Hoppa till huvudinnehållet

Tredje dödsolyckan på kort tid – NTF Skaraborg om utvecklingen: ”Fruktansvärt”

Publicerad:
Petra Hansson på NTF Skaraborg anser att arbetet med att bygga mer trafiksäkra vägar går för långsamt.
Petra Hansson på NTF Skaraborg anser att arbetet med att bygga mer trafiksäkra vägar går för långsamt. Foto: Charlotte Ferneman

Flera trafikolyckor med dödlig utgång har inträffat de senaste veckorna. Petra Hansson, verksamhetschef på NTF Skaraborg, anser att arbetet med att bygga mer trafiksäkra vägar går för långsamt.

– Men fortfarande är det vi som sitter bakom ratten som har det största ansvaret, säger hon.

Bara några timmar in på 2023 inträffade årets första dödsolycka på E20. Flera bilar var inblandade i en masskrock mellan Mariestad och Lugnås och totalt drabbades tio personer – varav en man i 40-årsåldern omkom.

Den 9 januari avled en norsk medborgare efter att han kört i diket på riksväg 49 strax utanför Lidköping. Mannen ska i samband med avåkningen ha hamnat utanför lastbilen och sedan blivit fastklämd. Mannen var i 65-årsåldern.

Och tidigt på onsdagsmorgonen skedde ytterligare en allvarlig olycka – den här gången på E20 i höjd med Ledsjö utanför Lundsbrunn. Två kvinnor i 70- och 80-årsåldern förolyckades när en personbil frontalkrockade med en lastbil.

Petra Hansson är verksamhetschef på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) i Skaraborg. Hon vågar inte dra några slutsatser kring den senaste olyckan med tanke på att den är färsk. Men det har kommit till hennes kännedom att det var väldigt halt på olycksplatsen och att lastbilen kommit över på fel sida vägen.

Bilisterna har ansvaret

– Helt klart har lastbilen kört för fort för det rådande underlaget. Från NTF:s sida är vi bestämda i vår åsikt om att alla bilister har ett ansvar i trafiken och att beteendet och attityden är a och o, säger hon och fortsätter:

– Det är fruktansvärt tragiskt att så många avlidit på Skaraborgs vägar den senaste tiden. Viktigt att komma ihåg att det är människor som gömmer sig bakom siffrorna och att det är så många anhöriga och vänner som drabbas.

Petra Hansson poängterar betydelsen av vajerräcke eller mittbarriärer och att det många gånger gör att frontalkollisioner kan undvikas.

– Vi tycker att utbyggnaden av säkrare vägar går för långsamt. Alldeles för många trafikanter avlider i onödan. Vi kan inte göra så mycket mer än att sätta press på Trafikverket och samtidigt sprida kunskap om konsekvenserna av ett riskfyllt beteende i trafiken, säger Petra Hansson.

EXTRA: Polisen bekräftar – två Mariestadsbor avlidna efter frontalkrock på E20En död och flera allvarligt skadade i E20-krocken: ”Kaotiskt på platsen”Efter masskrocken på E20 – litet barn och föräldrarna vårdas fortsatt på sjukhusSå många liv tog slut på E20 mellan Mariestad och Götene – på bara tolv år

Artikeltaggar

E20LastbilarMariestadNTFOlyckorOlyckor och katastroferPetra HanssonSkaraborgTrafikTrafikolyckorTrafikverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.