Hoppa till huvudinnehållet

Bildemonteringen har gjort flera saker för att spara el: "Blivit som en sport"

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se
Tobias Svensson på Mariestads Bildemontering försöker hela tiden hitta detaljer för att sänka elkostnaderna.
Tobias Svensson på Mariestads Bildemontering försöker hela tiden hitta detaljer för att sänka elkostnaderna. Foto: Charlotte Ferneman

Mariestads Bildemontering är ett av många företag som kämpar för att spara el.

Företaget har bergvärme, solceller och sparar el genom att dra ner värmen i lokalerna under helgerna.

Tobias  Svensson på Mariestads bildemontering visar upp bergvärmepumpen som företaget har.
Tobias Svensson på Mariestads bildemontering visar upp bergvärmepumpen som företaget har. Foto: Charlotte Ferneman

Bildemonteringen har bergvärme (tre borrade hål) och 96 plattor solceller på 365 watt som kan ge 35 kwh. Lokalerna har LED-belysning och energisnåla ljusslingorna.

– Vi har 35 amperes säkring och kan max producera ut 25 kwh från sollcellspanelerna. Det är överdimensionerat, men då får man mer effekt när halvdassigt väder, säger Tobias Svensson.

Vänerenergis VD: "Sänk värmen någon grad"

Strömtjuvarna i verksamheten är luftkompressorer, värme och belysning.

Förbrukningen har tidigare varit på 50 000 kwh om året, men är betydligt mindre nu. Den senast räkningen beräknades årsförbrukning vara 33 000 kwh.

– Solcellerna har levererat bra sedan 2020, totalt 61 megawatt.

Under december gick det bara åt 6 125 kwh - inte farligt med tanke på att det pågår en företagsverksamhet i lokalerna. Däremot producerade inte solpanelerna något.

Värmesänkning

Han har även dragit ner värmen under helgerna.

– På jobbet drar jag ned värmen på fredag kväll och sätter på det igen på söndag kväll. Då sparar vi två dygns uppvärmning och det är ungefär 20 procent. Inte riktigt, men ändå.

– Sedan säljer jag mycket av strömmen som solcellerna genererar.

I Bildemonteringens lokaler – som knappast kan beskriva som varm och byggd med dagens mått – har det även monterats in fläktar i taket som fördelar värmen fint på arbetsytorna.

– Det har nästan blivit som en sport att hitta det mest effektiva sätt att bedriva verksamheten, berättar Tobias Svensson.

Besparing

Även hemma har det gjorts besparingsåtgärder.

– Hemma har jag sänkt uppvärmningskostnader med nästan en tredjedel. Jag har bergvärmepump där också, en tioväxlad Thermiapump med hetgasväxling, vilket ger 95-gradigt varmvattnen som bieffekt som varit riktigt bra.

Hemma eldas det med ved och här fyller Anna på ved i kakelugnen.
Hemma eldas det med ved och här fyller Anna på ved i kakelugnen. Foto: Privat

Det är ett gammalt hus och dåligt isolerat hus, men vi eldar mycket med ved. Vi har en kökspanna med fläktar, men även en kakelugn och rörspis.

– Vi tänder på morgonen och även när Anna kommer hem till lunch. Dessutom eldar vi på kvällen, berättar Tobbe.

Normalt drar vårt hus 60 kwh per dygn att värma upp. Men från hälften av december och fram till nu var vi nere på 21 kwh. Är det kallt drar det 30 kwh.

Sänkt värmen

Vad är det för åtgärder du gjort?

– Jag har sänkt värmen i huset sedan i höstas. Det är hemligheten. Jag har en extern elmätare som sitter på bergvärmepumpen. Jag vet exakt hur mycket anläggningen drar varje sekund.

Hur varmt är det i huset nu?

– Nu har jag sänkt inomhustemperaturen till 17 grader från standardinställningen på bergvärmepumpen på 22 grader, men skulle vi inte elda vore det mycket kallare i huset. Vi räknar med att göra av med minst 4-5 kubik av vår egen ved.

– Det är runt 19 grader i huset och lagom värme. Vi vill inte ha varmare.

– Med strömpriserna som är nu sparar en tredjedel i pengar direkt.

– Jag har solceller även hemma på 18 kwh, men får bara ut max 10 kwh på 16 amperes säkring. Jag har inte fått någon elräkning hemma eftersom jag legat plus på solcellerna. Det har varit riktigt flyt.

Artikeltaggar

BergvärmeMariestadMiljöSolcellerVindVäder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.