Hoppa till huvudinnehållet

Stölderna höjden av feghet

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Två äldre Mariestadskvinnor i 90-årsåldern, som var ute och gjorde ärenden, blev för några veckor sedan bestulna på sina handväskor i centrala Mariestad.

Båda kvinnorna, som var ute med sina rollatorer, vittnade om att två ungdomar i yngre tonåren låg bakom stölderna. De unga tjuvarna släppte visserligen väskorna när andra personer ingrep vid incidenterna.

Händelserna, som utreds av polisen som misstanke om stöld och grov stöld, väcker dock frågor. Bristen på empati hos dessa unga människor är anmärkningsvärd. Det är höjden av feghet att ge sig på äldre och man undrar vad de haft för uppväxt.

Vad har de fått med sig i bagaget? Gjorde de det för pengars skull, eller var det bara spänningen att se om de kunde ta handväskan från en 90-åring?

Har de ingen gammal snäll farmor eller mormor? Har de aldrig blivit omkramade och fått lära sig att bry sig lite extra om den äldre generationen; resa sig upp och erbjuda sin plats i bussen, spårvagnen, eller att ge en hjälpande hand när det är halt och besvärligt på trottoarerna.

Även om ungdomarna inte fick med sig väskorna har händelserna satt djupa spår hos kvinnorna och alla andra äldre, som nu kan vara rädda för att gå och handla. Det skapar även rädsla och oro bland de anhöriga.

Polisen har fått en del tips och kan med lite extra arbete ringa in duon. Det lär bli extra viktigt att få dem på rätt köl och få dem att inse vad deras handlande får för konsekvenser.

Vi har tyvärr sett liknande brott förut.

Ilskan detta väcker inom mig är lika stor varje gång. Jag kommer ihåg att en äldre kvinna blev rånad på sin handväska när hon gick på trottoaren vid Stockholmsvägen. Hon attackerades bakifrån, slogs omkull och en gärningsman ryckte åt sig hennes handväska. Därefter sprang rånaren från platsen.

Den blåslagna kvinnan blev av med sin plånbok, bankkort och mobiltelefon. I plånboken fanns 42 kronor i kontanter.

Det var fem år sedan det hände, närmare bestämt den 21 februari 2017. Två pojkar, en 17-åring och 13-åring, misstänktes för rånet. Den äldre ska enligt uppgift flytt hem till sina föräldrar i Nordnorge.

Man får hoppas att pojkarna lärde sig en läxa.

Helt klart ser man en bedrövlig utveckling i samhället när kriminella siktar in sig på äldre. De äldre får hembesök av bedragare och tjuvar som gärna kommer in i hemmet och stjäl kontanter samt smycken. De äldre blir också uppringda av vältaliga, skickliga bedragare som försöker lura dem att öppna sitt bank-ID.

Minuterna senare är besparingarna borta och tragedin ett faktum.

Skrupellösa tjuvar och bedragare härjar fritt bland äldre och oskyddade. Samhället kan inte längre tillåta denna rovdrift på våra äldre – utan måste agera!

Artikeltaggar

Krönikor