Hoppa till huvudinnehållet

Dramat bakom kokvarningen av kommunalt dricksvatten: ”Det är något skumt”

Publicerad:
Enhetschef Lars Hammarberg berättar om vad som egentligen hände i helgen ute på Lindholmen. På bilden syns systemen med UV-strålning.
Enhetschef Lars Hammarberg berättar om vad som egentligen hände i helgen ute på Lindholmen. På bilden syns systemen med UV-strålning.

Du bör koka det kommunala dricksvattnet. Det är budskapet som går ut i radion, på hemsidan och Facebook. Anledningen är prover som visar på mikrobiologisk förorening.

Vad var det egentligen som hände i fredags, eller kanske snarare - inte hände?

För att få svaret på den frågan beger sig MT ut till det kommunala vattenverket Lindholmen som ligger vid Vänerstranden, strax norr om golfbanan.

Härifrån går det ut 3 600 kubikmeter färskt dricksvatten per dag till i runda slängar 18 000 abonnenter. 1 600 meter ut i sjön ligger intaget på åtta meters djup.

Det tar två timmar för vattnet att pumpas in till vattenverket. Väl där är det ett sex timmar långt flöde genom olika reningsprocesser, bland annat sandfilter och UV-ljus, innan dricksvattnet åker ut i ledningsnätet.

– Innan UV-ljuset kom för 25 år sedan klorades vattnet vilket gav en känd bismak, förklarar enhetschefen Lars Hammarberg.

Arbetsledare Jörgen Andersson och drifttekniker Kristofer Hermansson i miljön där vattnet kommer in från Vänern via den 1 600 meter långa ledningen.
Arbetsledare Jörgen Andersson och drifttekniker Kristofer Hermansson i miljön där vattnet kommer in från Vänern via den 1 600 meter långa ledningen.

Ständig analys

På Lindholmen jobbar sex personer som har driftansvaret för totalt 24 anläggningar i MTG-området. Från verket skickas kontinuerligt vattenprover för analys, det handlar om ett 80-tal prover per år från både vattenverket och från olika användare ute på vattenledningsnätet.

Utöver detta görs annan egenkontroll och man har övervakningssystem som borgar för en, vanligtvis, säker och trygg dricksvattenförsörjning.

Rubriker i närtid

Men ibland händer det grejer. En snabbtitt i tidningsarkivet ger rubriker som Isbildning i vattenintaget (januari 2019), Bakterier i Lugnåsvattnet (november 2019), VA-läckage i Sjötorp/Hassle (maj 2020), Koka dricksvattnet Lugnås/Björsäter (februari 2021), Vattenläcka (september 2021) och Mikrobiologisk förorening (augusti 2022).

– I helgen var det fjärde gången på mina tio år här som vi rekommenderade folk att koka dricksvattnet. Men faktum är att det bara var en av de fyra gångerna som vattnet verkligen var dåligt, beroende på en kontaminering i samband med rördragning ute på fältet, konstaterar Lars Hammarberg.

Dramat startar

Vattendramat den här gången startar vid 23-tiden på onsdagen då det från ett laboratorium anländer ett preliminärt biologiskt provsvar som visar brist i vattenkvalitén. Efter en kvart tar dock labbet tillbaka larmet.

Klockan 15.20 på torsdagen larmar ett förhandsbesked om att halten cfu (en aktiv mikroorganism kapabel att reproducera sig själv och skapa tillväxt) är högre än godkända 1 per 100 ml vatten. Provet visar 8 cfu/100 ml vatten. Nästan tre timmar senare ändras beskedet till 6 cfu.

Vattenproverna skickas iväg med jämna mellanrum i dessa stadiga väskor.
Vattenproverna skickas iväg med jämna mellanrum i dessa stadiga väskor.

Nytt prov

– Det är ett nytt sorts prov vi är ålagda av Livsmedelsverket att göra sedan årsskiftet, säger arbetsledaren Jörgen Andersson.

Klockan 10.15 anländer ett nytt förhandsbesked om bakterienivån - som nu stigit till 16 cfu. Och nu ökar oron ute på Lindholmen.

– Omedelbart gör vi flera referensprovtagningar här i verket samt tar två prover ute i nätet.

Snabbt till Jönköping

Jörgen kastar sig in i bilen och far ner till Jönköping där ett laboratorium kan göra snabbare tester. 24 timmar senare är ett preliminärt svar att vänta, och detta ska valideras efter ytterligare ett dygn för säkerhets skull.

Klockan 16.44 tar en arbetsgrupp, som nu också består av andra chefer inom vattenförsörjningen, beslutet att gå ut i media med rekommendationen till allmänheten om att koka dricksvattnet.

”Det är något skumt”

– Men alla känner liksom att allt inte står rätt till, att det är något skumt med provtagningen. Vi är tämligen säkra på att felet inte ligger hos oss.

På lördagsförmiddagen kommer svar från Jönköping på proverna som Jörgen kört ner med - cfu-nivån är under 1. Precis som det ska vara.

Ändå beslutas om utökad provtagning för att säkerställa vattenkvalitén. Fyra nya prov ute på nätet och tre inne på verket. Gissa vem som får göra ännu en utryckning ner till Jönköping...

Rekommendationen hävs

På söndagen kommer validerade provsvar, alla med lugnande besked: alla prover under 1 cfu och ingen fara på taket!

– Och därför häver vi kokrekommendationen klockan 15.00 på söndagen, säger Lars Hammarberg.

Dramat är över för denna gång.

Spekulationer

– Vi hade väl initialt lite lösa teorier om högt vattenflöde i Tidan eller att det kunde vara en ombyggnad av en bassäng här inne som var orsaken.

– Om någon vecka kan vi ha svaret på varför det blev som det blev, säger Lars Hammarberg som egentligen inte vill spekulera och föregripa utredningen.

Kanske var det bara en hanteringsmiss och att någon oavsiktligt kontaminerade provet? Kan det ha varit en provflaska från ett annat vattenverk? Mänskliga faktorn alltså, på något sätt?

– En sak är säker till hundra procent, vattnet vi skickade ut till Mariestadsborna var det inget fel på!

Henrik Grankvist, drifttekniker på Lindholmen, vid den första kranen dricksvatten  i det kommunala vattennätet.
Henrik Grankvist, drifttekniker på Lindholmen, vid den första kranen dricksvatten i det kommunala vattennätet.

Artikeltaggar

Nyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.