Kan en region gå i konkurs?

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Anna Warner
Man undrar. Vi har under flera år hört om regionens dåliga ekonomi. Vårdpersonal klagar på underbemanning och för dåliga löner. Problemen har med pandemin accentuerats. Trycket på vårdapparaten ökar med alltfler patienter, men vad händer ?

Man säger att det ”saknas vårdplatser”. Men jag säger att det visst finns fysiska vårdlokaler, men Regionen vill inte släppa till pengar för att avlöna den personal som behövs. Istället har man dragit in antalet vårdplatser i regionen med 20 % sedan 2016 ! En väsentlig skillnad, eller hur ? Indragningarna har fortgått under många år, utan att någon reagerat. Massor av vårdpersonal slutar och trycket på de kvarvarande ökar. Ett ökat tryck på de som kämpar, som leder till otrivsel, otillräcklighet, sjukskrivningar med mera. Det sägs till och med idag att Regionen köpt ut ett antal sjuk- och undersköterskor för ett antal miljoner, som förmodligen varit för högljudda med sina personalkrav. Detta istället för att verka för bättre arbetsmiljö och löner till sin personal. När får vi i Sverige en sjuksköterskestrejk lik den i Storbritannien? Borde väl snart ligga nära till hands, om inget positivt händer.

I dagarna hör vi också att 9 av 21 regioner gått upp i s k rött stabsläge, dvs att man kallar in all tänkbar och tillgänglig personal för tjänstgöring. En 10:e region har gått upp i ett ännu högre, blått katastrofläge, Västra Götalandsregionen! Det betyder att läget i vår region är ännu mera alarmerande än i övriga regioner. Vi har vissa problem i Skaraborg, men i Göteborg och Sahlgrenska sägs situationen vara katastrofal. Denna ovan nämnda situation i Regionen har påtalats de senaste åren i alla tänkbara media och vad gör Regionen? Mitt i allt detta och med all tänkbar kunskap om vårdverksamhetens verkliga problem, så fortsätter man att bygga nya administrationsbyggnader och nya vårdenheter för massor av pengar.

Det har byggts ett nytt Regionens Hus i Skövde, ett nytt jättedyrt Regionens Hus i Göteborg, och nu fortsätter man att bygga ytterligare ett nytt Regionens Hus i Vänersborg! Detta trots alla varningsord. Vad håller man på med? Alla skrytbyggen fylls sedan med administratörer och politiker, långt från den direkta vården, och förmodligen med stort intresse i sitt eget lönekuvert.

Sen har man byggt ett nytt psyksjukhus i Skövde och nu senast en ny akutmottagning i Skövde, ungefär dubbelt så stor som den gamla vi hittills haft i Skövde. Varför? Tidigare har man ju lagt ner alla akutmottagningar och jourmottagningar i Falköping och Mariestad och nu torde man vara ute efter att också stänga akutmottagningen i Lidköping. Detta utan att några som helst beslut i ärendet tagits. Blir multimiljonsatsningen i Skövde ett totalt fiasko? Ligger nära. Skövde är ju Skaraborgs största stad, men Lidköping är inte så mycket mindre och torde knappast acceptera en nedläggning av sin akutmottagning, liksom de slagits emot alla tidigare förslag om nedläggningar i Lidköping och lyckats. Akutmottagningen i Lidköpingsregionen behövs. Inte minst för att en centralisering till Skövde medför längre väntetider och transporter, med de ökade risker som det medför för patienterna. En annan liten baggis. Alla flyttningar mellan sjukhusen medför kostnader för tomhyror, när man har hyreskontrakt som har olika lång kvarvarande löptid. Det talas också om att riva hela eller delar av sjukhuset i Falköping. Dessa kostnader talar ingen om. Och till sist, var i budgeten hamnar slutkostnaden för Regionens nya stora datasystem, tänkt att föra samman alla de olika datasystemen ute i Regionen? För något år sedan hörde jag talas om en prislapp på 5 – 6 miljarder kronor. Och då var man inte klara. Är man det nu och till vilken slutkostnad ?

Sammanfattningsvis, vad håller man på med? Man har vräkt ut miljard efter miljard i investeringar, när man hela tiden vetat var pengarna egentligen behövs. Hur många miljarder har man då sammanlagt lagt in i ovan relaterade investeringar? Det får vi väl aldrig veta. Regionens budget är ju stor och spridd på en massa vårdenheter, så det är svårt att hitta de enskilda kostnadernas placering, utan en större djupdykning i siffrorna. Det man hört är att interndebiteringen för de olika lokalerna har chockhöjts och att chefstjänstemän på de olika vårdenheterna säger att de hyrorna har vi ju ingen möjlighet att betala. Alla dessa kostnader gör också att Regionen inte får ihop sin budget och Skaraborgs Sjukhus har nu fått krav på sig 2023 att spara 350 miljoner kronor. Sköter man sin drift så dåligt, eller är det de överhyrorna som de olika vårdenheterna debiteras, plus för administration, som är boven i dramat ? Vi talar om kostnader som de olika vårdenheterna inte har någon möjlighet att spara in. Man kan ju omöjligen ha för mycket vårdpersonal, så var skall man ta de pengarna? Hur mycket har då höga vederbörande funderat på finansieringen och behovet av lokaler? Hur mycket av Regionens nedlagda kostnader är nödvändiga, eller håller man bara på att bygga monument över beslutsfattande politiker? Jag vet inte, men jag kan räkna ut varför det inte finns tillräckligt med pengar över till det som verkligen räknas och behövs, pengar till löne- och personalförstärkningar i den egendrivna vården. Pengar som så väl behövs därute.

Som grädde på moset i denna katastrofala vårdsituation, så försvinner ju inte patienterna som behöver vård. De blir ju dessutom bara fler. Vad gör man då? Man tvingas anlita privata vårdföretag, som ställer sin personal till Regionens förfogande till kanske den tredubbla kostnaden för Regionen, mot om man själv hade ansträngt sig för att behålla sin personal och gett dem en dräglig arbetssituation, arbetsvillkor och en anständig lön. Vi talar om en ren dödsspiral. Jag kan inte se något annat.

Allt detta som händer i Regionen är våra folkvalda politiker väl medvetna om, och ändå fortsätter man att vräka ut miljard efter miljard på byggen och administration, när alla vet var pengarna verkligen behövs. För Regionen får ju varje år in en stor pott skattepengar till sin verksamhet. Och då blir det ju som det blir. Man tar först pengar till sina investeringar och sedan saknas det en massa pengar till den operativa vården, dvs till den riktiga verksamheten. Enkel matematik. Så avslutningsfrågorna. Vad händer nästa år och året därpå ? Vad blir bättre ? Eller blir det ännu sämre ? Finns det ingen statlig myndighet som håller koll på regionerna? Finns tyvärr inga tecken på någon bättring, som jag ser det.

Så till slut, frågan i rubriken. Kan en Region gå i konkurs ? Hur stor är risken ? Media svämmas ju över av krisrapporter. Vad händer om vi hamnar i den situationen ? Vem/vilka inom Regionen kan ställas till ansvar ? Skall staten ta över ? Har någon annan nån bra lösning på problemen ? Jag hoppas verkligen att jag har fel. Övertyga mig !

Bengt Josefsson

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.