Hoppa till huvudinnehållet

Skövdepolitiker anmäldes misstänkt för ofredande – ärendet nedlagt

Publicerad:
En Skövdepolitiker avsade sig alla uppdrag i förra veckan när det avslöjades att han haft kontakt med barn i sexuellt syfte via sociala medier.
En Skövdepolitiker avsade sig alla uppdrag i förra veckan när det avslöjades att han haft kontakt med barn i sexuellt syfte via sociala medier. Foto: TT/Arkiv

Den politiker som trodde att han hade chatt-kontakt med barn och även skickade en bild av sexuell karaktär polisanmäldes. ”Vi vet att han chattade med en vuxen som sade sig vara ett barn och den personen vill inte medverka i en utredning om ofredande gällande bilden” säger polisen Tomas Carlsson.

Det var i förra veckan som uppgifterna om Skövdepolitikern kom – han hade avslöjats när han via sociala medier chattade med en person som utgav sig för att vara en 14-årig flicka. Mannen avsade sig snabbt sina politiska uppdrag i Skövde kommun.

I dagarna polisanmäldes mannen, anmälan upprättades av polisen.

Ärendet nedlagt

Men Tomas Carlsson, gruppchef vid RC3, it-brottscentrum i Skövde, uppger nu för SLA att ärendet är nedlagt.

– Det visade sig direkt att det egentligen inte var ett barn mannen chattade med utan en vuxen person som utgav sig för att vara 14 år. Därmed fanns det ingen fara för att det brottet skulle fullbordas och därmed har vi inte upprättat en anmälan gällande den delen, säger Carlsson.

Men i chatten skickade mannen även en bild med sexuellt innehåll, vilket skulle kunna misstänkas vara ett ofredande mot den person – alltså den vuxna personen – som mottog bilden.

Ville inte medverka

– Jag upprättade en anmälan gällande ofredande utifrån det som kommit till polisen kännedom om bilden. Men den personen ville inte medverka i utredningen och då lades ärendet ned.

Det är det andra ärendet på kort tid där Skövdebor har avslöjats ha kontakt med barn, eller i vart fall personer som utger sig för att vara barn, i sexuellt syfte via sociala medier. Inget av fallen leder till någon rättslig påföljd för personerna.

– När det inte finns risk för brottets fullbordande är det så fallen måste hanteras.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättOfredandeSkövdeSkövde kommunSociala medierTomas Carlsson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.