Allt fler unga förare dricker alkohol eller tar droger och sätter sig sedan bakom ratten. Det berättar Petra Hansson, NTF Skaraborg.
– Attityden bland unga är att det är okej, man ska ju inte åka så långt, säger hon.
Många unga tycker det är roligt att köra A-traktor. För varje år ökar antalet registrerade A-traktorer, i oktober var det totala antalet i landet 51 000. I MTG-området finns över 300 stycken.
Samtidigt ökar antalet olyckor. På fem år har olyckorna mer än fördubblats. Tillfällena när någon skadats allvarligt eller omkommer har tredubblats.
– Det finns ännu ingen lag på att man måste använda bälte i en A-traktor, men det gör stor skillnad vid en olycka. Statistiken visar tydligt att i de fall man använt bälte blir skadorna inte lika allvarliga, säger Petra Hansson, verksamhetschef på trafiksäkerhetsorganisationen NTF Skaraborg.
Andra attityder
Hon är ofta ute i skolorna och träffar ungdomar. Petra upplever att deras attityd har förändrats. Förr var det för de flesta självklart att den som körde skulle vara nykter. Så är det inte längre, berättar hon.
– Många tycker att det är okej att köra även om de har druckit alkohol eller är påverkade.
Grupptrycket kan också ställa till det.
– Det kan leda till att man sätter sig i en bil där föraren är påverkad eller respektlös i trafiken. Eller så pushas man att köra fast det är för många passagerare i bilen. Där har föräldrarna ett jobb att göra, anser Petra Hansson.
Hon uppmanar vuxna att föregå med gott exempel, prata om riskerna i trafiken och gärna åka en sväng med sina barn i A-traktorn.
– Fundera över hur du beter dig då. Stötta också ditt barn så att han eller hon vågar säga ifrån. Uppmuntra ungdomarna att våga ringa hem i stället för att själv köra påverkad eller åka med någon som är påverkad, säger hon.
Syns i brottsregistret
Om olyckan är framme kan det få allvarliga följder på många sätt. Även om ingen människa skadas kan det bli kostsamt.
– Kraschar du in i grannens bil med din A-traktor kan du bli skyldig att betala tillbaka till försäkringsbolaget om det visar sig att du har kört påverkad eller har manipulerat din bil, säger Petra Hansson.
Många tycker att det är okej att köra även om de har druckit alkohol eller är påverkade.
Den som kör för fort kan få böter. Rattfylla, som också inkluderar droger, kan dessutom påverka körkortstillståndet och möjligheterna till jobb längre fram.
– Döms du för rattfylla hamnar det i brottsregistret. Det kanske inte är så rolig att visa upp för en framtida arbetsgivare, tror Petra Hansson.
Fotnot: Petra Hansson, NTF Skaraborg, var en av föreläsare när folkhälsorådet i Mariestads kommun bjöd in till en föreläsning och dialog med fokus på droger bland unga.
"Vuxna måste våga konfrontera unga om synen på droger”