Hoppa till huvudinnehållet

Debatt om landsbygdsdialog på årets sista fullmäktige: ”Än har inget hänt”

Publicerad:
Sebastian Ekeroth Clausson (S) hade två interpellationer på måndagskvällens kommunfullmäktige i Mariestad.
Sebastian Ekeroth Clausson (S) hade två interpellationer på måndagskvällens kommunfullmäktige i Mariestad. Foto: Lisa Bring

På årets sista kommunfullmäktige var det Sebastian Ekeroth Claussons (S) interpellationer om medborgardialog på landsbygden och kvalitén på särskilda boenden som skapade mest debatt.

På mötet hade Sebastian Ekeroth Clausson (S) två interpellationer som båda väckte debatt. Han ställde en fråga till kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) om hur det går med planen för medborgardialog på landsbygden som skulle tas fram efter att fullmäktige biföll socialdemokratens motion.

Planen har inte gjorts men dialog har de hela tiden, blev svaret från Abrahamsson. En tjänst på näringslivsenheten ska också tillsättas med en tjänsteperson som ska arbeta med landsbygdsfrågor.

– Vi har alltid jobbat med dialog. Det är svårt med motioner i frågor som vi redan jobbar med, sa Johan Abrahamsson som menar att då borde motionen egentligen endast besvaras eller avslås.

– Nu är motionen bifallen. Än har inget hänt. Jag har full respekt för att det inte varit det mest prioriterade de senaste åren, men ändå har 2,5 år gått nu, svarade Sebastian Clausson Ekeroth.

Han fick medhåll av Britta Wänström, som menade att det är viktigt att följa upp kommunfullmäktiges beslut.

Bolagsstyrelser valdes

Sebastian Ekeroth Clausson (S) debatterade med Johan Abrahamsson (M) om medborgardialog på landsbygden.
Sebastian Ekeroth Clausson (S) debatterade med Johan Abrahamsson (M) om medborgardialog på landsbygden. Foto: Lisa Bring

Clausson Ekeroths andra interpellation gällde särskilda boenden, där Mariestad enligt den senaste brukarundersökningen får ett sämre omdöme och hamnar under rikssnittet. Han ville veta vilka åtgärder den politiska ledningen vill göra och om de ser någon förklaring.

– Arbetsutskottet la ett uppdrag till verksamheten att återkomma med en fördjupad analys och åtgärdslista för hur det ska förbättras, svarade Richard Thorell (M), socialnämndens ordförande som är enig om att siffrorna går mot fel håll.

Detta ska presenteras i den nya äldreomsorgsnämnden efter årsskiftet.

Därefter valdes vilka som ska sitta i styrelserna till Mariestads kommuns kommunala bolag. Olov Bergström (M) valdes till ordförande i Mariehus AB och till vice ordförande valdes Linnea Wall (S). Yvonne Gogolin (M) valdes till ordförande i Vänerenergi AB och Björn Nilsson (S) valdes till vice ordförande.

Yvonne Gogolin (M) valdes till ordförande i Vänerenergi AB, samt ledamot i Mariehus, ledamot och ägarombud i Bosnet AB samt ledamot i Katrinefors kraftvärme AB.
Yvonne Gogolin (M) valdes till ordförande i Vänerenergi AB, samt ledamot i Mariehus, ledamot och ägarombud i Bosnet AB samt ledamot i Katrinefors kraftvärme AB. Foto: Charlotte Ferneman

I det nya kommunala bolaget Mariestads markutveckling AB valdes Johan Abrahamsson (M) till ordförande samt Henrik Andersson (M) och Janne Jansson (S) som ledamöter.

Avslag för motion

På mötet avslogs en motion från Sverigedemokraterna om att tillsätta fler utredningar för att stärka vårdpersonals och vårdtagares mående. Detta med motiveringen att frågan redan hanteras inom äldreomsorgen. Joakim Wahlström (SD) yrkade på att delar av motionen skulle anses besvarad, men fullmäktige avslog den i sin helhet.

Ett nytt medborgarförslag om gratis busskort för gymnasieelever på vintern hade kommit in, som överlämnades till kommunstyrelsen för beredning och beslut. Ola Bertilsson (S) presenterade sin motion om en hiss för rörelsehindrade till varmbassängen i badhuset. Motionen lämnades över till kommunstyrelsen.

Sammanträdet inleddes med avtackning av 13 avgående ledamöter, som fick varsin blomma och gåva. Det avslutades med julfika för alla politiker.

Här är laget som ska styra Mariestads kommun – han blir nytt kommunalrådLedarskaps-expert ska föra Mariehus styrelse in i framtiden

Artikeltaggar

Johan AbrahamssonKommunfullmäktigeMariehusMariestadMariestads kommunPolitikSebastian Ekeroth ClaussonSverigedemokraternaVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.