Hoppa till huvudinnehållet

Från hushållskurs till Äspängsflickor – här är Fredsbergskalendern 2023

Publicerad:
Det populära bandet Äspängsflickorna bestod av Kerstin Saltin, Barbro Nilsson, Alva Johansson och Gunvor Eklind. Alla fyra hade andra efternamn på tiden det begav sig.
Det populära bandet Äspängsflickorna bestod av Kerstin Saltin, Barbro Nilsson, Alva Johansson och Gunvor Eklind. Alla fyra hade andra efternamn på tiden det begav sig. Foto: Okänd

Det nya årets Fredsbergskalender innehåller som vanligt bilder från bygdens liv i både nutid och gångna tider.

Det är inte minst olika aspekter av kvinnligt liv som gör intryck i 2023 års kalender - allt från en hushållskurs från 30-talet till en kvinnlig orkester på det tidiga 60-talet och en idolbild på Hajstorps sportklubbs damlag årgång 1984-85.

Hushållslärarinnan Elin Djurberg ser inte nådig ut på fotografiet av 1936 års hushållskurs. De sex eleverna ler sött mot kameran medan fröken Djurberg ser ut att stirra argt ner i marken. Hon bodde i prästgården och höll kurserna i sitt hem, berättar kalendern. Kurserna varade i tre månader och kostade 100 kronor.

Äspängsflickorna var en populär damorkester från Äspäng, som spelade vid olika fester och föreningssammankomster under åren 1959 -1961. Tre av de fyra bandmedlemmarna hette då Arvidsson i efternamn, men om de var systrar avslöjar inte kalendern,.

Fredsbergskalendern är sammanställd av Fredsbergs Pastorats Hembygdsförening. Eftersom några av bilderna saknar uppgifter om vem som tagit dem och ibland också vilka som uppträder på bilderna, tar hembygdsföreningen tacksamt emot ytterligare uppgifter om fotografierna.

Artikeltaggar

FotograferingFredsbergHajstorpKurserSkola och utbildning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.