Hoppa till huvudinnehållet

Fjärrvärmepriset höjs med fem procent: ”Allting stiger”

Publicerad:
Värmen till Mariestads fjärrvärmenät produceras i Katrinefors Kraftvärmeverk.
Värmen till Mariestads fjärrvärmenät produceras i Katrinefors Kraftvärmeverk. Foto: Charlotte Ferneman

Fjärrvärmetaxan i Mariestad höjs med cirka fem procent för privatpersoner från årsskiftet.

– Allting stiger, säger Rolf Åkesson, vd för Vänerenergi.

Priset på fjärrvärmen för småhus baseras på en grundavgift på 3 502 kronor i Mariestad och Töreboda. Kunderna i Lyrestad har en annan debiteringsmodell och får endast betala energiavgiften.

Debiteringen för energin som förbrukas varierar efter när på året den sker. Från december till april gäller en taxa, under april, oktober och november en annan och under sommarmånaderna (maj-september) en tredje taxa.

Rolf Åkesson, vd för Vänerenergi.
Rolf Åkesson, vd för Vänerenergi. Foto: Birthe Wetter

Kostnaden för ett småhus med ett ”normalt uttagsmönster över året” på 15 000 kilowattimmar (kWh) beräknas till 13 585 kronor för 2023, inklusive grundavgift, enligt Vänerenergis hemsida. För 2022 var motsvarande beräkning 12 938 kronor, vilket innebär en höjning på cirka fem procent. De senaste åren har höjningen legat på cirka en procent.

– Allting stiger. I Mariestadsnätet, där Katrinefors Kraftvärmeverk producerar värmen, är bränslet den stora kostnaden. Vi är beroende av deras priser till oss, sedan tillkommer el för att bland annat köra pumpar och rökgasrening, säger vd:n Rolf Åkesson.

Han tillägger:

– Då landar vi på det här priset. Kanske ger det ändå inte full täckning i slutändan då vi började med dialogen kring priset redan i våras. För två år sedan hade man nog sagt ”gud, vad högt” om höjningen, men när vi ser vart elpriset tagit vägen kanske man tänker ”blev det inte mer”?

Varierande

Priset på fjärrvärme varierar i landet. Vattenfall, som har fjärrvärmenät på flera orter, höjer med cirka 4,5 procent. Stockholm energi höjer med 8,1 procent, Luleå energi med 6 procent. Eon kommer att höja priserna med i snitt 13 procent, vissa företag i Malmö får en höjning med 20 procent.

Rolf Åkesson:

– Varje fjärrvärmeområde har ett lokalt perspektiv och det är självkostnadspriser som styr. Sorten av bränsle varierar, liksom på hur mycket vinst som ska tas ut.

Så sätts priset

Priset på fjärrvärmen sätts efter det som kallas prisdialogen. Den genomförs varje år och består av en lokal dialog med kunder vid minst två samrådsmöten och därefter en central prövning. På samrådet enas man om kommande års prisjustering och sätter en prognos för de kommande två åren. I den centrala prövningen granskas underlaget för att säkerställa att det har skett enligt prisdialogens process.

Artikeltaggar

EkonomiElEnergiEonFjärrvärmeMalmöMariestadMiljöRolf ÅkessonStockholmVänerenergiVattenfall

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.