Hoppa till huvudinnehållet

EXTRA: Vildsvin har bökat runt på golfbanan: ”Tredje gången i höst vi drabbas”

Publicerad:
Reporter Tomas Höglund
Tomas Höglund
tomas.hoglund@mariestadstidningen.se
Mariestadsbon Hans Järrebring och hunden Origo möttes av den här synen när de tog morgonpromenaden runt Mariestads golfbana på fredagen.
Mariestadsbon Hans Järrebring och hunden Origo möttes av den här synen när de tog morgonpromenaden runt Mariestads golfbana på fredagen. Foto: Privat

Natten till fredagen bökade vildsvin runt rejält på Mariestads golfbana.

– Tredje gången i höst vi drabbas, så nu får det bli vildsvinsstängsel runt banan, säger greenkeeper Mikael Steen.

När personalen på Mariestads golfbana kom till jobbet på fredagsmorgonen möttes de av en syn som de kunnat vara utan. På tre ställen runt banan hade vildsvin varit framme och levt rövare.

– Fairwayen på hål två, sju och elva är rejält tilltufsade. Värst var det på tvåan, där var det åtskilliga torvor att vända rätt, säger Mikael Steen.

– Det här orsakar en massa merjobb, det tar ju en stund att vända allt rätt och se till att det blir jämnt igen.

Greenkeeper Mikael Steen konstaterar att vildsvinens framfart orsakar en massa merjobb för banpersonalen.
Greenkeeper Mikael Steen konstaterar att vildsvinens framfart orsakar en massa merjobb för banpersonalen. Foto: Charlotte Ferneman

Vildsvinen har spelat banpersonalen ett spratt vid flera tillfällen under hösten. Ytan är stor och för att få bukt med problemet finns egentligen bara ett alternativ – att sätta upp vildsvinsstängsel runt banan.

– Vi har klarat oss hyfsat bra fram tills nu, och Mariestad är vad jag vet den enda banan i distriktet som inte satt upp stängsel. Jag sitter nu och räknar på det, säger Mikael Steen.

Mellan tummen och pekfingret uppskattar Mikael att det handlar om ett stängsel på uppemot fyra kilometer för att hålla grisarna utanför banan.

– Sätter vi upp stängsel får vi givetvis göra färister där vandringslederna passerar, säger Mikael Steen som hoppas slippa fler nattliga grisbesök.

– Förhoppningsvis var de på genomresa. Nästa vecka ska det bli kallare och då hoppas vi på tjäle i marken; det gillar inte vildsvinen.

Det krävs en hel del arbete för att vända rätt alla grästorvor.
Det krävs en hel del arbete för att vända rätt alla grästorvor. Foto: Privat

Artikeltaggar

GolfMariestadVilt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.