Hoppa till huvudinnehållet

Nya bandet startade online när pandemin pausade allt: ”Är ett nytt format”

Publicerad:
Reporter Birthe Wetter
Birthe Wetter
birthe.wetter@mariestadstidningen.se
Mariestadsborna Carl Brandström, Gunnar Mathiason och Lars Runnqvist har ett band på distans ihop med en basist från Örebro och en trummis från Nyköping. De har släppt musik under namnet Stranger in town.
Mariestadsborna Carl Brandström, Gunnar Mathiason och Lars Runnqvist har ett band på distans ihop med en basist från Örebro och en trummis från Nyköping. De har släppt musik under namnet Stranger in town. Foto: Birthe Wetter

Inga repetitioner, inga konserter, ingen musik – denna verklighet ville ett gäng hobbymusiker inte finna sig i. Trummisen gjorde ett upprop via Facebook och fick till slut ihop ett band. Tre av fem musiker är från Mariestad.

Det är den andra måndagen år 2023. Ett historiskt datum för bandet som valt att kalla sig Stranger in town.

– Vi har aldrig setts utöver profilbilderna och detta är första gången vi alla fem pratar med varandra, säger Gunnar Mathiason.

Han spelar keyboard och gillar att greja med ljud på fritiden.

– I en Facebook-grupp för hobbymusiker hade Erik Larsson frågat om jag kunde lägga ett klaviaturspår på en låt han hade spelat in trummor till. Jag visste inte vem han var men tyckte att det var en kul grej och hängde på, berättar Gunnar.

Det visade sig att trummisen bor i Nyköping. Kort därefter bestämde sig basisten Pelle Mellberg från Örebro för att bidra till låten.

– Jag jobbar på kulturskolan i Karlskoga där jag är elbaspedagog men jag jobbar inom vanliga skolan också, säger Pelle.

Pelle Mellberg är till vardags lärare i elbas, på fritiden spelar han gärna ihop med andra musiker.
Pelle Mellberg är till vardags lärare i elbas, på fritiden spelar han gärna ihop med andra musiker. Foto: Privat

Att ses och prata såhär har bandet aldrig gjort. All kontakt har skett via en Messenger-grupp.

Första låten som kom att bli deras första gemensamma cover är Totos Stop loving you.

– Jag hade en idé om att spela in en studioversion av liveversionen från 2014, berättar Erik som drog igång hela projektet våren 2020.

Varför valde du just den versionen?

– Den har ett trumsolo som jag ville ha med, erkänner trummisen.

Två Mariestadare nappade

De som möter upp på plats i kaféet är Carl Brandström och Lars Runnqvist. De två andra bandmedlemmarna är med digitalt.

– Det var en gitarrist på gång men sen blev det inget, berättar Gunnar om hur bandet kom att utvecklas.

Det var då han hörde av sig till lokala musiker.

– Jag slängde iväg en fråga till bandet Funkens grund om några var intresserade av att hänga på i detta pandemi-projekt.

Under hösten 2022 tackade bandet Funkens grund för sig. Två av de tidigare medlemmarna, sångaren Carl Brandstedt och gitarristen Lars Runnqvist, är numer del av pandemi-projektet Stranger in town. Arkivbild.
Under hösten 2022 tackade bandet Funkens grund för sig. Två av de tidigare medlemmarna, sångaren Carl Brandstedt och gitarristen Lars Runnqvist, är numer del av pandemi-projektet Stranger in town. Arkivbild. Foto: Birthe Wetter

Sång och gitarr saknades, och de två luckorna fylldes snabbt.

– Gunnar bor i Lugnås, det tog mig bara fem minuter hem till honom och hans studio, berättar Carl som tog sig dit för att lägga vocals.

Även Lars Runnqvist tog sig till Lugnås för att få första hjälpen med att skapa en inspelning.

– Han är vår it-mentor Gunnar, säger Lars.

”Nytt format”

Att spela in när det passar för att sedan dela resultatet digitalt så att Gunnar kan lägga ihop alla spår till en låt, är en smidig lösning på att vara band på distans, det tycker samtliga som spelat i traditionella band.

– Det är ett nytt format. Nu kan jag sitta hemma vid köksbordet och nöta tills inspelningen blir bra. Det är ett sätt att pusha sig själv, tycker Lars.

Sedan första låten, har två till blivit klara, Home of the brave och Man in Motion. Upplägget är detsamma som från start, Erik spelar in trummorna, sedan gör de andra sitt, utan några deadlines.

Trummisen Erik Larsson är den som drog igång det som i dag är bandet Stranger in Town.
Trummisen Erik Larsson är den som drog igång det som i dag är bandet Stranger in Town. Foto: Privat

– Det är skönt att vi inte behöver stressa fram något och att vi därför kan ta oss an mer utmanande låtar, säger Carl.

– Egentligen är det som en vanlig studioinspelning fast att vi är på olika platser, konstaterar gänget som vill fortsätta på det inslagna spåret.

Kan det hända att ni, Stranger in town, ses live för att spela någon gång i framtiden?

– Det här är ett kul projekt att ha vid sidan av annat. Vi får väl se hur det blir framöver, man ska ju aldrig säga aldrig.

Artikeltaggar

FacebookKonserterMariestadMusikNyköpingNöjeNöje/KulturSpelningarÖrebro

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.