Hoppa till huvudinnehållet

Marianne, 72, var kokerska – så påverkar inflationen hennes liv som pensionär

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Allt i ett och allt i ugnen, när Marianne Johansson lagar mat till sig själv hittar hon gärna på enkla genvägar till en god och nyttig rätt.
Allt i ett och allt i ugnen, när Marianne Johansson lagar mat till sig själv hittar hon gärna på enkla genvägar till en god och nyttig rätt. Foto: Charlotte Ferneman

Hemkunskapen var bästa skolämnet. Hela livet var mat en självklar del av yrkeslivet. Nu, som pensionär under inflationen, sparar Marianne Johansson inte på ingredienserna.

– Jag har alltid varit ekonomisk och försöker ta vara på allt, säger hon.

Den äldre labradorherren Baileys hälsar välkommen med viftande svans. I köket har matte redan förberett för dagens lunch. Vitkål, rotfrukter och potatisar är rensade och hackade.

– Det var erbjudande på köttfärs också så jag tänkte att det blir bra med en köttfärslimpa i dag, säger Marianne Johansson.

Marianne Johansson har alltid varit intresserad av mat. Hon brukar alltid ha har alltid mjölk, grön- och rotsaker hemma.
Marianne Johansson har alltid varit intresserad av mat. Hon brukar alltid ha har alltid mjölk, grön- och rotsaker hemma. Foto: Charlotte Ferneman

Hon har ingen veckomatsedel. Rätterna hon lagar bestämmer hon sig för spontant. En titt i skafferiet eller kylskåpet styr oftast

– Om jag ser att mjölken snart går ut kanske det får bli ugnspannkakor, säger hon som försöker att inte slänga några matvaror.

Plocka i köksträdgården

Köttfärsen blandades med ägg, ströbröd, vatten, peppar och salt. För färgens skull penslar Marianne på lite smör och soja.

– Jag var även ute nyss och plockade lite timjan i köksträdgården, säger hon som bor i ett vackert radhus med maximalt använd trädgård.

Potatis, köttfärslimpa och rotsaker samsas på en och samma plåt. Om vissa ingredienser i ett recept inte finns hemma brukar Marianne kort och gott byta ut de mot ett alternativ.
Potatis, köttfärslimpa och rotsaker samsas på en och samma plåt. Om vissa ingredienser i ett recept inte finns hemma brukar Marianne kort och gott byta ut de mot ett alternativ. Foto: Charlotte Ferneman

På plåten får köttet sällskap av rotsaker och potatis som det ringlas lite olja över. Den grovhackade vitkålen får ta plats i en egen form.

– Jag brukar ha på hela rosépepparkorn, olivolja och lite flingsalt, det blir jättegott, säger Marianne och skjutsar in allting i ugnen på 200 grader.

– Det behöver nog vara inne i alla fall 25 minuter. Jag hoppas att allting blir färdigt samtidigt.

Maten är klar efter cirka en halvtimme.
Maten är klar efter cirka en halvtimme. Foto: Charlotte Ferneman

Marianne har ställt äggklockan på lite kortare tid än vad hon har sagt och sätter sig vid bordet. Framför henne ligger ett blommigt underlägg.

– I och med att jag är ett ensamhushåll har jag kommit av mig lite, jag gillar att göra smidiga saker som det här, säger hon och tillägger att rätten kan kallas för ”allt på ett fat”.

Denna rätt kan hon variera med kyckling och olika frysta grönsaker.

– Det finns inget recept, det är bara eget hittepå.

Högre priser

Efter pensionen för tolv år sedan har det hänt mycket, inte minst på senaste då de flesta matvaror stigit i pris.

– Rotsakerna har ökat i pris. Förr kostade morötterna några kronor per kilo, nu är det helt annat.

Till vardags brukar det bli mer enkel husmanskost hos Marianne. Men på helgen gillar hon att lyxa till det lite, även om det bara är hon och Baileys.

Baileys är där matte är, ibland kan han få någon grönsak från köksbänken. Men han får aldrig mat från bordet betonar Marianne.
Baileys är där matte är, ibland kan han få någon grönsak från köksbänken. Men han får aldrig mat från bordet betonar Marianne. Foto: Charlotte Ferneman

– Då kanske jag unnar mig riktigt god mat. Men bara att duka fint, tända ljus eller ta en liten förrätt såsom en toast med gravad lax, det kan sätta guldkant på helgen.

Under sitt yrkesliv har Marianne, som kom till Mariestad 1976, jobbat på restaurang såsom i matsal.

– Nu som pensionär gillar jag att det går smidigt att laga mat.

Ändå satsar hon på variation. För att hålla koll på vad som behöver handlas har hon en lista där hon skriver upp vad som tagit slut.

– Jag kan även titta i bladet för att få lite inspiration. När jag väl är i affären kanske det blir att jag köper med något trevligt också, säger 72-åringen.

Marianne Johansson är en glad pensionär som gärna lyxar till maten på helgen lite extra om det så må vara med lite finare dukning och tända ljus.
Marianne Johansson är en glad pensionär som gärna lyxar till maten på helgen lite extra om det så må vara med lite finare dukning och tända ljus. Foto: Charlotte Ferneman

Har du, i och med inflationen, även valt att ta billigare alternativ i stället för det du brukar köpa?

– Jo, jag kan titta och jämföra två varor i olika prisklasser. Även om jag brukar ta samma kan jag tänka mig att byta ut det mot ett billigare alternativ.

Marianne menar att många fler i dag tittar på extrapriser, något hon även utnyttjar.

Är det något du tänkt på som har stigit mycket i pris?

– Ost. Det är ofta på extrapris men när man verkligen behöver köpa syns det att den nu ligger på över hundra kronor i kilopris, säger Marianne och tillägger:

– Alla mjölkprodukter kostar nog fem kronor mer i dag.

Hon har förståelse för höjningarna som även har med ökade bränslekostnader att göra.

– Men det har blivit mycket på en gång, säger hon och tänker på att det finns de som har det mer kämpigt än hon själv i dessa tider:

– Ensamstående mammor med barn, det kan inte vara lätt för dem att hitta fantasi.

Olle och Melker, 17, flyttade hit för gymnasiets skull – så veckohandlar deSå planerar barnfamiljen veckans mat när priserna ökar: ”Man tänker till”

Artikeltaggar

GrönsakerInflationMariestadMat och dryckMatlagningPension

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.