 (Mariehus arena).

Artikeltaggar

HockeyettanIshockeyMariestad Bois HCRonny Helander

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare