Inom äldrevården i Gullspång används modern teknik, som terapikatter och särskilda spelkonsoler.
– Det finns oanade möjligheter och mycket rolig teknik på marknaden, säger Oscar Andersson, it-strateg.
Gullspångs kommun har fem terapikatter inom äldreomsorgen. De konstgjorda husdjuren, som inte kräver matning eller rastning, men ändå kan såväl jama som spinna, är populära på boendena.
Roboten som påminner om att ta medicinNy spännande teknik hjälper äldreOscar Andersson, som är it-strateg inom Gullspångs vård och omsorg, var själv skeptisk till hur terapikatterna skulle tas emot på avdelningarna, men han blev positivt överraskad.
– De verkar töntiga, men de fungerar, säger han.
En annan sak som introducerats på äldreboenden i kommunen är en slags spelkonsol, Tovertafel, som har en projektor som sitter ovanför ett bord. På bordet projiceras enkla interaktiva spel, till exempel löv som man ska kratta ihop med händerna. Hur man rör händerna följs av konsolens sensorer.
Kommunen har även införskaffat VR-headset (Virtual Reality) som man snart hoppas få ut i äldrevården. Oscar Andersson berättar att det finns en tanke om att i ett samarbete med skolan få elever att filma lokala miljöer, som äldre sedan kan titta på med VR-tekniken.
Att se sin hembygd har visat sig vara stimulerande inte minst för personer med demens, berättar han.
Utveckling
Oscar Andersson har under de år han hittills jobbat som it-strateg till stor del fått fokusera på mer grundläggande saker, som att ordna wifi på de olika boendena.
– Nu kan vi gå på lite roligare saker med digital teknik i verksamheterna. Det är väldigt spännande, säger han.
Smarta toaletter
Annan ny teknik har ännu inte börjat användas i Gullspångs kommun. Det finns toaletter som är höj- och sänkbara och som dessutom har tvätt- och torkfunktion.
– Att vara på toaletten är en situation där man helst inte vill ha sällskap. Där vill man gärna vara själv, säger Helena Lundgren Kiss, som jobbar i hemvården och leder ett projekt kring välfärdsteknik.
Mobilt trygghetslarm
Det trygghetslarm som kommunen erbjuder idag är inte mobilt, utan knutet till hemmet. Gullspång har ett avtal kring detta till 2024 och siktar på att därefter kunna erbjuda ett larm som fungerar även utanför hemmet.
– Det gäller också att sortera i djungeln. Jag blir varje vecka kontaktad av olika försäljare. Det kan gälla till exempel drönare för medicinleveranser. Vi kan inte hugga på allt, utan får välja vad vår verksamhet och brukare har störst nytta av, säger Katarina Widell, vård- och omsorgschef.