Hoppa till huvudinnehållet

Saknar förtroende från underställda chefer – lämnar toppjobbet i Skövde kommun

Publicerad:
Hans Björkblom lämnar sin tjänst som fastighetschef i Skövde kommun - efter bara ett och ett halvt år på posten.  ”Jag vet att flera av mina underställda chefer inte har förtroende för mig. När det inte finns där kan jag inte jobba vidare”.
Hans Björkblom lämnar sin tjänst som fastighetschef i Skövde kommun - efter bara ett och ett halvt år på posten. ”Jag vet att flera av mina underställda chefer inte har förtroende för mig. När det inte finns där kan jag inte jobba vidare”. Foto: Anna Warner

Efter bara ett och ett halvt år på topposten som fastighetschef i Skövde kommun säger Hans Björkblom upp sig. ”Jag har inte de underställda chefernas förtroende, då kan jag inte jobba kvar”.

När Hans Björkblom tillträdde som fastighetschef i Skövde kommun den 1 april 2021 var uppdraget från dåvarande sektorschefen Rickard Karlsson tydligt: Två avdelningar ska bli en - fastighetsavdelningen och avdelningen för fastighetsservice skulle slås ihop.

– Jag visste när jag tog uppdraget att det är en både lång, jobbig och utmanande process med omorganisationer. Jag har gjort det tidigare både kommunalt och statligt och vet att förändringar där man ska få ihop avdelningar, grupper och processer ofta är väldigt utmanande och väcker frågor och reaktioner, säger Hans Björkblom till SLA.

”Inte rätt person”

Nu känner han att han inte kommer längre och när han beskriver skälet till sitt beslut att hoppa av som fastighetschef är det brist på förtroende han nämner.

– Jag vet att flera av mina underställda chefer inte har förtroende för mig eller mitt sätt att leda arbetet. Och för mig är förtroendet viktigt, när det inte finns där kan jag inte jobba vidare. Jag är helt enkelt inte rätt person att leda avdelningen längre.

– Visst, det har bara gått ett och ett halvt år, men jag känner ändå att jag kommit till vägs ände och då måste jag, både för min egen skull och för organisationens, sätta punkt.

"Jag har brustit”

Han vill inte gå in på närmare detaljer vad denna förtroendebrist beror på, men säger att han kanske inte lyckats nå fram till alla de underställda cheferna i frågor som rör mål och syfte.

– Nu kan jag också se att jag har brustit i vissa delar, jag har exempelvis inte räckt till på det sätt som efterfrågats kring deltagande i möten och så vidare.

Han sammanfattar beslutet att lämna som ”tungt och tråkigt, men utan bitterhet”.

– Man går ju inte in i ett nytt uppdrag för att hoppa av bara ett och ett halvt år senare, men nu är det så här. Och jag vill poängtera att även om processen har varit jobbig så har arbetet på fastighetsavdelningen också varit väldigt roligt. Här finns väldigt kompetenta och duktiga tjänstepersoner som jag vet kommer att göra ett kanonjobb även framöver.

Bra arbetsgivare

Det har tidigare från chefshåll kommit kritik mot Skövde kommun där problem med både toppstyrning och tystnadskultur har beskrivits. Har ditt beslut något med det att göra?

– Nej, inte alls. Jag upplever att Skövde kommun är en väldigt bra arbetsgivare med driv och engagemang. Jag har också känt förtroende från mina överordnade chefer.

Kvar till sommaren

Björkblom har redan i och med sig uppsägning klivit av posten som fastighetschef men kommer att arbeta i kommunen fram till sommaren.

– Jag kommer att lösa olika uppdrag, och får en ”konsultativ roll”, men jag är inte länge fastighetschef.

Han vet heller inte vad det blir för arbete för honom framöver.

– Nej, detta är så nytt och jag har inte hunnit känna efter.

Kommunen kommer att rekrytera en ny fastighetschef, vem som blir tillförordnad tills en ny finns på plats är inte klart. För närvarade är det tillförordnade chefen för sektor service Helena Gustavsson som är ansvarig.

Artikeltaggar

BeslutEkonomiHans BjörkblomOmorganisationerOrganisationerSkövde kommunUppsägningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.