Hoppa till huvudinnehållet

Centerpartiet väljer också en budget med underskott – på över 1 miljard kronor

Publicerad:
Västra götalandsregionen byter namn Regionens hus
Västra götalandsregionen byter namn Regionens hus Foto: Roland Svensson

Centerpartiet sällar sig till de partier i Västra Götalandsregionen som åberopar synnerliga skäl när de lägger en skuggbudget med ett stort underskott, drygt 1,1 miljarder kronor.

Därmed skulle hälso- och sjukvården också få behålla anslagen de redan budgeterat.

Än så länge är det fem partier som väljer vägen att lägga ett underskott nästa år i sina förslag till tilläggsbudgetar. Förutom den rödgröna ledningen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är det även Liberalerna och nu också Centerpartiet.

– Västra Götalandsregionens ekonomiska ställning är i grunden stark, men en stigande inflation, räntor och priser ställer stora krav på en ansvarsfull politisk styrning, säger Cecilia Andersson, ny gruppledare och nytt regionråd för Centerpartiet, i ett pressmeddelande.

Rörande hälso- och sjukvården vill de hålla fast vid redan tidigare besked till verksamheterna om en uppräkning av anslagen från två till tre procent. Det medför 472 miljoner kronor mer än den tidigare lagda budgeten. Dessutom föreslår de ytterligare 200 miljoner kronor för att korta köer.

Utbyggd kollektivtrafik

Cecilia Andersson är från Borås. Hon presenterar budgeten tillsammans med Frida Nilsson, regionpolitiker från Lidköping. Frida Nilsson berättar om en satsning på utbyggd kollektivtrafik.

– Nu väntar stora företagsetableringar i hela vår region och genom en utbyggd kollektivtrafik sänker vi tröskeln för pendling samtidigt som arbetsmarknaden växer, säger Frida Nilsson.

Den satsningen vill de göra istället för sänkta eller frysta biljettpriser och hänvisar till det förslag som lagts av den rödgröna regionledningen.

Samtliga regionpartier förutom Sverigedemokraterna har nu presenterat sina tilläggsbudgetar. Den 29 november ska den klubbas i regionfullmäktige då de rödgrönas förslag förväntas gå igenom.

Samarbetspartierna har olika syn på sjukhusens behov – är splittrade om budgeten

Artikeltaggar

PolitikVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.