Hoppa till huvudinnehållet

MT årskrönika: Så var fjärde kvartalet i Mariestad

Publicerad:
Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 6 oktober: Nyheten om att möjligheten att åka tåg direkt från Mariestad till Göteborg riskerar försvinna orsakade rabalder i flera av Skaraborgs kommuner trots att beslutet togs för länge sedan.

Bakslag för pendlare – direkttåg till Göteborg försvinner: ”Finns ingen plats”Thodenius (M) och Gullberg (S) om beslutet: ”Varit känt ganska länge”Stopp för direkttågen till Göteborg – kommunalråden gillar det inteBesvikna resenärer efter beskedet om direkttågen: ”Sorgligt att de försvinner”
Foto: Alf Ehn

Lyrestad 11 oktober: Boende på Ringvägen vid kanalen i Lyrestad klagar på att husbilar parkeras vid ställplatserna och skymmer utsikten mot kanalen. Det finns plats för 25 bilar vid ställplatserna och under högsäsong är det ofta fullt.

Kritik mot ställplatser utmed kanalen: ”Förstör utsikten”
Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 14 oktober: Statyn av Birgitta Andersson, som står utanför teatern utsattes för skadegörelse men efter några veckors reparation var bysten, numera rejält förstärkt, tillbaka på sin vanliga plats.

Birgitta-statyn är tillbaka utanför teatern: ”Ingenting var trasigt som tur var”Staty av folkkär skådespelare utsatt för skadegörelse
Foto: Klara Niggol

Mariestad 28 oktober: 35 lönnar planterades utmed Göta kanal vid en ceremoni för trädfaddrar vid Riksberg. Elvi Widén tillhörde alla de som köpt träd och planterade dem som ett minne för någon.

BILDEXTRA: Trädfaddrar bidrar till att bevara Göta kanals allé: ”Hjältar”
Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 29 oktober: Företaget Lyckes express/Vadsbo flyttningsbyrå blev av med sina enda lastbil. Ägaren Thimo Leijon blev dessutom av med alla redskap. Lyftselar, kärror, flyttfiltar och kartonger försvann med den stulna lastbilen.

Thimos företag försvann med lastbilsstölden: ”Jag har ingenting kvar”
Foto: Birthe Wetter

Mariestad 31 oktober: Vänerenergis elmontör Joakim Jansson, projektledare Glenny Roslund och nätchef Ulf Gustafsson kopplade symboliskt bort den sista luftledningen för el nu är hela bolagets nät nedgrävt i marken. Den sista ledningen som kopplades bort fanns nordväst om Töreboda och totalt har kalaset kostat 100 miljoner kronor.

Vänerenergi firade när sista luftledningen togs ur drift: ”Blir mycket enklare”
Foto: Alf Ehn

Lugnås 4 november: Området vid Kvarnstensgruvan fylldes med barn, föräldrar och andra besökare då alla barn bjöds in till en läskig och spöklig eftermiddag. Höstlovsvädret var det bästa tänkbara och deltagarna kunde besöka gruvan, testa olika aktiviteter käka korv eller bara gå omkring och njuta.

BILDEXTRA: Skräckblandad förtjusning i gruvan – många ville möta hemska spöken
Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 14 november: Flera lokaler i Mariestad fylldes då den första världsmusikfestivalen i Mariestad arrangerades. Konserter och workshopar fyllde programmet då Medborgarskolan bjöd på en helg med betoning på folkmusik och minoritetsspråk.

Hela världen samlades på en festival – i Mariestad: ”Långt över förväntan”
Foto: Jenny Åberg

Mariestad 16 november: Johan Abrahamsson (M) och Linnea Wall (S) var två av deltagarna då politiker och tjänstepersoner från Mariestad kommun besökte Skellefteå för att få veta mer om Västerbottenkommunens erfarenheter från en etablering av en batterifabrik. Maria Broman, vd Visit Skellefteå, berättade om sina erfarenheter.

Kommunen fylld av energi efter studiebesök i norr – laddar inför etableringen
Foto: Jenny Åberg

Mariestad 24 november: Malin Weinö på byggföretaget Novab samt Dick Lindh på DS Smith har hjälpts åt med utvecklingen av gjutformar i wellpapp som alternativ till lösningarna i kanalplast och plywood. Malin startade processen och sedan löste Lindh och DS Smith resten.

Wellpapp istället för plast – byggbranschen eld och lågor över Malins idé
Jul  julmarknad skyltlördag
Jul julmarknad skyltlördag Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 28 november: Mopedtomtarna bjöd på en uppskattad uppvisning under Julstämning i Mariestad som lockade massor av besökare till centrum. Gästerna bjöds på bland annat underhållning, försäljning och även information om den planerade batterifabriken som Volvo ska bygga. Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) var på plats i vimlet.

Julmarknaden fick Mariestad att sprudla av liv: "Roligt att se så mycket folk"
Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 30 november: I samarbete med Recap Energy och Hitachi energy inleder Vänerenergi ett arbete med att bygga ett energilager med batterier, som fungerar ungefär som en stor powerbank. Jesper Svahn, Recap, och Björn Eriksson, Vänerenergi. deltog under presentationen av projektet.

Här byggs första energilagret med batterier i landet – ska stötta elnätet
Foto: Charlotte Ferneman

Hassle 1 december: Barnen på förskolan i Hassle är med och tävlar om det bästa pepparkakshuset i Mariestad. Douglas, Elsa och Thea menade att deras hus är det vackraste.

BILDEXTRA: Förskolan tävlar med sitt pepparkakshus – spana in alla bilder här
Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 2 december: Johan Olsson i Segerstad får hjälp av energirådgivaren Peter van der Tol med att lösa mysteriet varför familjens hus förbrukar mer energi än det borde. MT var med under jakten på eltjuvar och van der Tol gav massor av nyttiga tips i dyra el-tider.

På jakt efter mystiska eltjuven i Johans hus – följ med energirådgivaren på hembesök
Adventskalender Julkalender valnötsstigen  mamma Jennifer Söderberg  pappa Gene Gallagher och barnen Eliot och Miranda
Adventskalender Julkalender valnötsstigen mamma Jennifer Söderberg pappa Gene Gallagher och barnen Eliot och Miranda Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 2 december: MT gjorde en egen julkalender utifrån juliga gatu- och ortsnamn. På Valnötsstigen tog familjen Gallagher/Söderberg emot i julstöket. För familjen är julen extra kul och trevlig då två av medlemmarna fyller år ungefär samtidigt som tomten kommer.

LUCKA 2: Möt familjen som firar mycket i december – både jul och födelsedagar
Foto: Jenny Åberg

Mariestad 15 december: Påtända skolungdomar, 13- och 14-åringar som bär kniv och som röker cannabis. Så ser verkligheten ut i Mariestad, enligt fältfritidsledaren Robert Werner. Informationen gav under en kväll i Tunaholmskolan där bland andra polisen, ambulansverksamheten, kommunen och NTF medverkade.

En förändrad verklighet: "Vuxna måste våga konfrontera unga om synen på droger”NTF vill stoppa rattfyllan bland unga
Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 16 december: Vattenfall samt länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland blev överens om hur Vänern ska tappas på vatten. Överenskommelsen, där Vänerrådet har varit drivande under arbetet, ska ge landets största insjö höjd vattennivå och större variationer i nivåer.

Ny reglering av tappning ska höja nivån i Vänern: ”Alla vill ha mer vatten”
Foto: Charlotte Ferneman

Mariestad 16 december: Sjöterrassen AB, som drev sin verksamhet på Jubileumsteatern går i konkurs efter beslut i tingsrätten. Beslutet kommer dock att överklagas. Det var Skatteverket som ansökte om konkursen men flera bolag har fordringar på ägarna av Sjöterrassen.

EXTRA: Efter all turbulens – konkurs inledd för Sjöterrassen
Foto: Lisa Bring

19 december: Den traditionella julkonserten i Domkyrkan där Cantabilekören, instrumentalister och solister fyllde den fullsatta kyrkan med ljuv och känslosam julmusik.

Artikeltaggar

Birgitta AnderssonBjörn ErikssonDS SmithHusbilarJoakim JanssonJohan AbrahamssonJulKvarnstensgruvanLyrestadMariestadMedborgarskolanNovabNyheterSkellefteåStällplatserUlf GustafssonVänerenergi

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.