Hoppa till huvudinnehållet

Öppet möte för frågor om fiskeregler och Gullspångslax

Publicerad:
Nu ska ett öppet informationsmöte hållas kring de fiskeregler som införts för att skydda Gullspångslaxen.
Nu ska ett öppet informationsmöte hållas kring de fiskeregler som införts för att skydda Gullspångslaxen. Foto: Anders Hanson

Det har funnits många synpunkter på de nya reglerna för fiske som införts för att skydda Gullspångslaxen. Nu ordnas ett möte där alla har möjlighet att ställa frågor till experter på området.

Nya fiskeregler och en större fredningszon utanför Gullspångsälven har införts under de senaste åren för att skydda den unika och akut hotade Gullspångslaxen.

Detta påverkar såväl fritids- som yrkesfiske i Vänern och det har funnits flera synpunkter på de nya reglerna. I höstas hölls ett mindre möte i Otterbäcken där lokala yrkesfiskare lyfte skarp kritik mot de nya reglerna.

Nu ordnas ett nytt stort möte dit alla intresserade av frågan är välkomna. Ett flertal personer från olika myndigheter som är involverade i skyddsåtgärder för Gullspångslaxen medverkar, liksom andra med stora kunskaper om älven och fisken.

– Det är verkligen experter med faktakunskaper, säger Katariina Ikonen, samhällsplanerade på Gullspångs kommun, som sammankallat till informationsmötet.

Mötet hålls torsdagen 2 februari under sen eftermiddag i Folkets hus i Otterbäcken.

– Beslutet (om fiskereglerna) togs under pandemin och det har ställt till det, då man inte har kunnat komma ut och berätta. Nu får man chansen att berätta för allmänheten, säger hon.

På mötet medverkar Sofia Brockmark från Havs- och vattenmyndigheten, Jonas Andersson, Anna Hagelin och Daniel Oinas från länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland, Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum som driver kraftverk i Gullspångsälven, och Håkan Magnusson, miljöutredare inom MTG-kommunerna.

  • Sofia Brockmark, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, är med och informerar på mötet.
    Sofia Brockmark, utredare vid Havs- och vattenmyndigheten, är med och informerar på mötet. Foto: Natalie Greppi/HaV
  • Anna Hagelin är en av flera från länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland som väntas delta i mötet.
    Anna Hagelin är en av flera från länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland som väntas delta i mötet. Foto: Per Claesson
  • Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum som driver kraftverk i Gullspångsälven, kommer till mötet.
    Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum som driver kraftverk i Gullspångsälven, kommer till mötet. Foto: Per Claesson
  • Miljöutredare Håkan Magnusson vid MTG-kommunerna medverkar vid informationsmötet.
    Miljöutredare Håkan Magnusson vid MTG-kommunerna medverkar vid informationsmötet. Foto: Per Claesson
  • Även Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, deltar vid mötet.
    Även Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten, deltar vid mötet. Foto: NATALIE GREPPI
  • Katariina Ikonen, Samhälls- och näringslivsutvecklare på Gullspångs kommun, har sammankallat till mötet.
    Katariina Ikonen, Samhälls- och näringslivsutvecklare på Gullspångs kommun, har sammankallat till mötet. Foto: Per Claesson

Upplägget för mötet är att de olika tjänstemännen ger information utifrån sin roll i frågan och att det sedan öppnas för frågor.

– Jag hoppas att mötet kan leda till att man får förståelse för varför man gjort som man gjort och att alla får reda på vad man kan göra, jag tänker bland annat på yrkesfiskarna och vad det finns för möjligheter till dispenser, säger Katariina Ikonen.

Större zon för att skydda Gullspångslaxen

Nya föreskrifter om fredningsområde vid Gullspångsälven, som gäller från 1 oktober 2021, i korthet enligt Havs- och vattenmyndigheten:

Den totala ytan som omfattas av Gullspångsälvens fredningsområde utökas från 7 500 hektar till 47 000 hektar (cirka 8 procent av Vänerns totala yta)

Allt fiske efter lax och öring förbjuds under hela året inom fredningsområdet.

Inom fredningsområdet är det endast tillåter att fiska med lakstrut, mjärde och mörtstuga samt med handredskap om fiskemetoden som sådan inte kräver användning av båt. Dragrodd är dock tillåtet men inte med utter eller utterliknande redskap.

Om det kan tillåtas ur fiskevårdssynpunkt får länsstyrelsen ge tillstånd till den som är innehavare av ett fiskevatten eller bedriver fiske med stöd av personlig fiskelicens att även fiska med nät efter siklöja, långrev, ryssja, bottengarn, dörj/utter eller via trolling efter andra arter än lax och öring. Länsstyrelsen får besluta om närmare villkor för tillstånd.

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeFortumGullspångs kommunGullspångsälvenKritikMTGOtterbäckenSjöar och havVänern

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.