Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Butikernas priser på julmat i Mariestad – så mycket kostar den

Publicerad:
Julmaten har på riksnivå gått upp med 14 procent jämfört med förra året. MT har kollat vad julmaten kostar i tre olika mataffärer i Mariestad.
Julmaten har på riksnivå gått upp med 14 procent jämfört med förra året. MT har kollat vad julmaten kostar i tre olika mataffärer i Mariestad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nästan allt verkar bli dyrare i dessa tider. Julmaten utgör därvidlag inget undantag; 14 procent dyrare på riksnivå jämfört med i fjol.

MT har gjort en prisjämförelse mellan tre stora matkedjor i Mariestad. Samma kasse blev 36 procent dyrare på Coop jämfört med Willys.

Swedbank har låtit den oberoende sajten Matpriskollen undersöka prisutvecklingen på en vanlig julkasse med runt 100 vanliga matvaror. Det visar sig att matkassen har ökat i pris med ungefär 14 procent jämfört med förra året.

Men även om julmaten blir dyrare i år så är det inte de traditionella julrätterna som ökat allra mest i pris enligt Matpriskollen. Framför allt är det mejeriprodukter, ost, fisk samt skaldjur, kött och grönsaker som blivit dyrare.

Swedbank har också låtit Kantar Sifo fråga drygt 3 000 svenskar om de ekonomiska planerna inför julen. Det visar sig att pessimismen inför den egna ekonomin ökar och att närmare en tredjedel tänker lägga mindre pengar på julklappar jämfört med hur de brukar göra.

Här kostade MT:s julkasse med tio varor 691 kronor sett till kilopriset.
Här kostade MT:s julkasse med tio varor 691 kronor sett till kilopriset. Foto: Charlotte Ferneman

Handlar mindre

En TT-artikel baserad på bankens data över kortköp ger vid handen att svenskarna har börjat handla mindre. Omsättningen är densamma som i fjol, men inflationen har gjort att priserna har stigit. Ändå anses fyra av fem hushåll ha goda marginaler. Men det råder tuffare tider för den sista femtedelen, där man hittar pensionärer, långtidssjuka och ensamstående med barn.

Här kostade MT:s julkasse med tio varor 509 kronor sett till kilopriset.
Här kostade MT:s julkasse med tio varor 509 kronor sett till kilopriset. Foto: Charlotte Ferneman

För att kolla det lokala prisläget och för att jämföra tre stora matkedjor med varandra har MT i veckan varit runt på Coop, Ica Oxen och Willys. Tidningen valde ut tio typiska varor som många handlar i jultider och målsättningen var att hitta det billigaste på hyllorna och i diskarna.

Fingervisning

Ambitionen var att undvika extrapriser och medlemspriser i möjligaste mån. I tabellen här intill ser du vad det kostade, baserat på kilopriset för respektive vara.

Undersökningen är gjord efter bästa förmåga, ändå går det inte att utesluta att någon miss har gjorts; ta detta alltså mer som en fingervisning än en vetenskaplig studie.

Här kostade MT:s julkasse med tio varor 635 kronor sett till kilopriset.
Här kostade MT:s julkasse med tio varor 635 kronor sett till kilopriset. Foto: Charlotte Ferneman

Givetvis säger denna prisjämförelse i flera fall inget om kvalitén på den jämförda produkt som undersökts i respektive butik.

Uppseendeväckande

Detta sagt är det förstås ändå uppseendeväckande att det skiljer såpass mycket i pris mellan de tre olika julkassarna. Dyrast sett till kilopriset blev det hos Coop (691 kronor), näst dyrast hos Ica Oxen (635 kronor) och klart billigast hos Willys (509 kronor).

Jämförelsepris julmatskasse i Mariestad, tio olika produkter, kr/kg
VaraCoopIca OxenWillys
Julskinka69,908439,90
Prinskorv98,256583,22
Rödbetssallad37,5049,8726,90
Senapssill140157,2383,27
Grynkorv114,145999,75
Köttbullar frysta83,958055,90
Julmust Apotekarnes6,67 litern9,25 litern9,90 litern
Senap313122
Pepparkaka Nyåkers66,326056,63
Brysselkål färsk43,9039,9031,80
Totalt691,53635,25509,27

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.