Fjärde generationen bakar numera pepparkakor på samma vis.
– Min mormor Elsa Apelqvist, född 1898, hade detta recept. Det gick sedan i arv till min mamma Ann-Mari och sedan till mig, Annika, och nu min brorsdotter Johanna.
Annika Gustavsson som har skickat in det första receptet till MTs julbakbok beskriver sitt tips som lättsamt. Dessutom utlovar hon att pepparkakorna är milda och goda.
– De ska vara inne i ugnen cirka fem minuter. Jag brukar sätta timern på 4.5 minut. De ska ha en vacker brun färg, skriver Annika.
Läsartävling: Skicka in ditt bästa recept – detta har Karin bakat i över 50 årMTs julbakbok
Mammas pepparkakor
1/2 kopp sirap
1 hg smör
1 msk kryddnejlika mald
2 hg socker
1 ägg
1/2 msk bikarbonat
4 hg mjöl
Sirap och nejlika kokas upp varvid smör läggs i.
Ägg och socker vispas luftigt. Bikarbonat och mjöl (blandat) häves i.
Degen ska vara lös.
Vila över natten.
Grädda i cirka fem minuter på 200 grader.