Hoppa till huvudinnehållet

Wellpapp istället för plast – byggbranschen eld och lågor över Malins idé

Publicerad:
Reporter Lisa Bring
Lisa Bring
lisa.bring@mariestadstidningen.se
Wellpapp istället för kanalplast som gjutform. En lösning som kan minska plastanvändningen och samtidigt är billigare. Enligt Malin Weinö på Novab samt Dick Lindh och Johan Eriksson på DS Smith i Mariestad finns det ett intresse från byggbranschen.
Wellpapp istället för kanalplast som gjutform. En lösning som kan minska plastanvändningen och samtidigt är billigare. Enligt Malin Weinö på Novab samt Dick Lindh och Johan Eriksson på DS Smith i Mariestad finns det ett intresse från byggbranschen. Foto: Jenny Åberg

Miljövänligare, billigare och ett material som kan ersätta plast samt tillverkas i Sverige. Malin Weinö på Novab och Dick Lindh på DS Smith i Mariestad ser många fördelar med gjutformarna i wellpapp som de utvecklat ihop.

– Jag tror starkt på detta material, säger Malin Weinö som startade det hela genom att ställa en enkel fråga.

Gjutformarna i wellpapp kan användas vid byggen som ett alternativ till plywood och kanalplast. De har redan testats i skarpt läge, vid DS Smith utbyggnad av Mariestadsfabriken där det lokala byggföretaget Novab är anlitade.

Det började med en fråga från Malin Weinö, platschef på Novab. Efter många år i byggbranschen har hon varit med och gjort många kvarsittande formar i kanalplast när grundkonstruktioner ska gjutas till byggnader.

När hon jämförde materialet med wellpapp såg hon att båda har en liknande utformning. Ett veckat material limmat mellan två ytterskikt som gör materialet starkt men ändå lätt.

På DS Smith visade hon upp en bit kanalplast för processingenjör Dick Lindh och frågade om det finns wellpapp som kan ha liknande hållfasthet vid gjutning.

– Det var lite nervöst när jag kom med plastbiten, säger Malin Weinö.

Dick Lindhs svar blev att det går att göra det bättre.

– Man kan göra den i kraftig papp och lägga en coating som skyddar från fukt. Wellpapp kan användas till mer än förpackningar, säger han.

Malin Weinö, platschef på Novab, jämförde hur kanalplast och wellpapp ser ut och konstaterade att de har liknande utformning. Det ledde till att de började testa materialet på DS Smiths utbyggnad.
Malin Weinö, platschef på Novab, jämförde hur kanalplast och wellpapp ser ut och konstaterade att de har liknande utformning. Det ledde till att de började testa materialet på DS Smiths utbyggnad. Foto: Jenny Åberg

En lagom nivå

Först provade de den bästa kvalitén av wellpapp. Men materialet var för hårt.

– Det blev svårt att bearbeta, våra verktyg räckte inte till, säger Malin.

Då gällde det att hitta rätt nivå på pappkvalitén, så den håller tillräckligt länge, går att forma och samtidigt är kostnadseffektiv.

En rad tester med olika konstruktioner har gjorts. En gjutform stod ute i 12 dagar i ösregn och en hade vatten stående i sig, vilket materialet klarade.

Snabb utveckling

Ett annat styrkeprov för gjutformarna i wellpapp var när en 3,5 tons-grundplint skulle gjutas i en form utan motfyllning, vilket lyckades.

– Det har varit ett gott samarbete. Vi har även provat materialet i labbtester, för att hitta rätt kvalitet för att kunna hålla emot fukt tillräckligt länge, säger Dick Lindh.

Dick Lindh, processingenjör på DS Smith, berättar att det varit ett givande samarbete med Novab.
Dick Lindh, processingenjör på DS Smith, berättar att det varit ett givande samarbete med Novab. Foto: Jenny Åberg

Malin Weinö ställde frågan om det var möjligt att använda wellpapp som gjutform i september. Redan nu har det alltså använts i skarpt läge. Att de arbetat utan mellanhänder och har kunnat testa produkten på plats är några anledningar till att det gått så snabbt.

– Jag kunde ta med Dick ut i verkligheten, testa en dag och sedan utvärderade vi dagen efter, säger Malin.

Från DS Smiths sida ser man positivt på det nya användningsområdet för wellpapp.

– När två kreativa människor möts kan vad som helst hända, säger Johan Eriksson, platschef på DS Smith, och fortsätter:

– Materialet är rätt i tiden, det är miljövänligare, går att återvinna och det är en rejäl prisskillnad.

Den byggs i moduler, vilket för den skalbar både uppåt och nedåt. Med en kantförsegling som står emot fukt klarar wellpappen att stå ute så länge som det behövs på ett bygge.
Den byggs i moduler, vilket för den skalbar både uppåt och nedåt. Med en kantförsegling som står emot fukt klarar wellpappen att stå ute så länge som det behövs på ett bygge. Foto: Jenny Åberg

Testas på plats

Malin Weinö har berättat om gjutformarna i wellpapp för andra företag, bland annat i ett inlägg på Linkedin som visats över 10000 gånger för andra. Att kunna minska plastanvändningen vid byggen är högintressant i branschen. Att wellpapp dessutom är billigare än alternativen är ännu en fördel, menar hon.

– När jag sa att vi gjorde ett försöksprojekt blev de eld och lågor.

Gjutformarna i wellpapp testas vid DS Smiths 2600 kvadratmeter stora utbygge. Ett bygge som följer tidsplanen och väntas stå klart i maj nästa år.

Dick Lindh och Malin Weinö visar bilder från när gjutformarna i wellpapp testades.
Dick Lindh och Malin Weinö visar bilder från när gjutformarna i wellpapp testades. Foto: Jenny Åberg

De ska också användas på företagets kommande byggprojekt i anslutning till Mariestadsfabriken. Ett 11 000 kvadratmeter stort lager ska byggas, som centraliserar verksamhetens lager som idag är utspridda på olika lokaler.

– Det blir trovärdigt när vi provar det på vårt eget bygge, säger Johan Eriksson.

På sikt kan gjutformarna användas vid fler byggen, ett intresse finns i vilket fall. Materialet kan mycket väl spridas utanför landets gränser.

– Vi måste se att det fungerar först, vilket vi nu gjort. Om vi skickar ut skit så sprider det sig, då byggbranschen är en konservativ bransch, säger Malin Weinö och fortsätter:

– Det här kunde jag inte tro när jag kom med en bit kanalplast.

Artikeltaggar

ByggprojektDS SmithLinkedinMariestadMiljöNovabNäringslivVerktyg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.