Hoppa till huvudinnehållet

Förslaget: Var tionde lunch fortsatt gratis för pensionärer

Publicerad:
Priserna för lunch i Gullspångs kommuns måltidsverksamhet höjs sannolikt nästa år. Genrébild.
Priserna för lunch i Gullspångs kommuns måltidsverksamhet höjs sannolikt nästa år. Genrébild. Foto: "Per-Olof Löfstedt"

För att spara pengar har det föreslagits att möjligheten att få var tionde lunch gratis på serveringar vid äldreboenden i Gullspång slopas.

Men politikerna i kommunstyrelsen vill behålla denna möjlighet för ålderspensionärer och personer inom LSS.

För att få ekonomin att gå ihop för måltidsverksamheten i Gullspångs kommun föreslås prishöjningar nästa år. Det gäller bland annat luncher på restaurang Guldkanten och matsalen i Mogården samt matlådor som levereras hem i äldreomsorgen.

Priset för en lunch på restaurang Guldkanten föreslås höjas från 84 kronor i dag till 92 kronor, en matlåda från 70 till 77 kronor.

Idag får ålderspensionärer och omsorgstagare inom LSS var tionde lunch gratis på Guldkanten och i matsalen på Mogården. Det har föreslagits att denna förmån ska tas bort, även detta för att kunna få ekonomin att gå ihop för måltidsverksamheten.

Kommunstyrelsen har nu tagit ställning till förslagen och har ställt sig bakom de föreslagna prishöjningarna. Men man protesterade när det kom till att ta bort att var tionde lunch ska vara gratis för dessa grupper.

Carina Gullberg (S), kommunstyrelsens ordförande, föreslog att var tionde lunch fortsatt ska vara gratis för ålderspensionärer och LSS-omsorgstagare.

– Vi tycker att det är viktigt, många har låg pension och vi vill även ge personer inom LSS samma möjlighet, sa hon.

Hon fick med sig en enig kommunstyrelse.

– Det är även en social bit. Vi vill gynna lite social samvaro, många pensionärer är relativt ensamma, sa Bo Hagström (C).

Efter beslutet i kommunstyrelsen går nu frågan vidare till kommunfullmäktige, som tar det avgörande beslutet.

I förslaget ingår också prishöjningar på pedagogiska måltider inom skolan och äldreomsorgen.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgBo HagströmCarina GullbergCenterpartietGullspångGullspångs kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.