Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen startar nya bolag – underlättar arbete med batterifabriken

Publicerad:
Kommunens bolag blir fler. Fullmäktige har beslutat att starta tre nya företag som tillsammans med de tre övriga kommer att bilda en koncern.
Kommunens bolag blir fler. Fullmäktige har beslutat att starta tre nya företag som tillsammans med de tre övriga kommer att bilda en koncern. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestads kommun startar flera nya bolag och samlar all verksamhet under ett moderbolag.

– Vi vill skilja på befintlig verksamhet och etableringen. Så inte alla i kommunen ägnar sig åt batterifabriken, förklarar kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Sedan tidigare har Mariestads kommun tre bolag: Mariehus, Mariestads markutveckling samt Vänerenergi, som delägs med Töreboda kommun.

Nu startas tre nya bolag: Mariestads drift- och servicebolag, Mariestads tillväxtaktiebolag samt det nya moderbolaget Mariestads stadshus. Tillsammans bildar alla bolagen en koncern vid sidan om kommunens förvaltningar.

– Tack vare etableringen kommer vi att få en enorm tillväxt. Då blir detta ett sätt att styra verksamheten framåt. Vi vill säkerställa gränsdragningen mellan den skattefinansierade verksamheten och etableringen, säger Johan Abrahamsson (M).

Han berättar att detta är något man lärt sig av Skellefteå kommun. Där gjordes inte den åtskillnaden från början.

– Det är lätt att den stora etableringen äter upp allt annat. Med den nya organisationen kan vi vara tydliga med ansvarsfördelningen, förklarar Johan Abrahamsson.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) förklarar att den nya organisationen gör det lättare att skilja arbete kopplat till batterifabriken från den övriga verksamheten.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) förklarar att den nya organisationen gör det lättare att skilja arbete kopplat till batterifabriken från den övriga verksamheten. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Exakt vad de nya företagen ska ägna sig åt är lite luddigt. Enligt bolagsordningen ska tillväxtaktiebolaget ”tillhandahålla expert- och servicetjänster i tillväxtfrågor inom främst samhällsbyggnad, teknik och finans” medan drift- och servicebolaget ska erbjuda ”drift- och servicetjänster åt ägaren”.

– Det är ett medvetet val att inte specificera. Det kan till exempel handla om grävning av mark, säger Johan Abrahamsson.

Moderbolaget Mariestads stadshus ska ha uppsikt över dotterbolagens verksamheter och ta tillvara på de möjligheter till samverkan och effektivisering som finns mellan de kommunala företagen och kommunen.

Minst en gång om året ska kommunstyrelsen ha ett dialogmöte med företrädare för dotterbolagen. Det beslutade fullmäktige efter ett förslag från Marie Engström Rosengren (V).
Minst en gång om året ska kommunstyrelsen ha ett dialogmöte med företrädare för dotterbolagen. Det beslutade fullmäktige efter ett förslag från Marie Engström Rosengren (V). Foto: Jenny Åberg

Fullmäktige beslutade på måndagens sammanträde att starta de tre nya bolagen. Samtidigt reviderades kommunens bolagspolicy. Efter ett initiativ av Vänsterpartiets Marie Engström Rosengren kompletteras den med ett krav på att avstämnings-/dialogmöte ska hållas med kommunstyrelsen och dotterbolagen minst en gång per år.

– Det är väldigt viktigt med öppenhet och transparens när man lägger verksamhet i bolag, förklarade hon.

Övriga ledamöter i fullmäktige höll med och biföll förslaget. Då beslutades även att ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott väljs till interimsstyrelse, som kommer att leda de nya bolagen tills en ordinarie styrelse kan väljas.

Artikeltaggar

AB VolvoJohan AbrahamssonKommunstyrelsenMarie Engström RosengrenMariehusMariestadMariestads kommunPolitikSkellefteåTöreboda kommunVänerenergiVänsterpartiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.