Hoppa till huvudinnehållet

LUCKA 14: Dagverksamheten som blir bagarstuga till jul: ”Lyckan att få vara här”

Publicerad:
Katharina Widén och Marie-Louise Wallmark har det till synes trevligt på Lyckans dagverksamhet.
Katharina Widén och Marie-Louise Wallmark har det till synes trevligt på Lyckans dagverksamhet. Foto: Charlotte Ferneman

Doft av nybakat sprider sig. Både cornflakesdrömmar och russinkakor blir det. Gästerna och personalen på Lyckans dagverksamhet hjälps åt.

– Jag längtar alltid efter att få komma hit, säger 90-åriga Esteri Svensson.

Esteri Svensson tycker att det senaste tillskottet till Lyckans dagverksamhet, robotkatten Missan, är en spännande nyhet.
Esteri Svensson tycker att det senaste tillskottet till Lyckans dagverksamhet, robotkatten Missan, är en spännande nyhet. Foto: Charlotte Ferneman

En tisdag i juletid på Mariestads kommuns dagverksamhet med namnet Lyckan. Då är det damerna som gäller.

– Efter pandemin blev det så. På onsdagarna är det i stället bara herrar som kommer hit, förklarar Monica Forsell.

Hon är en av två i personalen på dagverksamheten, som vid MT:s besök även fått påhälsning av sjukskrivna Katharina Widén. Dessutom är Alma Svensson för tillfället elev på avdelningen.

Degen är förberedd. Det blir cornflakesdrömmar och Astas russinkakor.

– Asta var en dam som tidigare var gäst hos oss, hennes recept är välanvända och berömda, säger Monica Forsell.

Monica Forsell ser till att gästerna Gunmari Pettersson och Christina Benteinsson trivs, ofta planerar hon in bakning som en aktivitet för damerna.
Monica Forsell ser till att gästerna Gunmari Pettersson och Christina Benteinsson trivs, ofta planerar hon in bakning som en aktivitet för damerna. Foto: Charlotte Ferneman

Hon visar upp den välfyllda pärmen med recept som gäster till verksamheten lämnat under åren.

– Beatas våfflor är riktigt goda. Det receptet använder vi många gånger, här blir det aldrig någon färdigköpt våffelsmet, säger Monica Forsell.

Birgitta Andersson tittar i pärmen som är välfylld med recept.
Birgitta Andersson tittar i pärmen som är välfylld med recept. Foto: Charlotte Ferneman

Gammaldags pynt

Kring bordet i köket sitter fem damer. Runtomkring dem är det pyntat med gammaldags julfint.

– Det fanns en del halmslöjd kvar från förr här på Johannesberg, men sakerna vi har nu kommer från Ankaret, berättar Katharina Widén.

Halmslöjden på Lyckans dagverksamhet är skapat på Ankaret i Mariestads kommun.
Halmslöjden på Lyckans dagverksamhet är skapat på Ankaret i Mariestads kommun. Foto: Charlotte Ferneman

Att baka är inget ovanligt på Lyckan. Dagverksamheten är till för dem som har eget boende men som till följd av funktionsnedsättning inte kan vara lika aktiva som tidigare. Syftet med kommunens träffpunkt är att skapa gemenskap.

– Lyckan är det bästa som finns, det är lyckan att få vara här, säger Christina Benteinsson.

Hon får medhåll av Gunmari Pettersson och Marie-Louise Wallmark. Glatt berättar de om att sång, god mat och spel är del av deras vardagar på Lyckan.

Nybakta kakor till eftermiddagsfikat på Lyckans dagverksamhet.
Nybakta kakor till eftermiddagsfikat på Lyckans dagverksamhet. Foto: Charlotte Ferneman
LUCKA 13: Mycket julmys hos familjen Perc – Ulrica fyller år på LuciadagenLUCKA 12: Förskolan på Vinterstigen är redo för Lucia – övade ihop varje fredagLUCKA 11: Vegansk och traditionell julmat på ett och samma bord i GransäterLucka 10: Marita på Vintervägen har ordning på sina tomtar: ”Alla är jättefina”LUCKA 9: Gemenskap präglar högtiden för Fröjd: ”Vi jular året runt i Jula”LUCKA 8: Max, 13, är en sann djur- och julmänniskaLUCKA 7: Familjeföretaget som håller värmen i SäckestadLUCKA 6: Julefrid på Grangärdet: ”Pappa fick hoppa i containern på Bångahagen”LUCKA 5: Jul med utflugna barn eller väntan på fullt husLUCKA 4: Här ska Freja fira livets första jul – brorsorna fixar pyntetLUCKA 3: Bandy är livet för Håkan Larsson på IsbanevägenLUCKA 2: Möt familjen som firar mycket i december – både jul och födelsedagarLUCKA 1: Årets julvärd delar Malous stall med får i Enåsa

Artikeltaggar

BakningFunktionsnedsättningJohannesbergJulMariestads kommunMTs julkalenderNyheterSång

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.