Doft av nybakat sprider sig. Både cornflakesdrömmar och russinkakor blir det. Gästerna och personalen på Lyckans dagverksamhet hjälps åt.
– Jag längtar alltid efter att få komma hit, säger 90-åriga Esteri Svensson.
En tisdag i juletid på Mariestads kommuns dagverksamhet med namnet Lyckan. Då är det damerna som gäller.
– Efter pandemin blev det så. På onsdagarna är det i stället bara herrar som kommer hit, förklarar Monica Forsell.
Hon är en av två i personalen på dagverksamheten, som vid MT:s besök även fått påhälsning av sjukskrivna Katharina Widén. Dessutom är Alma Svensson för tillfället elev på avdelningen.
Degen är förberedd. Det blir cornflakesdrömmar och Astas russinkakor.
– Asta var en dam som tidigare var gäst hos oss, hennes recept är välanvända och berömda, säger Monica Forsell.
Hon visar upp den välfyllda pärmen med recept som gäster till verksamheten lämnat under åren.
– Beatas våfflor är riktigt goda. Det receptet använder vi många gånger, här blir det aldrig någon färdigköpt våffelsmet, säger Monica Forsell.
Gammaldags pynt
Kring bordet i köket sitter fem damer. Runtomkring dem är det pyntat med gammaldags julfint.
– Det fanns en del halmslöjd kvar från förr här på Johannesberg, men sakerna vi har nu kommer från Ankaret, berättar Katharina Widén.
Att baka är inget ovanligt på Lyckan. Dagverksamheten är till för dem som har eget boende men som till följd av funktionsnedsättning inte kan vara lika aktiva som tidigare. Syftet med kommunens träffpunkt är att skapa gemenskap.
– Lyckan är det bästa som finns, det är lyckan att få vara här, säger Christina Benteinsson.
Hon får medhåll av Gunmari Pettersson och Marie-Louise Wallmark. Glatt berättar de om att sång, god mat och spel är del av deras vardagar på Lyckan.