Skärpta regler för cruising och studentflak – det här gäller nu

Trafik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Vi har velat styra upp och göra det mer tydligt vad som är tillåtet och vad som inte är det”, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.
Foto: Roger Gleisner
Transportstyrelsen har förtydligat reglerna för bilkorteger och studentflak.
Avsikten är att göra det enklare att bedöma vad som är okej – och vad som inte är det.
– Detta är undantag från vanliga reglerna, säger Niclas Nilsson på Transportstyrelsen

Det har länge funnits kryphål i reglerna som gjort det möjligt att få sitta fler personer i en bil än det finns säten till. Exempelvis om du kör i bilkorteger eller åker på ett studentflak – trots att det normalt inte är tillåtet alls att färdas på släpfordon.

Transportstyrelsen har nu på eget initiativ genomfört en översyn av reglerna för att göra dem mer lättförståeliga.

– Vi har velat styra upp och göra det mer tydligt vad som är tillåtet och vad som inte är det, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2023.
Foto: Thomas Kühnel

Krav på anordnad cruising

Det ska vara tillåtet att köra personbilar med fler passagerare kortare sträckor i en anordnad kortege, uppvisning eller motsvarande. Detta under förutsättning att hastigheten är max 20 kilometer i timmen, skriver Transportstyrelsen.

Reglerna förtydligas genom att understryka att det ska handla om anordnade arrangemang.

– Vi medger undantag vid anordnade sammanhang och inte för vad som helst. Och det måste finnas sätesplats till alla i bilen. Det är alltså inte tillåtet att till exempel sitta på karossen. Det är inte heller tillåtet att köra till eller från arrangemanget med fler än det antal passagerare fordonet är registrerat för, säger Niclas Nilsson.

Det ska finnas sätesplats till alla i bilen när de nya lagarna träder i kraft.
Foto: Thomas Kühnel

Så påverkas studentflaken

Det kommer även i fortsättningen vara tillåtet att åka flakåkning vid tillfälliga arrangemang som studentavslutningar, karnevaler eller liknande – trots att fordonet inte är godkänt för persontransporter.

Men nu blir det tydligare att det endast är tillåtet i direkt samband med arrangemanget.

– Man behöver vara tydlig med att detta är undantag från vanliga reglerna. Och de vanliga reglerna finns av en anledning. Vissa givna ramar och förutsättningar måste finnas för att undantaget ska medges. Och det har funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningar på ett sätt som inte är motiverat, fortsätter Niclas Nilsson.

De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2023.

Studentflaken lever vidare.
Foto: Roger Gleisner
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.