Hoppa till huvudinnehållet

Deras mörka konstverk ska skapa ljusa känslor: ”Vill förmedla vinterkänsla”

Publicerad:
Lena Köster, Anna Jarefjäll, Marika Beutler, Reidun Karlsson och Marianne Ljungström ska med sina konstverk skapa vinterkänsla hos besökarna i Tingssalen.
Lena Köster, Anna Jarefjäll, Marika Beutler, Reidun Karlsson och Marianne Ljungström ska med sina konstverk skapa vinterkänsla hos besökarna i Tingssalen. Foto: Johan Eklöf

Vintern och dess djupa färger är temat för kommande utställning i Tingssalen i Mariestad.

– Även om vi använt mörka färger hoppas vi att besökarna ska få positiva känslor inför julen, säger Marika Beutler som är en av hantverkarna.

Mattor, skålar och karaffer finns bland objekten i utställningen Stjärnklart och midvinterblått. Tillverkare av föremålen är Marika Beutler, Reidun Karlsson, Lena Köster, Anna Jarefjäll och Marianne Ljungström.

Olika bidrag

Kvintetten är vana att samarbeta. De ingår nämligen i styrelsen i Hantverkarna kring kanalen: kvinnliga konsthantverkare som vanligtvis ställer ut i magasinet i Hajstorp.

– Planeringen för den här utställningen har pågått i flera månader. Vi ville hitta på något nytt där alla kan bidra med något som hör vintern till, säger Marianne Ljungström.

Var och en har sitt eget specialområde. Marika Beutler är keramiker, Lena Köster gör textila konstverk, guldsmeden Anna Jarefjäll tillverkar silversmycken, Reidun Karlsson väver mattor och Marianne Ljungström riktar in sig på brukskeramik som tillbringare och muggar.

– Allting är handgjort från början till slut. Vi tycker att vi har fått en bra blandning av föremål. Vi har riktat in oss på ting som passar in i ett juligt hem, säger Marika Beutler.

Vi har riktat in oss på ting som passar in i ett juligt hem.
Marika Beutler
Reidun Karlssons röda matta sticker ut bland många mörka föremål.
Reidun Karlssons röda matta sticker ut bland många mörka föremål. Foto: Johan Eklöf

Frukter sätter färg

Bland blått, svart och mörkgrönt är det framför allt två saker som bryter av det konkret dunkla: Reidun Karlssons röda matta och Marika Beutlers bjärta keramikfrukter.

– Röd hör ändå julen till. Det skulle bli svårt att sälja en massa mattor som är svarta, eller för den delen vårigt ljusgröna, säger Reidun Karlsson.

– Jag har avbildat Kinnekullefrukter och det passar bra att just de sticker ut från de andra föremålen. Frukterna är förhållandevis små och kan placeras på ett bord som ett färggrant inslag, säger Marika Beutler.

Ett vintertema utan snö. Hur kommer det att fungera?

– Äh, snön är inte något vi kan göra åt. Då är det upp till oss att förmedla vinterkänslan, säger Marianne Ljungström.

Utställningen öppnar i morgon lördag och kommer att pågå i tre veckor.

– Det känns jättespännande att dra igång. Vi kommer att vara på plats under vernissagen, säger Marika Beutler.

Några Kinnekullefrukter ska dra ögonen till sig.
Några Kinnekullefrukter ska dra ögonen till sig. Foto: Johan Eklöf
Anna Jarefjäll och Marika Beutler ser fram mot utställningens öppning på lördag.
Anna Jarefjäll och Marika Beutler ser fram mot utställningens öppning på lördag. Foto: Johan Eklöf

Artikeltaggar

HajstorpHantverkJulKeramikKonstMariestadTingssalenUtställningar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.