Hoppa till huvudinnehållet

Börje Salming hyllas av lokala hockeyprofiler: ”Han var en ikon”

Publicerad:
På torsdagskvällen kom beskedet att ishockeylegendaren Börje Salming har avlidit i sviterna av sjukdomen ALS. Han blev 71 år.
På torsdagskvällen kom beskedet att ishockeylegendaren Börje Salming har avlidit i sviterna av sjukdomen ALS. Han blev 71 år. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En ikonisk hockeyspelare som banade väg för svenskar i NHL och förändrade synen på svensk ishockey i världen. Börje Salmings död kom som en chock för flera lokala profiler.

– Det är en stor förlust för svensk ishockey, säger veteranhockeyspelaren Per-Arne ”Pelle” Leijon.

Pelle Leijon från Töreboda är i samma generation som Börje Salming. Leijon spelade i TV-pucken 1968 och Salming året innan, 1967. De hade samma förebilder inom sporten, som Sven Tumba och Lasse Björn.

Under och efter sin karriär blev Börje Salming själv en stor förebild för många spelare.

– Det är hemskt tragiskt, han var en ikon. Jag kommer väl ihåg när han spelade i Kanada, jag har själv varit vid arenan i Toronto och sett hans stora staty. Han har betytt väldigt mycket och banade väg för många NHL-spelare från Sverige, säger Pelle Leijon, som spelat ishockey i stort sett hela sitt liv. Han tränar nu för Veteran-VM för 70+ i Vancouver nästa år.

– Då var det väldigt tufft att komma till NHL, det var en helt annan ishockey där då.

Per-Arne ”Pelle” Leijon spelade i TV-pucken året efter Börje Salming.
Per-Arne ”Pelle” Leijon spelade i TV-pucken året efter Börje Salming. Foto: Simon Svensson-Parenti

Pelle Leijon har själv erfarenhet av sjukdomen, då en närstående gick bort i ALS.

– Jag vet hur hemsk den är. Det var stort att han när han hyllades i Toronto kunde stå upp och bjuda på sig själv, det är inte många som kan göra det i den situationen. Han var en ödmjuk människa.

– Inget är för evigt och man får ta vara på den tid som är, säger Leijon.

Legendaren Börje Salming har avlidit – blev 71 år gammal

”Lider med hans anhöriga”

Andreas Appelgren, tränare i Mariestad Bois, menar att Börje Salming kan vara en av de största ishockeyspelarna genom tiderna.

– Man trodde att Börje Salming var odödlig, det är så jag uppfattat honom.

Att det tog slut så snabbt chockade Appelgren.

– Han var så otroligt stark, han kunde gå själv för en vecka sedan på Tidernas Hockeygala. Samtidigt är det otroligt roligt att han blev hyllad, de flesta får inte vara med om det då hyllningarna kommer för sent.

– Jag lider med hans anhöriga, naturligtvis.

Andreas Appelgren, tränare i Bois, chockades av den hastiga bortgången. Men han kan också glädjas över att Börje Salming hann bli hyllad stort innan sin död.
Andreas Appelgren, tränare i Bois, chockades av den hastiga bortgången. Men han kan också glädjas över att Börje Salming hann bli hyllad stort innan sin död. Foto: Erik Wallskog/arkiv

Appelgren har följt Salmings karriär under sitt liv. Ett av de största minnen som Bois-tränaren har av honom är ovationerna i Canada cup 1976, som också utsetts till tidernas hockeyögonblick.

– På den tiden fick vi inte så många bilder från andra sidan av Atlanten, först då förstod vi hur otroligt stor han är där.

Patrik Karlsson, tränare i Töreboda hockey, ser Salming som en pionjär.
Patrik Karlsson, tränare i Töreboda hockey, ser Salming som en pionjär. Foto: Peter Gustafsson

Patrik Karlsson, tränare i Töreboda Hockey, säger att han fick gåshud av hyllningen till Börje Salming i Toronto under hösten. Han instämmer i att det var fint att hockeyspelare han hyllas så stort innan det var för sent.

– Han har kämpat in i det sista. Hans död är tragisk och det gick väldigt fort, säger Karlsson och fortsätter:

– Han var en pionjär i NHL från Europa och har betytt väldigt mycket även bredvid isen. Han verkar ha haft ett pannben utan dess like.

Förebild för killar och tjejer

Inom både herr- och damhockeyn var Börje Salming en stor förebild. Suzan Ranson, lagledare i Mariesad Bois damer var i omklädningsrummet med sitt lag när hon såg nyheten om Salmings död.

– Det gick från uppsluppen till sorglig stämning. Jag och många i laget är uppvuxna med honom och han har alltid funnits med i hockeybakgrunden. Det är väldigt ledsamt, han har varit en förebild för väldigt många, både killar och tjejer. Det är en stor förlust, säger Suzan Ranson och fortsätter:

– Våra tankar går till hans familj.

Suzan Ranson, lagledare i Mariestad Bois damer, ser Börje Salming som en stor förebild.
Suzan Ranson, lagledare i Mariestad Bois damer, ser Börje Salming som en stor förebild. Foto: Erik Wallskog/arkiv

Suzan Ranson hyllar Börje Salmings laganda.

– Han var en väldigt fin människa, han visade att vi är ett lag och han tog hand om sina lagkompisar även off-ice. Så tänker vi också, vi är ett lag och gör det här tillsammans.

Krister Holm, ordförande i Bois supporterklubb Oxarna, chockades av beskedet.

– Det var med stor bestörtning, att det gick så fort på slutet. Jag såg honom på hockeygalan och då var han på plats. Då tänkte man inte att det skulle hända precis i dagarna.

Han anser att Börje Salming betytt mycket för svensk ishockey, han var med och tvättade bort stämpeln ”Chicken Swedes” och banade på det viset väg för svenskar i NHL.

– Han visade att svenskar kunde vara tuffa och stå upp för sig själva, han tog död på den myten. Han förändrade synen på svensk ishockey i världen och nu är svenskar mer än välkomna i NHL, säger Krister Holm, som också minns ovationen i Canada cup 1976.

Krister Holm, ordförande i Oxarna, till höger. Med på bild är även a-lagspelaren Johan Frick.
Krister Holm, ordförande i Oxarna, till höger. Med på bild är även a-lagspelaren Johan Frick. Foto: Anna Fröjd/Arkiv

Artikeltaggar

ALSAndreas AppelgrenBörje SalmingIshockeyKanadaNHLSportTörebodaToronto

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.