Hoppa till huvudinnehållet

Så hittade dessa tre gamla vänner tillbaka till varandra: ”Fick snilleblixt”

Publicerad:

Tillsammans startade de Panncentralen. En plats för konst, skapande och utställningar. Nu, efter flera års distans, är trion samlad igen.

– Cirkeln är sluten, konstaterar Birgit Backman.

Ann Lönn, Birgit Backman och Monica Gallon visar efter många år återigen sin konst på ett och samma ställe.
Ann Lönn, Birgit Backman och Monica Gallon visar efter många år återigen sin konst på ett och samma ställe. Foto: Charlotte Ferneman

Hon har gjort det igen, flyttat alltså. Birgit Backman har tagit sin ateljé Baggen till Karlagatan 3.

– Det är så stort här och en natt fick jag en snilleblixt, och kom på vilka jag skulle bjuda in, berättar den 86-åriga konstnären sprudlande glatt.

Två veckor före denna utställning blev verklighet hörde Birgit av sig till de tilltänkta som gladeligen tackade ja. Glaskonstnären Ann Lönn och textilkonstnären Monica Gallon. Tillsammans med de startade Birgit en unik verksamhet i Johannesbergsområdet vid millennieskiftet – Panncentralen.

Två verk signerade Birgit Backman.
Två verk signerade Birgit Backman. Foto: Charlotte Ferneman

Trion har otroligt många och härliga minnen från den tiden.

– Vi försöker hänga vår utställning men hela tiden slutar det med att vi sätter oss ner för att prata, säger Birgit och skrattar högt.

Glittrande glaskonst av Ann Lönn.
Glittrande glaskonst av Ann Lönn. Foto: Charlotte Ferneman

Att de tre trivs tillsammans är svårt att missa. Även deras konst harmoniserar väl. På lördag blir det vernissage för den gemensamma utställningen som pågår till och med den 8 januari. Tills dess fyller podier med skimrande glaskonst, spännande tavlor som kombinerar textil och återbruk och unika screentryck samt grafik väggar och golv. Senast alla dessa verk samlades var under Panncentralens 15-årsjubileum för sju år sedan.

Tavlor med textilt, det är Monica Gallons signatur.
Tavlor med textilt, det är Monica Gallons signatur. Foto: Charlotte Ferneman

– Förr hade vi en konstförening med många vänner, nu hoppas vi att de som kom på utställningarna då kommer även till denna, säger Ann Lönn och får medhåll av sina kompanjoner.

– För nu kör vi igen!

Artikeltaggar

Birgit BackmanKonstMonica GallonPanncentralenUtställningarVernissager

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.