Hoppa till huvudinnehållet

Mariestads kommun tar fram åtgärdsplan – ska spara in på el

Publicerad:
Per Garenius Stabschef Mariestads kommun och vice kommundirektör Foto: Charlotte Ferneman

Kommunen har tagit fram en åtgärdsplan med anledning av den rådande elkrisen. Planen riktar sig till flera verksamheter – men alla påverkas inte.

Energikrisen i Sverige är ett faktum och på flera håll försöker både hushåll och kommuner att spara in på elen.

”Det finns en risk att elen inte kommer att räcka till under vissa timmar i vinter”, skriver kommunen på sin hemsida och uppger att deras arbetsutskott nu beslutat om en åtgärdsplan.

– Det rådande omvärldsläget ställer krav på oss som kommun där vi måste vara beredda att agera på kort och lång sikt. Energisituationen är ansträngd och alla kan vara med och göra skillnad. Med åtgärdsplanen står vi väl rustade inför utmaningen, säger Per Garenius, stabschef i Mariestads kommun.

Planen riktar sig till kommunens förvaltningar och bolag, vars syfte är främja åtgärder för energibesparing. Förvaltningarna och bolagen ansvarar dock själva för planering och genomförandet. Åtgärderna får inte ha betydande påverkan verksamheten.

”I ett skärpt läge, till följd av exempelvis kallare väderlek, drastiskt höjda energipriser eller andra omvärldsfaktorer, är det även möjligt att kommunen kommer att vidta ytterligare åtgärder”, uppger man på hemsidan.

Vårdboenden, äldreboenden och förskolor omfattas däremot inte.

Artikeltaggar

ÅtgärderFörvaltningHus och hemHushållMariestads kommunPer Garenius

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.