Hoppa till huvudinnehållet

Vemodiga beskedet – galleriet stänger till jul: ”Lägger ner med flaggan i topp”

Publicerad:
Reporter Per Claesson
Per Claesson
per.claesson@mariestadstidningen.se
Även tidigare medlemmar i Galleri Hova medverkar i julmarknaden fram till 23 december. Här förbereder Anna Thorén Persson, Eva Rittsel, Sigge Wahlstedt och Hilda Lennartsson.
Även tidigare medlemmar i Galleri Hova medverkar i julmarknaden fram till 23 december. Här förbereder Anna Thorén Persson, Eva Rittsel, Sigge Wahlstedt och Hilda Lennartsson. Foto: Per Claesson

Galleri Hova stänger efter knappt tio års verksamhet. Galleriet håller öppet med julmarknad fram till 23 december.

– Det känns vemodigt, samtidigt är vi stolta över att ha drivit det i nästan tio år, säger Eva Rittsel.

Skälet är att det blir för få medlemmar i galleriet från nästa år. Beslutet togs i fredags efter att försök att finna nya medlemmar.

– Ingen har velat tacka ja, då kände vi att det går inte att driva det här. Pär och jag hade slutat i januari även om det kommit in nya. Jag vill satsa på min egen utställarverksamhet, säger Eva Rittsel, som varit med i galleriet från starten till det som nu blir slutet.

Idag har galleriet sex medlemmar och tre personer som säljer på kommission.

Under tiden fram till jul blir det nu julmarknad där alla gamla och nya medlemmar i galleriet är inbjudna att ställa ut.

– Vi ger järnet fram till jul, vi lägger ner med flaggan i topp, säger Eva Rittsel.

Eva Rittsel har varit med från början och är med in i slutet för Galleri Hova.
Eva Rittsel har varit med från början och är med in i slutet för Galleri Hova. Foto: Per Claesson

På skyltsöndagen i Hova nu på söndag ordnar man med ansiktsmålning för barn och en tomte som läser Viktor Rydberg.

Anna Thorén Persson var med i galleriet från kort efter starten fram till för 1,5 år sedan.

– Det har betytt väldigt mycket för mig. Man har fått nya vänner och vi har haft varandra. Sedan har det varit väldigt roligt när folk kommit in och blivit glatt överraskade över både mångfalden och kvaliteten på våra grejer, säger hon.

– Precis så, vi har hållit klass på grejerna och stått för det, säger Sigge Wahlstedt, som var medlem från början, också fram till ungefär för 1,5 år sedan.

Träsnidare Sigge Wahlstedt, som bland anant gjort denna spegel, var med från starten av Galleri Hova.
Träsnidare Sigge Wahlstedt, som bland anant gjort denna spegel, var med från starten av Galleri Hova. Foto: Per Claesson

Från början, i maj 2013, var det tänkt att öppna galleriet under en vecka i arrangemanget Sköna maj. Sedan förlängde man över Hova riddarvecka och efter bestämde man sig för att pröva även under hösten samma år.

Med bra kontakter i konstvärlden fick de dit välrenommerade utställare, bland andra Lena och Gösta Linderholm.

Julen 2013 togs beslutet att permanenta verksamheten. Medlemmarna berättar om geisten de kände när de med eget arbete gjorde i ordning lokalen för runt nio sedan. Väggarna gick innan i ljusblått och grisrosa.

Hilda Lennartsson målar i akvarell och broderar fritt.
Hilda Lennartsson målar i akvarell och broderar fritt. Foto: Per Claesson

Hilda Lennartsson är en av de mer nytillkomna skaparna bakom galleriet.

– Det är jättetråkigt att det läggs ner, men vi har resonerat igenom det här, säger hon.

Förutom att de är få medlemmar som ska driva galleriet och dela på hyran menar Hilda Lennartsson att hon inte har samma kontaktnät som till exempel Eva Rittsel när det gäller att ordna gästutställare.

Anna Thorén Persson har varit med under lång tid på Galleri Hova. Här hänger hon en tavla med sydländskt motiv.
Anna Thorén Persson har varit med under lång tid på Galleri Hova. Här hänger hon en tavla med sydländskt motiv. Foto: Per Claesson

Konstföreningen Galleri Hovas vänner har beslutat att fortsätta till september nästa år och sedan upphöra med verksamheten. Föreningen kommer under nästa år att göra fler utflykter än vanligt, då man ställt in utflykter under pandemiåren.

Artikeltaggar

Eva RittselGalleri HovaHovaJulmarknaderKonstNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.