Hoppa till huvudinnehållet

Bois får vänta på allettan: ”Utvisningarna fällde oss”

Publicerad:
Mariestad Bois missade chansen att säkra en plats i allettan. Nu har laget två omgångar på sig att av egen kraft fixa det. Den assisterande tränaren Ronny Helander konstaterar att utvisningarna avgjorde söndagens match.
Mariestad Bois missade chansen att säkra en plats i allettan. Nu har laget två omgångar på sig att av egen kraft fixa det. Den assisterande tränaren Ronny Helander konstaterar att utvisningarna avgjorde söndagens match. Foto: ARKIV

En poäng hade i praktiken räckt för Mariestad Bois i strävan att nå allettan.

Förlust 2–5 borta mot HC Dalen betyder att det fortsatt är nerv kring strecket.

– Det hade varit skönt att fixa det i denna match, men vi får ladda om till Tranås borta, säger den assisterande tränaren Ronny Helander efter mötet där utvisningarna blev avgörande.

Inför söndagens match i Småland var läget glasklart i kampen om de fem platserna till allettan. Eftersom tabellsexan Surahammars IF överraskande förlorade mot Köping HC under lördagen kunde även Tranås AIF och Skövde IK göra HC Dalen och Lindlövens IF sällskap till allettan.

En enda plats återstod att fylla och den kunde femman Mariestad knipa på söndagen. Bois hade fem poäng tillgodo på Surahammar och behövde en pinne (klart bättre målskillnad) för att i praktiken nå allettan.

Nu återstår två omgångar där Bois möter Tranås borta och Skövde hemma. Surahammar ställs mot Borlänge HF och Lindlövens IF.

Bättre inledning

Bois förlorade hemmamötet mot Dalen med 3–4 i oktober efter tre mål i numerärt överläge för Dalen redan i den första perioden.

Den här gången blev det inte alls en liknande typ av inledning. Dalen fick dock två numerära överlägen och gjorde mål på ett.

Det var efter nio minuter som Alex Ek hittade Karl Smedberg, som vek in framför målet och slog upp pucken bakom målvakten Isac Ohlsson.

Bois hade också chansen med en man mer på isen. Bois är seriens bästa lag i spelformen, men gick bet i den första perioden. Lucas Larsson var närmast med en styrning mot målvakten Hampus Hedman.

Mariestad fick bort stora delar av hemmalagets spelvändningar, vilket var målet.

– Taktiken var att agera lite passivt och hålla dem på rätt sida. Men när vi hamnade i underläge kunde vi inte vara lika passiva, säger Ronny Helander.

Flyttade fram

Mariestadslaget fick tre chanser i numerära överlägen i den andra perioden. Topplaget från Norrahammar utanför Jönköping såg dock till att ta död på Bois förhoppningar. Anton Blomberg hade exempelvis ett skott i ramen, men pucken ville inte in för Bois, som inte fick upp tempot i passningarna.

Gustav Lindberg och Mariestad Bois räckte inte ända fram mot HC Dalen.
Gustav Lindberg och Mariestad Bois räckte inte ända fram mot HC Dalen. Foto: arkiv

Bois gjorde dock två mål i perioden. Anton Blomberg stod för en mycket fin individuell prestation när han tog pucken från egen zon, åkte upp i anfallszonen och snärtade upp pucken ur snäv vinkel.

Bois andra mål tillkom efter en retur där Oscar Tellström var sist på pucken.

Egna utvisningar var den stora anledningen till att Mariestadslaget fick jaga i underläge. Särskilt kännbart var det efter att Tellström gjort 2–3, men Bois sedan drog på sig två täta utvisningar.

Vips passade Alex Ek på att göra 4–2 i spel fem mot tre bara två minuter från den andra pausen.

– Riktigt surt, vi hade ju ett stolpskott till 3–3 före de gjorde fyran, säger Ronny Helander.

Många utvisningar

I den tredje perioden drällde det av utvisningar. Mariestad led definitivt mest av det och några kom dessutom när slaget var förlorat.

Seriens mest utvisade lag fick åka hem med vetskapen att det inte håller att sitta på botbänken.

– Domare Werner höll en låg toleransnivå och då måste man kunna anpassa sig efter det. Vanligtvis är vi bra i den spelformen, men nu vann Dalen den matchen med 3–0. Utvisningarna straffade oss i dag.

Måste anpassa sig efter domarnivån
Ronny Helander, assisterande tränare

Han fortsätter:

– Vi fick inget tryck i tredje perioden. En del av killarna fick spela väldigt mycket i olika spelformer. Spelet blev förryckt.

I Bois är backen Simon Svensson avstängd i två matcher efter ett matchstraff senast. Istället fanns junioren William Sundberg i tredje backpar.

Mål, Bois: Anton Blomberg, Oscar Tellström.

Stjärnligan

Tre stjärnor

Tobias Aronsson. Fick väldigt mycket speltid i alla spelformer.

Två stjärnor

Gustaf Malmkvist. Kämpade på under hela matchen.

En stjärna

Anton Blomberg. Stod för ett solomål av högre klass.

Fakta

Hockeyettan västra

HC Dalen–Mariestad Bois5–2

(1–0, 3–2, 1–0)

Period 1: 1–0 (08.55) Karl Smedberg (Alex Ek, Felix Lidgren), spel fem mot fyra.

Utv, Dalen: 2x2 min. Bois: 2x2 min.

Skott: 9–6.

Period 2: 1–1 (05.44) Anton Blomberg (Erik Olsson), 2–1 (06:51) Kalle Hult (Gustav Salmi-Lilja, Karl Jonsson), 3–1 (12.07) Gustav Salmi-Lilja (Colton Kalezic, Axel Eidstedt), 3–2 (13.57) Oscar Tellström (Lucas Larsson), 4–2 (17.42) Alex Ek (Anton Johannesson) spel fem mot tre.

Utv, Dalen: 3x2 min. Bois: 3x2 min.

Skott: 9–6.

Period 3: 5–2 (17.30) Alex Ek (Felix Lidgren, Hugo Rostedt) spel fem mot fyra.

Utv, Dalen: 4x2 min. Bois: 7x2 min.

Skott: 5–5. Totalt: 23–17.

Domare: Robin Werner, Växjö.

Publik: 332.

Artikeltaggar

Anton BlombergHC DalenIshockeyMariestad Bois HCRonny Helander

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.