Hoppa till huvudinnehållet

MT:s julbakbok: Annika först att skicka in recept: ”Mammas pepparkakor”

Publicerad:
Pepparkakor som bakats i flera generationer, detta recept delar Annika Gustavsson med sig av. Foto: Privat

Fjärde generationen bakar numera pepparkakor på samma vis.

– Min mormor Elsa Apelqvist, född 1898, hade detta recept. Det gick sedan i arv till min mamma Ann-Mari och sedan till mig, Annika, och nu min brorsdotter Johanna.

Annika Gustavsson som har skickat in det första receptet till MTs julbakbok beskriver sitt tips som lättsamt. Dessutom utlovar hon att pepparkakorna är milda och goda.

– De ska vara inne i ugnen cirka fem minuter. Jag brukar sätta timern på 4.5 minut. De ska ha en vacker brun färg, skriver Annika.

Läsartävling: Skicka in ditt bästa recept – detta har Karin bakat i över 50 år
MTs julbakbok

Mammas pepparkakor

1/2 kopp sirap

1 hg smör

1 msk kryddnejlika mald

2 hg socker

1 ägg

1/2 msk bikarbonat

4 hg mjöl

Sirap och nejlika kokas upp varvid smör läggs i.

Ägg och socker vispas luftigt. Bikarbonat och mjöl (blandat) häves i.

Degen ska vara lös.

Vila över natten.

Grädda i cirka fem minuter på 200 grader.

Vi söker efter ditt recept – så gör du för att tävlaMTs julbakbok: Fick recept via hemtjänsten – så bakar Monica Cornflakesdrömmar

Artikeltaggar

BakningFikaJulLäsarnas

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.