Hoppa till huvudinnehållet

Här byggs första energilagret med batterier i landet – ska stötta elnätet

Publicerad:
Recap Energy bygger ett energilager i samarbete med Vänerenergi och Hitachi energy i Mariestad och Töreboda. De orterna blir först ut i Sverige med denna typ av teknik.
Recap Energy bygger ett energilager i samarbete med Vänerenergi och Hitachi energy i Mariestad och Töreboda. De orterna blir först ut i Sverige med denna typ av teknik. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad och Töreboda blir först i Sverige med ett energilager med batterier. De fungerar ungefär som en stor powerbank, som kan lagra energi när det är överskott på el. När strömmen behövs som mest kan de laddas ur och jämna ut effekttoppar.

– Det blir nog inte det sista energilagret vi ser, säger Jesper Svahn på Recap energy.

Tidigare hade Electrolux sina cykelställ där. Nu byggs ett nytt energilager med batterier bredvid Vänerenergis ställverk utanför fabriken i Mariestad.

På måndagsförmiddagen togs de första grävtagen i Mariestad, där en grävmaskin började med att skrapa loss asfalten.

– Kul att det äntligen är igång, säger Jesper Svahn, projektledare på Recap energy, medan han tar på sig skyddsväst och hjälm för att kunna gå in på byggarbetsplatsen.

När det är klart kommer det att stå batterier i skåp och en transformator inhägnade och kameraövervakade där. Ett likadant energilager, men med högre effekt, byggs på Vänerenergis område i Töreboda. Den kommer att kunna lagra 2,3 megawatt, medan den i Mariestad kan lagra 1 megawatt.

Fredrik Isacsson, sales manager Hitachi,  Ulf Gustafsson, nätchef Vänerenergi, Jesper Svahn, projektledare Recap energy och Björn Eriksson, projektledare Vänerenergi samarbetar i pilotprojektet.
Fredrik Isacsson, sales manager Hitachi, Ulf Gustafsson, nätchef Vänerenergi, Jesper Svahn, projektledare Recap energy och Björn Eriksson, projektledare Vänerenergi samarbetar i pilotprojektet. Foto: Charlotte Ferneman

Det blir de första energilagren med batterier i Sverige, enligt dem. De ska stötta elnätet genom att batterierna laddas när det överskott i elproduktionen. När det är underskott och mer el behövs används den sparade elen i batterierna.

– Planen är att det ska vara installerat och klart i mars, om delarna kommer som de ska. Sedan ska Svenska kraftnät kontrollera det, de har en ledtid på fem månader. När de sagt ok kan vi dra igång, det kan bli efter sommaren, säger Jesper Svahn.

Ett pilotprojekt

Det görs som ett pilotprojekt i Mariestad och Töreboda i samarbete med Vänerenergi. Allt började med att nätchefen Ulf Gustafsson hade kontakt med tidigare kollega, Lars Ohlsson som då var vd på Falbygdens energi. Där var de tidiga med att titta på tekniken, men Mariestad och Töreboda blir först.

– Det är stort i Finland, men detta blir det första i Sverige, säger Fredric Isacsson, sales manager på Hitachi energy som levererar systemet.

Energilagring är en stor fördel framförallt när det gäller förnyelsebar energi, som vindkraft och solkraft. Med batterier kan överskottsenergi lagras till när den behövs som mest och hjälpa till att utjämna belastningstoppar. Det bidrar också med ökad kapacitet i elnätet.

– Förnyelsebar energi måste kombineras med energilager, för vi kan inte planera när solen ska lysa och vinden ska blåsa, säger Ulf Gustafsson.

Nu när Mariestad väntas växa och få fler etableringar är det intressant att kunna lagra överskottsenergi. Det kan handla om nya bostadsområdet, företagsetableringar och fler elfordon.

Jesper Svahn från Recap energy tyckte att det var roligt att få komma igång med byggandet av det nya energilagret, vilket projektledaren Björn Eriksson från Vänerenergi instämde i.
Jesper Svahn från Recap energy tyckte att det var roligt att få komma igång med byggandet av det nya energilagret, vilket projektledaren Björn Eriksson från Vänerenergi instämde i. Foto: Charlotte Ferneman

Vänerenergi driftar

Med denna lösning står Recap energy för investeringen, som äger energilagret. Det nyttjas av markägaren Vänerenergi, som betalar för de timmar som de använder batteriernas kapacitet. Det kommunala bolaget står även för drift och underhåll, samt hjälper till att bygga upp anläggningen.

Under den del av året som Vänerenergi inte använder batterilagret ger det intäkter till Recap energy genom frekvenslagring.

– För vår del är det helt nytt, vi får se hur det fungerar. Det kan bli fler och större, säger Björn Eriksson, projektledare på Vänerenergi.

Hur kan energilagret påverka elpriserna för kunderna i området?

– En marginell påverkan på priset. Med denna kan vi kapa topparna och slippa kostnader för övertrassering av elnätet. Det kan leda till att taxan inte behöver höjas lika mycket, säger Ulf Gustafsson.

De första grävtagen togs för Mariestads batterienergilager som ska stötta elnätet och bidra till att säkra energitillgången här.
De första grävtagen togs för Mariestads batterienergilager som ska stötta elnätet och bidra till att säkra energitillgången här. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

ElElectroluxElproduktionEnergiFinlandFramtidsbyggetHitachiMariestadMiljöNäringslivSvenska kraftnätTörebodaUlf GustafssonVänerenergiVindkraft

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.