Mariestad växer kraftigt - nu måste sjukvården också växa!

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman

Den öppna kriminalvårdsanstalten Rödjan bygger ut och ska få 350 platser i stället för dagens 60.

Metsä Tissue bygger ut kraftigt.

Och Volvo har beslutat att förlägga en ny batterifabrik i Mariestad.

Kommunen har drygt 24.000 invånare i dag och väntas ha runt 40.000 framöver. Och detta ”framöver” infaller ganska snart.

Denna kraftiga expansion kräver självklart en satsning på sjukvården i norra Skaraborg.

Det duger definitivt inte med en stängd jourcentral och ett sjukhus och vårdcentraler med inskränkta resurser. Och att antalet ambulanser minskar jämfört med i dag.Tvärtom kräver detta en rejäl satsning. Det duger inte att exempelvis byggarbetare som skadat sig tvingas åka till Skövde för att få hjälp titt som tätt.

Vi tre har kämpat för sjukvården i norra Skaraborg i mer än tre år via en aktiv facebookgrupp vid namn Behåll mottagningarna på Mariestads sjukhus (med drygt 2.000 medlemmar). Vi har skrivit ett rejält antal insändare och har också ordnat demonstrationer. Detta för att få ”våra” politiker att inse att de måste satsa på och kämpa för sjukvården i norra Skaraborg. Flera positiva beslut har fattats, utan att bli verklighet. Ett exempel är den digitala mottagningen på sjukhuset, ett beslut av regiondirektören som ännu inte har förverkligats.

När Mariestad växer som det gör duger det definitivt inte att stänga vår viktiga jourcentral som Gunilla Druve Jansson (c) sett till att göra, trots ett enigt beslut i regionfullmäktige att den ska öppnas.. Och nu har hon agerat ytterligare en gång och sett till att stänga den under hela nästa år.

Vi som bor här och är beroende av en god sjukvård är rasande, minst sagt, över detta.

Nu får det banne oss vara nog med inskränkningar i vår sjukvård.

Nu måste våra” ansvariga region- och kommunpolitiker skärpa sig och det rejält så att de kan kallas våra på allvar och slipper ironiska citattecken.

Mariestad och norra Skaraborg är ett lika viktigt sjukvårdsområde som Skövde och Lidköping.

Dagens uppdelning 1 (Skövde), 2 (Lidköping), 3 (Mariestad) när det gäller rangordning måste slopas och rättvisa skipas

Hälsningar

Ingela Skarin, Hans Nyman, Inger Dernroth

.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.